na jakiej karmie odchowujecie szczenięta?
Czy Twoje psy są z Tobą w domu? /czy śpią w domu/, bo moje wychodzą na spacery,a resztę czasu spędzają z nami w domu.
Ta karma jest dosyć tłusta i psy mieszkające na dworze tolerują ją idealnie/tzn nie mają problemu z nadmiernym wydzielaniem bo cała energia spożytkowana jest w ciepło/.
Ta karma jest dosyć tłusta i psy mieszkające na dworze tolerują ją idealnie/tzn nie mają problemu z nadmiernym wydzielaniem bo cała energia spożytkowana jest w ciepło/.
Trudno mi powiedzieć jaka jest przyczyna,nie miałem tych problemów,ale nie samą karmą żywię.Freedom pisze:Witam.
Mam pytanie do Roberta A.
Dlaczego dorosłe psy po NGBB wydzielają więcej łoju, tzn,sierść staje się matowa , "zakurzona"?Być może tłuszczu jest za dużo, a moje psy są z nami w domu i tu tkwi problem.
Karma sama w sobie jest dobra , 3lata temu moje psy jadły ,ale ponieważ pojawiły się takie objawy, wróciłam do poprzedniej
Dzięki za odpowiedź,choć nie wiele wniosła.
Ja też nie żywię samą suchą karmą /choć ją lekko muszę namaczać , ze względu na łapczywość czworonogów , ale to specyfika rasy/, bo karmione są również tradycyjnie.
Fakt jest jeden , że po odejściu od tej karmy,kłopot się skończył, a nieładnie gdy czarny pies wygląda tak jakby wytarzał się w kurzu.Znam osoby które karmią tą karmą swoje psy ,ale psy te przebywają na dworze,karma świetnie się sprawdza,sierść piękna i lśniąca,bo ze względu na sporą zawartość tłuszczu, idealnie pokrywa zapotrzebowanie energetyczne zwierząt,które w ten sposób"ogrzewają się ''. Natomiast psy nie mieszkające na świeżym powietrzu, nadmiar tłuszczu "wyrzucają na zewnątrz",
według mnie / i nie tylko/ to najbardziej rozsądne wytłumaczenie. Stąd było moje pytanie.
Co do karmienia tą karmą małych szczeniaczków.... .
Taki maluszek nie może jeść od razu na sucho,to musi być w konsystencji papki/chodzi o to ,aby taki młodziutki organizm nie wypijał "hektolitrów wody".Nie wiem , czy tą karmę można tak namoczyć.
Są firmy, które mają karmy, odpowiednie dla wieku szczenięcia i to według mnie jest najlepsze.
Biorąc szczeniaczka z hodowli powinniśmy kierować się tym co powiedział hodowca, a w szczególności czym karmi swoje maluchy.Jednemu służy Royal,drugiemu Acana i tak można wymieniać.Widać to od razu,szczeniak w dobrej kondycji , "kupki dobre",sierść bez zarzutu,tzn. że karma jest dobra.W takich przypadkach nie powinniśmy zmieniać,bo "ktoś inny powiedział".
Hodowca sam najlepiej wie co służy jego psiakom,tym bardziej że ma doświadczenie w tym co robi,a mniemam że ma,bo gdy by było inaczej to temat na oddzielny "program".
Pozdrawiam
Ja też nie żywię samą suchą karmą /choć ją lekko muszę namaczać , ze względu na łapczywość czworonogów , ale to specyfika rasy/, bo karmione są również tradycyjnie.
Fakt jest jeden , że po odejściu od tej karmy,kłopot się skończył, a nieładnie gdy czarny pies wygląda tak jakby wytarzał się w kurzu.Znam osoby które karmią tą karmą swoje psy ,ale psy te przebywają na dworze,karma świetnie się sprawdza,sierść piękna i lśniąca,bo ze względu na sporą zawartość tłuszczu, idealnie pokrywa zapotrzebowanie energetyczne zwierząt,które w ten sposób"ogrzewają się ''. Natomiast psy nie mieszkające na świeżym powietrzu, nadmiar tłuszczu "wyrzucają na zewnątrz",
według mnie / i nie tylko/ to najbardziej rozsądne wytłumaczenie. Stąd było moje pytanie.
