pies je trawę

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Louhans

04 maja 2011, 21:04

Może wydam się ignorantką i pytanie jest co najmniej dziwne, ale tyle różnych rzeczy słyszałam o tym dlaczego pies je trawę, że może w końcu ktoś mądry powie mi jak to naprawdę jest.
Moja sunia ma takie dni, że wręcz napadowo zjada trawę. Cały nasz spacer to szukanie dobrej trawki i szybkie jej wcinanie, które kończy się jej zwymiotowaniem. Wtedy też kończy się zjadanie trawy. Zje, zwymiotuje idzie dalej.
Kiedyś słyszałam, że pies je trawę jak nie może się wypróżnić, u mnie zdecydowanie nie przekłada się to na kupę.
Czy są mądrzy tutaj, którzy wiedzą dlaczego tak się dzieje??
she1

04 maja 2011, 21:50

też wiele opinii słyszałam o trawie- jedną , którą słysze od prawie każdego to, że pies je trawę bo oczyszcza się (leczy swoje niestrawnośći). Mój też je trawę (nie jest to często) ale jeszcze nigdy po niej nie wymiotował :roll:
Louhans

05 maja 2011, 10:18

Przeczytałam dzisiaj coś takiego:
"Zdarza się, że pies zjada trawę. Umiarkowana ilość trawy poprawia trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika w trawie. Jeśli pies zjada dużą ilość trawy, świadczy to o niestrawności i służy wywołaniu wymiotów w celu usunięcia szkodliwej zawartości żołądka. Jeśli pies wymiotuje trawą, nie należy pozwalać mu na dalsze jej spożywanie, ponieważ ostre źdźbła trawy drażnią żołądek pogarszając jego stan. Należy wówczas skontaktować się z lekarzem weterynarii".

Skoro moja sunia wymiotuje trawa, a osttanio zdarzyło się to dwa dni pod rząd i przy tym nie tknęła swojej michy, to chyba pójdę z nią do weta. Chociaż poza tym zachowanie w normie, wesoła, żywa..., trochę może zestresowana bo była przez tydzień na wakacjach i miałą mnie cały czas dla siebie, a mamy problem z lękiem separacyjnym i ona źle znosi powroty do "normalności".
Chefrenek

06 maja 2011, 07:34

Jak najbardziej zgadzam się z podanym cytatem. Mam psa z chorym żołądkiem i gdy zaczyna mu się on "pieprzyć" to pożera trawę. Niestety wtedy to już tylko wizyta u weta pomaga. ;)
Louhans

06 maja 2011, 10:51

chyba coś było, ale już nie ma. bYła u wetki, która powiedziała, że mogłą juz wydalic to "coś" skoro przez dwa dni zawzięcie jadła trawę, a ja mogłam nawet nie zauważyć.
Na szczęscie teraz nic jej nie dolega i wszystko jest w porządku, apetycik wrócił i przy okazji została zaszczepiona na choroby zakaźne, bo termin właśnie upływał.
Gość

02 czerwca 2011, 12:06

również zgadzam się z podanym cytatem, pies zjada trawę dla oczyszczenia i poprawy trawienia, tylko musimy uważać aby nie zjadł nic po za tym:)

żebyśmy nie musieli wylądować u weterynarza :D

--------------------------------
misia24

06 czerwca 2011, 20:07

To naturalne, ze pies zjada trawę, czyści w ten sposób własny układ trawienny, i żołądek, u nas na podwórku są dwa psy, a trawa to ich stały posiłek :D , szczególnie jak karmimy króliki to wyjadają im z wiadra :D

--------------------------------------------------------
miki538

20 czerwca 2011, 13:33

Będzie padać bo pies je trawę :D
Awatar użytkownika
Robert A.

20 czerwca 2011, 14:37

Przede wszystkim trawę zjadają psy żywione karmami przemysłowymi w dodatku karmami niskiej jakości(niestety,ale bywa,że i dobrej jakosći karma nie służy) robią to w celu poprawienia pasażu treści pokarmowej i oczyszczenia jelit z zalegających resztek pokarmowych.
gość12

12 lipca 2011, 15:15

Moja bulwa też ostatnio wcina trawę (ale tylko "młodą"), poza tym zaczęła jeść też ziemię z doniczek i niestety jak znajdzie ludzkie odchody to im też nie przesuści :( nie wiem już co robić, vet zalecił żwacze na jedzenie qoop (2 razy nam się to zdarzyło), a resztę pominął "bo to naturalne".

Mała nie wymiotuje po zjedzeniu trawy. Dodam jeszcze, że do połowy czerwca karmiłam ją Bozitą, a później przeszłyśmy na jedzenie gotowane i puszki anomindy, bo z gorąca nie chciała jeść suchego. Do tych "mokrych" posiłków daję can vit niebieski, więc nie wiem, czego może jej brakować :(
Awatar użytkownika
Robert A.

12 lipca 2011, 21:15

Najwyrażniej słabo przyswaja Can Vit(już kiedyś o nim pisałem),zmień psu witaminy np na Dolfos,lub z droższych Aptus,albo Beaphar Top 10
tatankas
Kontakt:

16 lipca 2011, 12:47

A moja boksia przez 10 lat wsuwała trawę,młoda też wsuwa,ale tylko latem i te młode z najwyższej półki ;) i nigdy nie wymiotują.
egusia1

01 sierpnia 2011, 18:55

Zjadanie trawy to jeszcze zrozumiem ale zjadanie papieru? :shock: Ostatnio moja psica kradnie chusteczki higieniczne, dziś zjadła kartkę z zeszytu .... :|
tatankas
Kontakt:

08 sierpnia 2011, 12:35

Moja uwielbia mielić książki,nie daj boże jak zostawi mąż na łóżku książkę-już po niej.Najgorsze jest to,że najczęściej to książki z biblioteki i trzeba je potem odkupić :/
isabelle30

08 sierpnia 2011, 18:38

Najwyraźniej chodzi nie o witaminki tylko o celulozę - Brutek też wciąga chusteczki i papierki
ODPOWIEDZ
  • Informacje