Dzienna dawka Royal Canin Intestinal
Mam pytanie - jaka jest dzienna dawka Royal Canin Intestinal dla psa, który waży 23 kg, a docelowo ma ważyć 28-29 kg. Pies ma problemy z wchłanianiem i mam przez 3-4 tygodnie dawać mu tę karmę, ale nie wiem, jaka jest dzienna dawka i jakie opakowanie w związku z tym powinnam kupić.
Podaję ci dawkę dla psa wg tabeli którą mam od weterynarza dla royal Canin Intestinal
waga psa 23 kg
przy niedowadze 380 dag
waga prawidłowa 305 dag
nadwaga 230 dag
waga psa 25 kg
przy niedowadze 405 dag
waga prawidłowa 325 dag
nadwaga 245 dag
Mam psa ważącego 23 kg i jest to dla niego waga zbyt niska( powinien ok. 25-26 kg). , więc brałam pod uwagę niedowagę i podawałam ok. 380 dag.
waga psa 23 kg
przy niedowadze 380 dag
waga prawidłowa 305 dag
nadwaga 230 dag
waga psa 25 kg
przy niedowadze 405 dag
waga prawidłowa 325 dag
nadwaga 245 dag
Mam psa ważącego 23 kg i jest to dla niego waga zbyt niska( powinien ok. 25-26 kg). , więc brałam pod uwagę niedowagę i podawałam ok. 380 dag.
Dokładnie tak jak piszesz ok. 380 g. Przepraszam ale ja ci podałam wszystkie złe jednostki .Oczywiście chodzi o gramy a nie o dag.Ale widzę że zauważyłaś moją pomyłkę. Royal Intestinal jest dość tłusty 20% i ma 30% białka - to też dużo.Mój pies niezbyt dobrze ją tolerował. Poprostu była za tłusta. Lepiej było, a w zasadzie zupełnie dobrze na Eukanubie Intestinal. Jest może trochę drozsza, ale daje się jej dużo mniej. Jeżeli dobrze pamiętam to ok. 250 g. tak więć dzienny koszt żywienia i tak wychodzi taniej. Jeżeli trzeba to mogę dawkowanie jeszcze sprawdzić.
U nas musi być Royal, bo Eukanuba i Hill's mają właśnie za mało białka i tłuszczu i Royal ma lepszy dla mojego psa stosunek wapnia do fosforu. Bo u nas są problemy z przyswajaniem białka i niedobór fosforu w stosunku do wapnia. Poza tym mój pies jest jeszcze w okresie wzrostu (19 miesięcy), więc także z tego względu Eukanuba niewskazana. No i ostatni argument - jest to pies o dużej aktywności, normalnie dostaje karmę dla psów sportowych. Ta dieta ma być tylko na kilka tygodni, dla uregulowania wchłaniania, potem wracamy (mam nadzieję) do karmy o zawartości białka 28% i tłuszczu 15%. Mam nadzieję, że z tolerancją Royala nie będzie problemów, w przeciwnym razie będę pytać dalej. Dziękuję raz jeszcze.
Jeżeli pies jest przyzwyczajony do karm wysokoenergetycznych to napewno będzie OK. Jest to bardzo dobra karma no i smakuje psom a mój jest niejadek, ale bardzo chętnie jadł.
Mój miał dodatkowo problem z trawieniem tłuszczu a więc była dla niego nie do końca dobra,no i chorą wątrobę, a po tej karmie próby wątrobowe jeszcze bardziej poszły do góry.
życzę zdrowia dla pieska i szybkiego powrotu do dotychczasowej karmy.
Mój miał dodatkowo problem z trawieniem tłuszczu a więc była dla niego nie do końca dobra,no i chorą wątrobę, a po tej karmie próby wątrobowe jeszcze bardziej poszły do góry.
życzę zdrowia dla pieska i szybkiego powrotu do dotychczasowej karmy.
-
- Informacje
-