Co do karmienia tą karmą małych szczeniaczków.... .
Taki maluszek nie może jeść od razu na sucho,to musi być w konsystencji papki/chodzi o to ,aby taki młodziutki organizm nie wypijał "hektolitrów wody".Nie wiem , czy tą karmę można tak namoczyć.
Są firmy, które mają karmy, odpowiednie dla wieku szczenięcia i to według mnie jest najlepsze.
Biorąc szczeniaczka z hodowli powinniśmy kierować się tym co powiedział hodowca, a w szczególności czym karmi swoje maluchy.Jednemu służy Royal,drugiemu Acana i tak można wymieniać.Widać to od razu,szczeniak w dobrej kondycji , "kupki dobre",sierść bez zarzutu,tzn. że karma jest dobra.W takich przypadkach nie powinniśmy zmieniać,bo "ktoś inny powiedział".
Hodowca sam najlepiej wie co służy jego psiakom,tym bardziej że ma doświadczenie w tym co robi,a mniemam że ma,bo gdy by było inaczej to temat na oddzielny "program".
Pozdrawiam
Otóż to! Są hodowcy, którzy jadą na pedigree. Ja swoje szczeniaki odchowywałam na mielonym, surowym mięsie- różne rodzaje, "jajecznicy", twarogu, mokrej karmie troszkę (pronature saszetki) i karma sucha po to,żeby nauczyły się ją jeść dla wygody przyszłych właścicieli (pro plan) ale wciąż najwięcej dostawały mięsa. Masa miotów odchowana w ten sposób. Efekty świetne. Nie ma też co przesadzać w drugą stronę.
A ja nadal poszukuję nowej karmy dla moich psiaków i znalazłam coś interesującego Exclusive of Gosbi http://XXXXXXXXXXXXryz-p-14.html
Skład wygląda bardzo ciekawie, no i zachęcająca cena w stosunku do jakości. Może ktoś z forumowiczów już miał okazję wypróbować?
Skład wygląda bardzo ciekawie, no i zachęcająca cena w stosunku do jakości. Może ktoś z forumowiczów już miał okazję wypróbować?
-
Zobacz też sklep Modern Pet,tam są naprawdę wysokiej klasy karmy również dla szczeniąt. A może spróbujesz karmy płatkowej Koebers Welpennahrrung lub bardzo dobrej karmy szwedzkiej Husse. Polecam tez karmy Artemis i Ziwi Peak
Przeglądałam strony znanych hodowli i większosc jednak daje nadal Royal Canin czy Eukanubę w wyprawkach... a tu czytam że jakośc tych karm się pogorszyła itd. to hodowcy ryzykują zdrowiem szczeniąt czy te startery są dobre?
Wytłumaczcie mi to proszę
RC start
Skład:
Ryż, mączka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy, izolat białka roślinnego, białko zwierzęce (hydrolizowane), kukurydza, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, lignoceluloza, tran, maślan, fruktooligosacharydy, nasiona i łupinki nasion babki, hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów i beta-glikanu), jajko w proszku, mączka z kwiatów aksamitki (źródło luteiny).
Białko (30%), tłuszcz (22%), sole mineralne (6,9%), włókno (1.5%), wapń (1,2%), fosfor (0,95%).
Eukanuba start
suszony kurczak i indyk /36%/, śruta kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, ryż, suszona pulpa buraczana /3,9%/, hydrolizowane białka zwierzęce, suszone całe jaja, mączka rybna, olej rybny, suszone drożdze piwne, fruktooligosacharydy /0.98%/, chlorek sodu, chlorek potasu, siemię lniane, fosforan dwuwapniowy, mannooligosacharydy /0.14%/
Białko (31%), tłuszcz (21%), włókno (1.4%), wapń (1,25%), fosfor (0,90%).
Proszę o odpowiedź bo nie daje mi to spac
Wytłumaczcie mi to proszę
RC start
Skład:
Ryż, mączka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy, izolat białka roślinnego, białko zwierzęce (hydrolizowane), kukurydza, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, lignoceluloza, tran, maślan, fruktooligosacharydy, nasiona i łupinki nasion babki, hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów i beta-glikanu), jajko w proszku, mączka z kwiatów aksamitki (źródło luteiny).
Białko (30%), tłuszcz (22%), sole mineralne (6,9%), włókno (1.5%), wapń (1,2%), fosfor (0,95%).
Eukanuba start
suszony kurczak i indyk /36%/, śruta kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, ryż, suszona pulpa buraczana /3,9%/, hydrolizowane białka zwierzęce, suszone całe jaja, mączka rybna, olej rybny, suszone drożdze piwne, fruktooligosacharydy /0.98%/, chlorek sodu, chlorek potasu, siemię lniane, fosforan dwuwapniowy, mannooligosacharydy /0.14%/
Białko (31%), tłuszcz (21%), włókno (1.4%), wapń (1,25%), fosfor (0,90%).
Proszę o odpowiedź bo nie daje mi to spac
-
Sprawa jest prosta jak drut dlaczego hodowcy polecają te firmy. Obie one należą do wielkich światowych koncernów i mają kasę na reklamę i marketing (RC to Mars). Dla hodowcy taka wyprawka to darmowy plusik i swego rodzaju wabik a dla firmy niemal darmowa reklama. Taka wyprawka to najczęściej woreczek karmy, plecak, miska i smycz oczywiście z logo RC, razem jakieś 100 zł. Taki zestaw ładnie wygląda i dla kupującego daje obraz hodowcy jako kogoś solidnego, kto dba o swoje psy no bo ma wyprawki z taaaakiej firmy . Ostatnio mieliśmy taki przykład, że moi znajomi przyjechali do nas kupić szczeniaka pieska z małych ras. Oczywiście na wyprawkę dostali cały zestaw RC, który nie powiem bardzo ładnie wyglądał. Oczywiście hodowca od siebie co nie co powiedział o tej znakomitej firmie jakie super karmy robi i jak ładnie psy po nich wyglądają. A ów hodowca ma się czym pochwalić bo jego pieski to krajowa elita tej rasy. ostatnio miałem okazję pare razy się spotkać u weta z tym hodowcą, fajnie sie z nim rozmawia a jak zeszliśmy na temat karm to on swoje tak naprawdę karmi albo Biomilem ale większości daje surowe mieszanki aspolu Oczywiście mój znajmoy juz drugi/trzeci miesiąc ładuje w szczeniaka tego RC...Nie wiem jak musiałby mi podpaść mój pies żebym faszerował go takim badziewiem gdzie 80% białka jest pochodzenia roślinnego a cały skałd to resztki z tego co z batoników zostało
no a ta eukanuba lepsza niż RC?
Bo ja ze szczeniakiem w wyprawce dostałam karmę Eukanuba /o ile mnie pamiec nie myli ok 1kg/, kliker i książeczki promujące karmę
Przecież dla hodowcy nie opłaca się karmic matkę i szczenięta droższą, gorszą karmą tylko po to, aby dac pudełko z wyprawką znanej firmy, czy ja się mylę
Bo ja ze szczeniakiem w wyprawce dostałam karmę Eukanuba /o ile mnie pamiec nie myli ok 1kg/, kliker i książeczki promujące karmę
Przecież dla hodowcy nie opłaca się karmic matkę i szczenięta droższą, gorszą karmą tylko po to, aby dac pudełko z wyprawką znanej firmy, czy ja się mylę
-
- Informacje
-