Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
zamowilam dla Niunia na próbę Brit care puppy zobaczymy czy bedzie wcinal, chociaz zauwazylam, ze Koebersa chętniej zjada na sucho, więc tak też mu podaję, już nie zalewam płatków
zamówiłam jeszcze MM, zobaczymy którą lepiej przyswoi, zastanawia mnie jeszcze Forza10, nic złego na jej temat nie słyszałam, a malutkie granulki to dodatkowy plus
zamówiłam jeszcze MM, zobaczymy którą lepiej przyswoi, zastanawia mnie jeszcze Forza10, nic złego na jej temat nie słyszałam, a malutkie granulki to dodatkowy plus
czy w tedy nie ma ryzyka ze karma spęcznieje w przewodzie pokarmowym psa i mu zaszkodzi?bija22 pisze:Koebersa chętniej zjada na sucho, więc tak też mu podaję, już nie zalewam płatków
po za tym te płatki wciągają wodę jak gąbka więc w żołądku po kontakcie z płynami....nie wiem może się nie znam ale wydaje mi się że to nie zdrowe
Robercie, melduje się w sprawie Mera Dog Pure lamb&rice! To już prawie dwa tygodnie i mimo, że nadal mieszam suczce Mere z resztką Trovetu (teraz juz ok 3/4 mera 1/4 trovet) to jestem pod jej wrażeniem! karma bardzo ładnie wygląda, pachnie( jak dla mnie ) i smakuje (to opinia po zachowaniu suczki)!Kupki mimo, że nadal nie jest to sama Mera - to i tak 1/3 objętości tego co było na Trovecie. Mogę więc obstawiać, że przy innej klasycznej bytówce kupy na pewno tez by się zmniejszyły Przy zmianie bałam się jakiś rewolucji w brzuszku, bo niestety nałożyła się na to operacja kolana naszej dziewczynki ( operacja się udała !;), długa podróż do kliniki i 24h pobyt tam na obserwacji. Ale na szczęście nic takiego się nie stało Suczka nadal nie przyczytła, mimo że zwiększyłam jej zalecaną ilość karmy Trovet przy tych mrozach. nadal wazy tyle samo - 19,5 czyli w sumie zgubiłyśmy lekko ponad 3kg przy zerowym ruchu ( najpierw złe diagnozy, a później zbieranie na operację!). Myślę,więc że tym bardziej trzeba polecić Trovet na odchudzanie - jak ktoś ma do tego zdrowego psa to połączenie tej karmy i zwiększenie ruch na pewno zaowocują w dużo krótszym czasie
O Merze będę jeszcze meldować, niech ma czas, żeby się wykazać muszę też pochwalić worek - bardzo soldnie wykonany, nie ma raczej opcji, zeby przypadkiem zrobić w niej dziurę - no chyba że dźgnąć nożem ! z boku wygodny uchwyt do przenoszenia karmy, a na górze - specjalne zamknięcie żeby karma nie wietrzała
Jak dla mnie - bomba Z chęcia spróbujemy reszty smaków z tej linii, bo widziała, że jest i indyk i łosoś
O Merze będę jeszcze meldować, niech ma czas, żeby się wykazać muszę też pochwalić worek - bardzo soldnie wykonany, nie ma raczej opcji, zeby przypadkiem zrobić w niej dziurę - no chyba że dźgnąć nożem ! z boku wygodny uchwyt do przenoszenia karmy, a na górze - specjalne zamknięcie żeby karma nie wietrzała
Jak dla mnie - bomba Z chęcia spróbujemy reszty smaków z tej linii, bo widziała, że jest i indyk i łosoś
-
A to super że tak pozytywnie piszesz o Mera dog pure,bo ja właśnie dostałam 4 kg.opakowanie tej karmy tylko że z indykiem i w ramach urozmaicenia od czasu do czasu karmy, chcę ją podawać przez jakiś czas Lunie zamiast Marcus Muhle. Muszę przyznać że już sama grafika worka robi wrażenie,no i najważniejsze ten suwak na górze do zamykania żeby nie wietrzała karma.Widać że producent solidnie podchodzi do sprawy.Od jutra zacznę mieszać karmy czyli 75% MM z 25% MD, a potem stopniowo na 100% MD,myślę że będzie labce smakowało.
