bbaska pisze:Z tak ogólnikowego stwierdzenia, że Koeber's wypadł w tych badaniach najlepiej kompletnie nic nie wynika.
Pewnie, że nie wynika, bo nie może wynikać. Jeśli zrobimy test porównawczy, to nigdy nie uzyskamy zgody na opublikowanie wyników od firm, których celem nie jest przecież produkcja dobrej karmy, tylko zarabianie pieniędzy.
Jednak w mojej pisaninie nie chodzi o to, by się chwalić wynikami badań - Cather zasugerował, że w porównaniu do karm Biomilla karmy Koeber's wypadną bardzo blado i z tym się zgodzić nie mogę. Stwierdzam więc tylko, że nie obawiam się takich porównań i nie są to żadne złudzenia, które test mógłby rozwiać.
Oczywiście - uznaję wysoką jakość karm Biomill i dla wielu karm i ich producentów jest to poziom nie do osiągnięcia, ale śmiem twierdzić, że Koeber's nie odstaje mocno, a karmy Forza10 z takiego testu mogłyby wyjść nawet z lepszymi notami ze względu na skrajnie rygorystyczne podejście producenta do kwestii pochodzenia produktów.
Ogólnie jednak chciałbym uniknąć jakiejś bezcelowej dyskusji między zwolennikami producentów ideowych - stawiających na pierwszym miejscu zdrowie psa. Jestem przekonany, że więcej dobrego dla naszych podopiecznych zrobimy kiedy będziemy stanowić spójny front w walce z różnymi "produktami karmopodobnymi" niż kiedy będziemy przyłapywać się na różnych lapsusach wypowiedzianych w ferworze zawziętej dyskusji.
Jak zwykle pozdrawiam - Leszek