Namaczanie karmy
można ale nie jest to konieczne zależy od gustów samego psa.
nie ma takiego ograniczenia po prostu z biegiem czasu musisz"zagęszczać "jedzenie.
Biomill należy do najlepszych karm ale w tej samej grupie są też RC, Hill's, Eucanuba i ANF. Te karmy nie wymagają żadnego dodatku witaminowego i powinno się tego przestrzegać bo nadmiar witamin (zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach) może być wręcz szkodliwy. Poczytaj sobie też wątek "najlepsza karma" tam te sprawy są dyskutowane .
tylko mam jeszcze jeden dylemat(bo z karma juz rozwiazałem kupuje biomill)sperzedawca poleca mi żebym kupił karme dla psów duzych a staffik nie jest duzym psem fakt miesini ma bardzo duzo i duza mase w stosunku do wzrostu ale.. no i własnie nie wiem czy dla duzych czy dla średnich??
Według mnie jeśli chodzi o masę ciała staffik ewidentnie mieści się w przedziale od 11-25 kg czyli jest psem rasy średniej. Sprzedawcy chyba pomyliło się z amstaffami, które są nieco większe Ale może poczekaj aż jakiś "psiarz" Ci to potwierdzi
Ja uważam, ze karmy namaczać zupełnie nie musisz. Piesek jest na tyle duży, żeby jadł stały pokarm. Namaczanie pokarmu sprzyja odkładaniu się kamienia nazębnego. Jeśli piesek jest zupełnie zdrowy to nie widzę potrzeby żeby karmę namaczać.
A dla twojego psa zdecydowanie Biomill dla ras średnich
A dla twojego psa zdecydowanie Biomill dla ras średnich
dobry wieczór, z powodu trudności z podawaniem psu dodatków na stawy i serducho postanowiłem podawać karmę w formie namoczonej aby łatwiej było zmieszać z nią witaminy. problem w tym że karmy płatkowe albo mają kiepski skład np. vollmers
Skład: Kukurydza , skwarki, pszenica,mączka mięsna, jęczmień, warzywa,tłuszcz drobiowy,wysłodki buraczane ,olej rzepakowy , wysłodki z marchwi,mączka chleba świętojańskiego , melasa , Suszone świeże mięso - kurczak, indyk, kaczka, kura , mączka rybna, chlorek sodowy, ziemia okrzemkowa, groszek , drożdże , hydrolizowana wątróbka drobiowa, yucca schidigera .
albo jednorazowo trzeba wydac większą kwotę a na to nie ma szans np koebers auslese 226zł (mniejsze opakowania są nie opłacalne a dawkowanie karmy w ogóle nieekonomiczna)
dlatego pytanie czy można moczyć zwykłe suche karmy bez utraty wartości odżywczych albo co gorsza powodując jakieś problemy zdrowotne u psa? czy ktoś próbował albo ma możliwość spróbowania namoczenia takich karm jak mera dog pure, Lupo Sensitiv, lukullus wołowina albo nutra gold breeders bag?
będę wdzięczny za wszelką pomoc
Skład: Kukurydza , skwarki, pszenica,mączka mięsna, jęczmień, warzywa,tłuszcz drobiowy,wysłodki buraczane ,olej rzepakowy , wysłodki z marchwi,mączka chleba świętojańskiego , melasa , Suszone świeże mięso - kurczak, indyk, kaczka, kura , mączka rybna, chlorek sodowy, ziemia okrzemkowa, groszek , drożdże , hydrolizowana wątróbka drobiowa, yucca schidigera .
albo jednorazowo trzeba wydac większą kwotę a na to nie ma szans np koebers auslese 226zł (mniejsze opakowania są nie opłacalne a dawkowanie karmy w ogóle nieekonomiczna)
dlatego pytanie czy można moczyć zwykłe suche karmy bez utraty wartości odżywczych albo co gorsza powodując jakieś problemy zdrowotne u psa? czy ktoś próbował albo ma możliwość spróbowania namoczenia takich karm jak mera dog pure, Lupo Sensitiv, lukullus wołowina albo nutra gold breeders bag?
będę wdzięczny za wszelką pomoc
-
- Informacje
-