Moja psica Merą zarówno z łososiem, a zwłaszcza z jagnięciną gardziła. Jedynie wersję z indykiem chciała jeść. Na razie jesteśmy w trakcie 3 worka Marcusa, ale po jego skończeniu chcę na parę miesięcy zmienić karmę. Może będzie to właśnie Mera z indykiem. Interesuje mnie też Lukullus A co sądzicie o karmie Lupo Natural? Miałem próbki i psu bardzo smakowało, granulat to taka wersja mini Marcusa, z tym, że reklamowana jest jako bardziej ekologiczna. Interesuje mnie czy karma jest warta swojej ceny?
-
Ja również jak zamawiałam próbki Marcusa dostałam kilka próbek Lupo Natural.Moja kapryśna sunia bez problemu zjadła MM, a Lupo nie chciała ruszyć.Zamawiałam też w zooplusie 2 worki po 1,5 kg Lukullusa w różnych smakach,niestety muszę stwierdzić że samego Lukullusa nie chciała ruszyć dopiero jak zmieszałam z MM to zjadła.Nie wiem co o tym sądzić chyba tylko to że Luna jest wyjątkowo wybredna!
Moja Lupo zjadła tak samo chętnie jak Marcusa, więc chyba było by ok, bo Marcus jest jak dotąd jedyną w pełni akceptowaną karmą przez mojego psa. Jeśli chodzi o Lukullusa, to miałem kiedyś małą paczkę wersji kurczak i łosoś i pies za żadne skarby nie chciał tego zjeść. Ale słyszałem, że wersja wołowina i pstrąg bardziej psom smakuje. Puszki i saszetki Lukullus mój pies uwielbia jak żadne inne, a z tym suchym to ciężko ryzykować. Wielokrotnie też przymierzałem się do spróbowania karmy Nutra Gold dla seniorów jak i Taste of the Wild Kota karmię TOTW i pies na okrągło kręci się koło kociej miski. Tylko nie wiem czy TOTW jest karmą dobrą dla 13 letniego psa ze skłonnością do tycia
TOTW jest bardzo dobrą karmą dla psów ze skłonnością do nadwagi oraz otyłych. Pamiętaj, że im więcej w karmie jest mięsa, a mniej zboża, ziemniaków i ogólnie węglowodanów, tym karma jest mniej tucząca. Pies nie tyje (w takim stopniu) od tłuszczu, a od węglowodanów właśnie.
A według mnie ta karma nie nadaje się dla 13 letniego psa z tendencją do tycia 18% tłuszczu nie przemawia za jej kupnem w tym konkretnym przypadku i osobiście nie kupiłbym TOTW seniorowi w tym wieku i z taką predyspozycją.Dla mnie wyznacznikiem karm dla seniorów są karmy Made In Germany i ewidentna tendencja do karm niskotłuszczowych,oczywiście popieram,że czym mniej zbóż w karmach tym lepiej.
-
Jeżeli chodzi o puszki Lukullusa to Luna zjadła ze smakiem,a co do suchej karmy to zauważyłam że ona nie lubi ryb,a w tych 1,5 kg.workach w jednym oprócz wołowiny był pstrąg a w drugim łosoś. Co do TOTW kupiłam jej kiedyś na próbę Wetlands Canine,ale nawet nie ruszyła może powodem były zbyt drobniutkie granulki, a ona lubi duże krokiety lub granulki takie jak ma MM,zreszta po tej aferze z salmonellą mam jakąś awersję do tej karmy,chociaż wiem że teraz bardzo się starają sytuacja się nie powtórzyła.
-
Ja też jakoś największe zaufanie mam do karm niemieckich i teraz w ramach urozmaicenia żywienia będę jej dawać Lunie Mera dog pure z indykiem i ryżem,gorzej jak znowu zastrajkuje. Robercie wydaje mi się że ta karma byłaby też odpowiednia dla 13-letniego seniora?
-
- Informacje
-