Suszone Algi Morskie po prostu super!!!
Proszę o informację jak dawkowac algi? Bo mam 2 kg pudło alg suszonych, ale firmy Dodson&Horrel dla koni, no i tam jest dawkowanie dla kopytnych. Podpowie ktoś ile sypac dla psów?
Mam 10kg i 30 kg dorosłych psów oraz 2 5 mies. szczeniaki ok 20kg. algi dodaję w stanie suchym do karmy i ze względu na konkurencję przy żarciu u nas michy są w mig puste choc pachną zielskiem
Jeszcze mam pytanie czy można je codziennie stosowac, gdy podaję karotkę Olewo, czy stosowac naprzemian do suchej karmy?
pozdr i czekam
Mam 10kg i 30 kg dorosłych psów oraz 2 5 mies. szczeniaki ok 20kg. algi dodaję w stanie suchym do karmy i ze względu na konkurencję przy żarciu u nas michy są w mig puste choc pachną zielskiem
Jeszcze mam pytanie czy można je codziennie stosowac, gdy podaję karotkę Olewo, czy stosowac naprzemian do suchej karmy?
pozdr i czekam
-
Algi możesz dawać po 2 łyżeczki od herbaty na 30-40kg psa, codziennie. Karotka nie przeszkadza.
Nie lepiej dać normalną marchewkę?
Nie lepiej dać normalną marchewkę?
isabelle30 - dzięki za szybką odpowiedź Czyli dośc dużo można dawac alg, do tej pory wydzielałam na oko /ok 1 łyżeczki/... Karotka jest wygodniejsza, a ja mam zapas 5kg, więc daję
Jakoś ktoś tutaj nie zauważył ,że aby przyswoić takie algi z karmy ,trzeba nie lada wyczynu psiego organizmu,dlatego częśc z tych dodatków to zwyczajny wabik dla właściciela,poza tym ilosci alg w karmach nawet jeśli zostana przyswojone(trzeba karmy typu Biomil ) są mikroskopijne w porównaniu z zapotrzebowaniem.
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
-
Robert świetnie to ujął....ja nie wiem czy ta ilość jest mikroskopijna - to chyba dotyczy mikroskopu elektronowegopingwin pisze:Jakoś nikt tutaj nie zauważył, że są już karmy z algami, nie trzeba dodatkowo dopłacać do samych alg.
Tak, algi można łączyć z olejami aczkolwiek oleje jako tłuszcze lepiej wchłąniają się i trawią razem z białkami (oleje zwierzęce)
mi też się to info przyda, czyli algi dodaję rano, a olej wieczoremisabelle30 pisze:Robert świetnie to ujął....ja nie wiem czy ta ilość jest mikroskopijna - to chyba dotyczy mikroskopu elektronowegopingwin pisze:Jakoś nikt tutaj nie zauważył, że są już karmy z algami, nie trzeba dodatkowo dopłacać do samych alg.
Tak, algi można łączyć z olejami aczkolwiek oleje jako tłuszcze lepiej wchłąniają się i trawią razem z białkami (oleje zwierzęce)
A co do ilości alg w karmach to tj. dodatki na stawy - sami dystrybutorzy w rozmowach zalecają suplementowac dodatkowo
-
Generalnie algi pomagają na nasycenie pigmentu. Niektórzy zalecają je na mocniejsze wybarwienie nosa, są nawet tacy co widzą efekt. Ja mam białego psa - więc trudno powiedzieć
- MaximusKennel
U rudzielców też poprawiają pigment. Dodaję algi regularnie moim kundlom do surowizny (najczęściej Algolith z Beaphar'a) i chodzą "wyfarbowane" jak czekoladkiRobert A. pisze:Tak pomagają w nasyceniu czarnego pigmentu.Chefrenek pisze:Czy algi pomagają w nasyceniu czarnego pigmentu?
Z suchych karm, które miałam okazję używać do tej pory, najbardziej pigment poprawiał się po Orijen 6 fish, na moje oko podobnie do diety typu: surowizna + Algolith.
Bardzo dobrze na pigment działa też dodatek suszonej hemoglobiny, chociaż ten "side effect" (żelazo w hemoglobinie, czy jak? bo poza tym niczego więcej w diecie nie zmienialiśmy) jest mi trochę ciężko wytłumaczyć, ale od kiedy zaczęliśmy dodawać hemoglobinę do barf'a, to z rudej pręgowanej suki zrobiła nam się prawie czekoladowa pręgowana
Tak dla porównania - jeszcze przed suplementacją (na fotce, z zimy, Mysz była w ciąży, także brzuszysko wisi):
i obecnie: