Przekarmiłem dwa psy tym workiem 2,27kg TOTW Sierra z podejrzanym product code.
Wszystko jest w porządku.
A i wreszcie skończył się problem luźnych kup i łzawienia z oczu.
Tak czy inaczej teraz jak będę zamawiał to już z dobrym product code.
Taste of the wild - dobra?
Dlaczego producent TOTW nie podaje dokładnego procentowego składu karmy ? Zaczęłam się zastanawiać jak przeczytałam taką opinię na stronie Zooplusa - cytuję " Na opakowaniu podany jest skład (ileż rodzajów mięsa), ale bez procentowej zawartości (czy choćby g/kg). Napisałam więc na facebooku do producenta a ten odpisał mi, że mam skorzystać z formularza zapytań online, co było już podejrzane, bo dlaczego niby nie mogli odpowiedzieć od razu. Wysłałam zapytanie i odpowiedziano mi, że nie podają składu, bo to tajemnica. Skoro podają nazwę mięsa to dlaczego nie mogą podać zawartości mięsa w produkcie? Bo jest go pewnie bardzo mało albo nie ma w ogóle. Jeżeli chcieliby opatentować to zamiast bison, lamb, chicken, venison pisali by X-mass jako całość. Tu nie ma może zboża, ale za to wypełniaczem jest jajko (uczulające) i ziemniaki. Nie polecam tej karmy. Nie dawajcie swoim przyjacielom G. Lepiej zapłacić, ale dać psu coś pożywnego a nie dać się dodatkowo oszukiwać. Ja sprawę drążę. Jakoś ten produkt dotarł na nasz rynek a więc ktoś musiał go zatwierdzić. Dojdę do tego kto. Mam prawo wiedzieć, co jest w składzie pokarmu dla mojego psa. To nie perfumy. "
-
nie ma obowiązku podawania gramatury poszczególnych składników, nie widziałam tego na żadnym opakowaniu karmy. składniki mają być ułożone tak, aby ten którego w składzie jest najwięcej był na pierwszym miejscu, a ten którego najmniej na ostatnim.
-
Jest to konkretna receptura używana przez tę konkretną firmę. Szefowie kuchni też nie udostępniają swoicj przepisów komu popadnie. Nie rozumiem o co to aj waj.
Ok - to rozumem.SleepingSun pisze:nie ma obowiązku podawania gramatury poszczególnych składników, nie widziałam tego na żadnym opakowaniu karmy. składniki mają być ułożone tak, aby ten którego w składzie jest najwięcej był na pierwszym miejscu, a ten którego najmniej na ostatnim.
Jednak nie potrafię na podstawie tak podanego składu stwierdzić ile tak naprawdę mięsa ma taka karma.
Mięso z bizona, mięso z dziczyzny, mączka z mięsa jagnięcego, mączka z kurczaka, jaja, słodkie ziemniaki, groszek, ziemniaki, olej roślinny, pieczony bizon, pieczona dziczyzna, naturalna substancja smakowa, przecier pomidorowy, mączka z ryby oceanicznej, chlorek choliny, suszony korzeń cykorii, pomidory, jagody, maliny, ekstrakt z yucci schidigera, enterococcus faecium, lactobacillus casei, lactobacillus acidophilus, ekstrakt z drożdży piwnych, ekstrakt z suszonego aspergillus oryzae, suplement witaminy E, iron proteinate, zinc proteinate, copper proteinate, ferrous sulfate, zinc sulfate, copper sulfate, potassium iodide, witamina B1, manganese proteinate, tlenek manganu, kwas askorbinowy, suplement witaminy A, biotyna, pantotenian wapnia, siarczan manganu, selenit sodu, hydrochloran pirydoksyny (witamina B6), suplement witaminy B12, ryboflawina (witamina B2), suplement witaminy D, kwas foliowy.
Wszystko wskazuje na to, że to wina karmy. Rozumiem gdyby łupież pojawił się tylko u jednego kota, wtedy mógłbym szukać przyczyny gdzie indziej, ale oba koty karmione TOTW dostały łupieżu. Wcześniej nigdy nie było takiego problemu.Robert A. pisze:Łupież po TOTW?
Czy ktoś pomoże ?Gość pisze:\
Ok - to rozumem.
Jednak nie potrafię na podstawie tak podanego składu stwierdzić ile tak naprawdę mięsa ma taka karma.
Mięso z bizona, mięso z dziczyzny, mączka z mięsa jagnięcego, mączka z kurczaka, jaja, słodkie ziemniaki, groszek, ziemniaki, olej roślinny, pieczony bizon, pieczona dziczyzna, naturalna substancja smakowa, przecier pomidorowy, mączka z ryby oceanicznej, chlorek choliny, suszony korzeń cykorii, pomidory, jagody, maliny, ekstrakt z yucci schidigera, enterococcus faecium, lactobacillus casei, lactobacillus acidophilus, ekstrakt z drożdży piwnych, ekstrakt z suszonego aspergillus oryzae, suplement witaminy E, iron proteinate, zinc proteinate, copper proteinate, ferrous sulfate, zinc sulfate, copper sulfate, potassium iodide, witamina B1, manganese proteinate, tlenek manganu, kwas askorbinowy, suplement witaminy A, biotyna, pantotenian wapnia, siarczan manganu, selenit sodu, hydrochloran pirydoksyny (witamina B6), suplement witaminy B12, ryboflawina (witamina B2), suplement witaminy D, kwas foliowy.
Powiedziałbym, że pewnie około 60%. Jeśli chcesz dobrą mięsną karmę z dużą zawartością mięsa, zobacz sobie Applaws.
Witam wszystkich! mam małe pytanie odnośnie karmy, której dotyczy ten wątek. Chodzi mi mianowicie o stosunek wapnia do fosforu: czy niema tych dwóch składników za dużo? przeważnie spotykam się z ilościami fosforu na poziomie 1, 1% a wapnia 1,5% (podałem mniej więcej średnie wartości) a tu mamy do czynienia z odpowiednio 1,4 i 2,1%. Bardzo proszę o pomoc!
Stosunek wapnia do fosforu POWINIEN być 2:1.
Czyli w TOTW jest tak na prawdę bardziej 'zbliżony' niż w 'innych karmach'
Czyli w TOTW jest tak na prawdę bardziej 'zbliżony' niż w 'innych karmach'
-
- Informacje
-