3 miesieczny szczeniak mieszaniec czym karmić?
witam lada dzień przygarnę mieszańca boksera z wyżłem, piesek ma 13 tygodni, co mu dawac do jedzenia np z gotowanego jedzenia? i ewentualnie jaka karma sucha. Czytałam że brit jest dość dobra , czy piesek może być na gotowanym i suchym jedzeniu? wybieram sie z nim odrazu do weterynarza bo nie był jeszcze odrobaczany .. ale to juz nie moja wina:)
To może od początku:
Z gotowych karm suchych, podawaj oczywiście Brit, Taste of the wild, acanę lub orijen - to są dobre karmy. Dla małego psa, zwracaj uwagę na wielkość chrupków, żeby mógł spokojnie je sobie pogryźć i się nie dławić.
Możesz podawać też żółtka kurzych jaj (nie więcej niż raz dziennie) , miękkie mięsko ( może być gotowane, ale bez przypraw).
Z żywienia to chyba tyle, jako przysmak możesz też podać pieskowi jakieś drobne warzywa np.: kawałek marchewki.
Z gotowych karm suchych, podawaj oczywiście Brit, Taste of the wild, acanę lub orijen - to są dobre karmy. Dla małego psa, zwracaj uwagę na wielkość chrupków, żeby mógł spokojnie je sobie pogryźć i się nie dławić.
Możesz podawać też żółtka kurzych jaj (nie więcej niż raz dziennie) , miękkie mięsko ( może być gotowane, ale bez przypraw).
Z żywienia to chyba tyle, jako przysmak możesz też podać pieskowi jakieś drobne warzywa np.: kawałek marchewki.
Weż pod uwagę także Nutrę Nuggets karma podobna cenowo jak Brit Premium,a trochę lepiej przyswajalna.beciak26 pisze:witam lada dzień przygarnę mieszańca boksera z wyżłem, piesek ma 13 tygodni, co mu dawac do jedzenia np z gotowanego jedzenia? i ewentualnie jaka karma sucha. Czytałam że brit jest dość dobra , czy piesek może być na gotowanym i suchym jedzeniu? wybieram sie z nim odrazu do weterynarza bo nie był jeszcze odrobaczany .. ale to juz nie moja wina:)
-
No i nie mieszaj też suchej karmy z surowym czy też gotowanym jadłem; albo sucha albo gotowane/surowe barf.
Poza wymienionymi karmami to jeszcze Josera Kids jest spoko, oczywiście wspomniana Nutra Nugets, Fitmin całkiem, MM, Koebers...Oj jest tego trochę.
Poza wymienionymi karmami to jeszcze Josera Kids jest spoko, oczywiście wspomniana Nutra Nugets, Fitmin całkiem, MM, Koebers...Oj jest tego trochę.
A jak byś uzasadniła, dlaczego nie mieszać?Martines999 pisze:No i nie mieszaj też suchej karmy z surowym czy też gotowanym jadłem; albo sucha albo gotowane/surowe barf.
-
Jakbym uzasadniłamurakami pisze:A jak byś uzasadniła, dlaczego nie mieszać?Martines999 pisze:No i nie mieszaj też suchej karmy z surowym czy też gotowanym jadłem; albo sucha albo gotowane/surowe barf.
Róznica jest w procesie trawienie. Jest róznica między karmą suchą i surowizna a'la barf i tym jak to jest trawione przez psi przewód pokarmowy (enzymy itp.). Nie chcę się rozpisywać naukowo bo można o tym poczytać na forach. Ja widziałem to u siebie na trawniku i w ogródku jak wygląda mieszanie a nawet takie podawanie; rano suchej a wieczór surowe/gotowane. Być może innym sobakom to nie przeszkadza ale u mnie było nieciekawie przy sprzątaniu Nauczony doświadczenieniem to jak karmię to albo sama sucha + dodatki (oleje, jajko, wit, itp) albo samo surowe przez jakiś czas leci.
O matko, znowu faux pas! Przepraszam
Ciekawa byłam opinii, bo wciąż to słyszę, a rzadko z argumentacją. Znam te opinie na różnych forach, ale znam też masę psiaków karmionych w sposób mieszany, 1 posiłek suche + 1 gotowane. Mają się dobrze. Tak jak napisałeś - kwestia bardzo indywidualna. Na pewno dla szczeniaka zalecałabym suchą karmę.
Ciekawa byłam opinii, bo wciąż to słyszę, a rzadko z argumentacją. Znam te opinie na różnych forach, ale znam też masę psiaków karmionych w sposób mieszany, 1 posiłek suche + 1 gotowane. Mają się dobrze. Tak jak napisałeś - kwestia bardzo indywidualna. Na pewno dla szczeniaka zalecałabym suchą karmę.
-
przede wszystkim sama nie zbilansujesz psu wszystkich składników mineralnych karmiąc gotowanym. Oczywiście możesz supelmentować to co trzeba. A szczeniakowi trzeba zapewnić wszystko w odpowiednich proporcjach żeby zdrowo rósł.
[quote="beciak26"]witam lada dzień przygarnę mieszańca boksera z wyżłem, piesek ma 13 tygodni, co mu dawac do jedzenia np z gotowanego jedzenia? i ewentualnie jaka karma sucha. Czytałam że brit jest dość dobra , czy piesek może być na gotowanym i suchym jedzeniu? wybieram sie z nim odrazu do weterynarza bo nie był jeszcze odrobaczany .. ale to juz nie moja wina:)[/quote]
-
- Informacje
-