10 maja 2011, 14:58
Witam, jestem nowa na tym forum, przebrnęłam przez cały wątek, jednak nadal mam wątpliwości dotyczące wybory karmy dla mojego rocznego kundlastego o wadze 16kg. Powoli kończymy RC Medium Sensible,ale już wiem, że to nic dobrego. Ostatnio ciotka z Niemiec przywiozła mi karmę Markus-Muhle, bo jej sąsiedzi takiej używają a ona postanowiła mi zrobić niespodziankę. Udało mi się znaleźć skład w jednym z konkurencyjnych sklepów internetowych i w związku z tym mam pytanie: czy mogę nią spokojnie karmić swojego psiaka.
Skład:
sproszkowane mięso drobiowe(27% suchej masy), sproszkowany ryż pełnoziarnisty (otwarty, 13 %), sproszkowana kukurydza pełnoziarnista (otwarta, 13%), sproszkowane żwacze z dziczyzny (5%), nasiona ryżu, sproszkowane kości dziczyzny, kiełki kukurydzy, sproszkowany słonecznik bulwiasty, sproszkowane buraki, sproszkowane ryby morskie (5%), olej lniany, olej rzepakowy (obydwa tłoczone na zimno), sproszkowane owoce ( chleb świętojański, papaja, ananas, banan, wiśnia acerola, jabłka, gruszki, jagody, mango, maliny), zioła, sproszkowane żółtko, olej z łososia, sproszkowane algi, mikroelementy, elementy śladowe, witaminy.
Wszystkie składniki stałe są zmielone. Dzięki temu optymalnie poprawia się dostępność biolologiczna, zmieszanie oraz chroniące witalne składniki tłoczenie na zimno.
Skład:
witamina A (10.500 j.m./kg), witamina D3 (1.050 j.m./kg), witamina E (200 mg/kg), witamina B1 (3,5 mg/kg), witamina B2 (7 mg/kg), witamina B6 (4,2 mg/kg), witamina B12 (42 mcg/kg), biotyna (210 mcg/kg), kwas foliowy (0,35 mg/kg), niacyna (21 mg/kg), witamina C (140 mg/kg), kwas pantotenowy (7 mg/kg), chlorek choliny(1.050 mg/kg), żelazo (200 mg/kg), kobalt (1 mg/kg), mangan (48 mg/kg), selen (0,25 mg/kg), miedź (10 mg/kg), cynk(65 mg/kg), jod (1,6 mg/kg)
Na razie mieszam z RC, pies się sypie, ale to linienie, kupki +/- 4razy dziennie, ale zwarte i nie śmierdzące jakoś dokuczliwie, bączki są ale nie codziennie,poza tym- pełnia życia, chęć do zabawy i rozrabiania lepsze niż na samym RC.
Mogę dokończyć opakowanie bez szkody dla zdrowia kołtuna? Jeżeli zmieniać to na co? Brzuszek należy do wrażliwszych, średnioaktywnych (łącznie około 2-2,5 godzin niezbyt forsownych spacerów dziennie). Panie Robercie czy mogę prosić o radę?