Karma dla suki karmiącej
-
Przeszukałem forum ale nic nie znalazłem w tym temacie, chodzi o psa jack russell terrier urodziła wczoraj 5 szczeniaków, jaką suchą karmą karmić sukę najchętniej dostępnej w krakvet
-
dziękuje za poradę już zamówiłem
-
Ostatnio czytałem że suka karmiąca powinna dostawać 2 lub 3 krotnie więcej pokarmu.Waga suki 8-10 kg dawkowanie przy karmię NUTRA GOLD Breeders Bag około 100-130 g, to powinno wynieś odpowiednio 250 g- 300.Nie wiem czy zwiększyć dawkę 2 czy 3 krotnie, tak aby to było optymalne dla suki i szczeniaków
Karma którą Ci poleciłem jest wysokoenergetyczna z dużą ilością mięsa i bardzo dobrze przyswajalna,dlatego zwiększenie dawkowania 2 krotnie jest niepotrzebne jeśli juz to zwiększ o 50%,ale obserwuj,żeby nie przesadzić z wagą psa.
Witam,
Moja 2.5 roczna sunia rozpocznie 7 tydzień ciąży.
Przed ciążą była na Mera Dog Pure.
Meradog Breeder Puppy Prestart jest dla mnie niedostępna, więc obecnie jest na karmie dla szczeniąt Mera Dog Junior 1. Spotkałam się z opinią że na ok 2 tyg.przed spodziewanym porodem należy zrezygnować z karmy dla szczeniąt powracając do karmy dla psów dorosłych.
Przeczytałam też, że dzienne zapotrzebowanie dla suki w 7 tyg to 2860 kcal - co w przypadku Mera Dog Junior 1 daje 730g/dzień. Na Mera Dog Pure 8 tydzień - to 3300 kcal - 920g dziennie, a 9 tydz. to dziennie 3600 kcal - 1010g.
Nie chciałabym jej przekarmiać i nie wiem, czy moje wyliczenia są poprawne...
Czy powinnam dodać jakieś suplementy jeśli sunia jest na w/w karmach?
Proszę o poradę.
Moja 2.5 roczna sunia rozpocznie 7 tydzień ciąży.
Przed ciążą była na Mera Dog Pure.
Meradog Breeder Puppy Prestart jest dla mnie niedostępna, więc obecnie jest na karmie dla szczeniąt Mera Dog Junior 1. Spotkałam się z opinią że na ok 2 tyg.przed spodziewanym porodem należy zrezygnować z karmy dla szczeniąt powracając do karmy dla psów dorosłych.
Przeczytałam też, że dzienne zapotrzebowanie dla suki w 7 tyg to 2860 kcal - co w przypadku Mera Dog Junior 1 daje 730g/dzień. Na Mera Dog Pure 8 tydzień - to 3300 kcal - 920g dziennie, a 9 tydz. to dziennie 3600 kcal - 1010g.
Nie chciałabym jej przekarmiać i nie wiem, czy moje wyliczenia są poprawne...
Czy powinnam dodać jakieś suplementy jeśli sunia jest na w/w karmach?
Proszę o poradę.
Co do wyliczeń są one orientacyjne,mi tez trudno ocenić czy dawki są idealne.
Co do suplementów koniecznie trzeba wzbogacic sucha karmę nawet jesli jest ona markowa,bo prawdopodobieństwo ,ze (organizm suki) zaspokoi się sama karmą i przyswoi z niej wszystko co potrzebne dla zdrowia -jest praktycznie zerowe.
Co do suplementów koniecznie trzeba wzbogacic sucha karmę nawet jesli jest ona markowa,bo prawdopodobieństwo ,ze (organizm suki) zaspokoi się sama karmą i przyswoi z niej wszystko co potrzebne dla zdrowia -jest praktycznie zerowe.
Sukę karmiącą powinno się też karmić karmą dla szczeniąt lub karmą wysokoenergetyczną, po porodzie jej organizm będzie mocno eksploatowany przez szczeniaki. Najpierw musiała je karmić jak były w środku, teraz będą ciągnąć cyca. Suka w czasie laktacji (karmienia mlekiem) nie powinna stracić więcej niż 10% swojej wagi. Czasem konieczne jest w czasie karmienia zwiększenie dawki karmy nawet 2-3 krotne w zależności od wielkości miotu.
-
- Informacje
-