fitmin, farmina, royal cc czy arion? tania karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

faustyn

19 listopada 2012, 09:20

witam
z powodów finansowych muszę kupić tańszą karmę (ok 100zł za worek) dla mojego psiaka :oops:
bardzo proszę o radę w wyborzę. pies jest trzymany w domu, ma małą nadwagę, żadnych alergii i problemów ze zdrowiem.

FITMIN FOR LIFE ADULT ALL BREEDS 15KG
Skład:
mączka drobiowa (24,5%), ryż łamany, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy (9%), świeże mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego (5%), otręby pszenne,wysłodki buraczane suszone, hydrolizowana wątroba drobiowa,zarodki pszenne (2%), suszona miazga jabłkowa, drożdże piwowarskie, olej z łososia (0,5%), korzeń cykorii

ARION PREMIUM MAINTENANCE 15KG
SKŁAD:ZBOŻA, MIĘSO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ( KURCZAK MIN. 30% HYDROLIZOWANE BIAŁKO DROBIOWE ), PRODUKTY ROŚLINNE, OLEJE I TŁUSZCZE, MINERAŁY I WITAMINY, JAJA I PRODUKTY POCHODZĄCE Z JAJ, DROŻDŻE BROWARNIANE, LECYTYNA, F.O.S, WYCIĄG Z ROŚLINY YUCCA.

ROYAL CANIN Club Special Performance Adult CC 15 kg
SKŁAD: zboża, mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego, roślinne ekstrakty białkowe, sole mineralne, drożdże. DODATKI (na 1kg karmy): Dodatki dietetyczne: Witamina A: 6000 IU, Witamina D3: 500 IU, E1 (Żelazo): 24 mg, E2 (Jod): 1.9 mg, E4 (Miedź): 8 mg, E5 (Mangan): 31 mg, E6 (Cynk): 105 mg - Konserwanty - Przeciwutleniacze. SKŁADNIKI ANALITYCZNE: Białko surowe: 25% - Oleje i tłuszcze surowe: 14% - Popiół surowy: 6.8% - Włókno surowe: 2.4%

FARMINA PREMIUM ADULT 12KG
SKŁAD:Kukurydza, suszone mięso z kurczaka (22%), pszenica, tłuszcz z kurczaka, ryż, suszona pulpa buraczana, chlorek sodu, suszone drożdże piwne, ekstrakt z korzeń cykorii (0,4%), mannan oligosacharydy ekstrakt z Saccharomyces Cerevisiae (0,4%).
Awatar użytkownika
Alto

19 listopada 2012, 10:43

na pewno nie royal, arion w tym zestawieniu również prezentuje się ubogo. Z farminą przyznam się nie spotkałam się, ale na pewno jak Robert zajrzy to ci dobrze doradzi :)
barbarasz49

19 listopada 2012, 16:18

Z tanich karm pieski lubią i ma dobry skład Marcus Muhle 139,-zł.15 kg.worek! Przeczytaj o MM na tym forum jest dużo pozytywnych wypowiedzi.
faustyn

19 listopada 2012, 16:44

ale granulat jest za duży...psu nie pasuje :|
barbarasz49

19 listopada 2012, 16:55

A piesek jest mały? Granulat jest duży, ale bardzo się kruszy,zamawiałeś próbki? W/g mnie wszystkie inne wartościowe karmy m.in. acana,orijen,artemis,ziwipeak,TOTW mają granulki małe ale ceny bardzo wysokie.A może karmy płatkowe typu koebers lub husse by pieskowi pasowały,też nie są wstrząsająco drogie,a mają bardzo wartościowe składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju psa.
Martines999

19 listopada 2012, 17:14

barbarasz49 pisze:Z tanich karm pieski lubią i ma dobry skład Marcus Muhle 139,-zł.15 kg.worek! Przeczytaj o MM na tym forum jest dużo pozytywnych wypowiedzi.
Polski dystrybutor tej karmy ma promocje do końca roku i sprzedaje worki 16,5 kg za 139 zł :lol:
faustyn

20 listopada 2012, 09:41

jestem na kuroniówce od miesiąca, dla mnie liczy się każda złotówka dlatego prosiłam o rade w wyborze z karma za które zapłacę nie więcej niż 110 zł za 15 kg. Kiedyś kupiłem MM ale pies nie chciał tego ruszyć.
Awatar użytkownika
Robert A.

20 listopada 2012, 12:38

Fitmin(ta konkretna linia )jest na równi jakościowej z Arionem Premium,dlatego tutaj wybór nalezy do Ciebie,niemniej Arion Premium jest długo na rynku karm,a nowa tańsza linia Fitmina jest od niedawna(trudno wyciagnąć jakies daleko idące konkretne wnioski)
ODPOWIEDZ
  • Informacje