miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O)
Siarczan miedziowy, zwany także witriolem miedzi lub „sinym kamieniem” jest solą pięciowodną miedzi dwuwartościowej. Niebieska barwa związku jest uwarunkowana obecnością jonu [Cu(H2O)6]2+ Występuje w przyrodzie jako trójskośny minerał Chalkantyt, który ma znaczenie naukowe i kolekcjonerskie. Jest najpospolitszą solą miedzi. Nazwa łacińska kationu miedziowego: Cuprum pochodzi od Cypru, gdzie w starożytności odkryto ten metal. Siarczan miedzi jest otrzymywany na skalę przemysłową syntetycznie. To znalazłem w necie ,ale juz wcześniej czytałem o tym i jestem spokojny,jeśli jakaś firma stosuje Siarczan Miedziowy w karmach.
Poza lecznictwem znajduje zastosowanie m.in. w ogrodnictwie i weterynarii.
Dopiero w dużych ilościach może być niebezpieczny
Dobrze,że Wikipedia nie produkuje karm
Pozdrawiam Robert A.
Dobrze,że Wikipedia nie produkuje karm
Pozdrawiam Robert A.
Nie mam dodatkowej wiedzy na ten temat,ja osobiście nie obawiam się tego dodatku do karmy,ale to moje zdanie.
Jeszcze jedno,często ludzie obawiają się nie tego co trzeba,tzn idąc do weterynarza podają psom taką chemię,że aż strach pomyśleć i jest ok,a my tu od kilku tygodnii rozkminiamy siarczan miedziowy nie wiem po co
Nie mam dodatkowej wiedzy na ten temat,ja osobiście nie obawiam się tego dodatku do karmy,ale to moje zdanie.
Jeszcze jedno,często ludzie obawiają się nie tego co trzeba,tzn idąc do weterynarza podają psom taką chemię,że aż strach pomyśleć i jest ok,a my tu od kilku tygodnii rozkminiamy siarczan miedziowy nie wiem po co
Polecam wszystkim lekturę portali farmaceutycznych,
jeśli chodzi o chemiczne dodatki do karmy dla psiaków.
http://www.gambitkutno.pl/download/Siar ... ystyki.pdf
Jeśli chodzi o miedziowy siarczan pięciowodny podaję link do Karty charakterystyki
preparatu niebezpiecznego. Nazwa mówi sama za siebie.
Nawet małe dawki trucizny nie są obojętne dla organizmu, jeśli są przyjmowane chronicznie!!!!!!!
Nie kupujcie karm z trutką w składzie!!!
jeśli chodzi o chemiczne dodatki do karmy dla psiaków.
http://www.gambitkutno.pl/download/Siar ... ystyki.pdf
Jeśli chodzi o miedziowy siarczan pięciowodny podaję link do Karty charakterystyki
preparatu niebezpiecznego. Nazwa mówi sama za siebie.
Nawet małe dawki trucizny nie są obojętne dla organizmu, jeśli są przyjmowane chronicznie!!!!!!!
Nie kupujcie karm z trutką w składzie!!!
-
- Informacje
-