Musze się poradzić w sprawie żywienie mojego psiaka:
Jest to prawie 13 latni mix teriera z wagą idealną ok 16 kg mieszkający z moimi rodzicami. Pomimo swojego wieku jest nadal bardzo aktywny, żywiołowy, nawet weterynarz ocenił go na max 7 lat
Kiedyś jako młodemu psiakowi gotowaliśmy mu jedzenie, jednak w wieku ok 7-8 lat przeszliśmy na karme BOSHA Senior. Byliśmy nią zachwyceni: smakowała mu, poprawiła mu się sierść, skończyło się bulgotanie i przelewanie w brzuchu, trochę na niech schudł... Wszystko było super aż do kastracji półtora roku temu. Po kastracji przybrał w ciągu pół roku do 20 kg :/ Fakt, że przyczyniło się pewnie do tego również niestety zmniejszona dawka ruchu. Po kastracji oczywiście zwiększył mu się apetyt i sępi o więcej jedzenia ( wcześniej mógł mieć karmę do woli i sam sobie odpowiednio dawkował). Ale pomimo dawkowania karmy i zwiększenie dawki ruchu Willi nadal waży 19 kg i nic w dół nie chce iść Do tego mam wrażenie, że chyba gorzej już trawi tą karmę (ma ona sporo zbóż - może dlatego) robi 3-4 razy dziennie wielkie kupska (wygląda jakby więcej wydalał niż pochłaniał ) Do tego pies jest co raz bardziej głodny no i sierść chyba też mu się pogorszyła. Mam większe problemy z jej kołtunieniem no i nie błyszczy się już tak ładnie.
Wygląda na to, że nie wiele trawi z tej karmy co dostaje, stąd wielkie kupy i ciągły głód, a do tego jeszcze nie chudnie (czego akurat nie rozumiem). Tak na swój rozum obwiniłam za wszystko dużą ilość zbóż w tej karmie stąd zaczęłam szukać karm z mniejszą ilością zbóż, lub które ich w ogóle nie mają w swoim składzie - ale również takie których cena byłaby do przyjęcia.
Znalazłam XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXmuehle/31582 o której są w zasadzie same dobre opinie, tylko nie jest to psa dla seniora. Ma znacznie więcej białka, tłuszczu i makroelementów a mniej włókna.
I teraz nie wiem, czy taka karma w ogóle się nadaje dla seniora czy raczej tylko zaszkodzi
Mógłby mi ktoś coś poradzić?
Karma dla seniora
Na Twoim miejscu spróbowałbym z tą karmą dla seniora,ma sporo mięsa jagnięcego w składzie jest ogólnie lubiana przez psy,bardzo dobre przyswajanie cena przystępna i 3 kg gratis
http://www.krakvet.pl/brit-care-senior- ... 11167.html
http://www.krakvet.pl/brit-care-senior- ... 11167.html
Dopiero teraz zauważyłam, że link nie wczytał się. Chodziło mi o karmę Markus-Muhle.
Robert A., czy uważa Pan, że Brit jednak będzie lepszy od Markus-Muhle?
Robert A., czy uważa Pan, że Brit jednak będzie lepszy od Markus-Muhle?
Witam.
Mam prawie 12 letniego małego kundelka (5,7 kg) czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki dotyczące odpowiedniego żywienia takiego psa?
Obecnie ma stały dostęp do suchej karmy dla seniorów ale je ją tylko od czasu do czasu w niewielkich ilościach.
Czasami podaje mu również jedzenie z puszki dla seniorów ale głównie sama przygotowuje dla niego jedzenie - gotowane mięso z kurczaka z ryżem, z kaszą czasami przemyce jakieś warzywa, również chuda kiełbaska się czasami zdarzy oraz ryba pieczona w foli.
Niestety należy do niejadków i czasami jest problem żeby w ogóle coś w niego "wdusić". Kiedyś próbowałam podawać mu tylko i wyłącznie karme z puszki ale mimo tego iż każdego dnia dostawał inny smak 4 dnia nie chciał już nic ruszyć i po raz kolejny musiałam gotować mu kurczaka.
Mogłabym prosić o jakąś radę w tej kwestii? Czy spróbować przestawić go na karmę z puszki dla seniorów czy mogę sama mu gotować (i co ewentualnie mogłabym mu przygotowywać, żeby dla niego było zdrowo)?
Mam prawie 12 letniego małego kundelka (5,7 kg) czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki dotyczące odpowiedniego żywienia takiego psa?
Obecnie ma stały dostęp do suchej karmy dla seniorów ale je ją tylko od czasu do czasu w niewielkich ilościach.
Czasami podaje mu również jedzenie z puszki dla seniorów ale głównie sama przygotowuje dla niego jedzenie - gotowane mięso z kurczaka z ryżem, z kaszą czasami przemyce jakieś warzywa, również chuda kiełbaska się czasami zdarzy oraz ryba pieczona w foli.
Niestety należy do niejadków i czasami jest problem żeby w ogóle coś w niego "wdusić". Kiedyś próbowałam podawać mu tylko i wyłącznie karme z puszki ale mimo tego iż każdego dnia dostawał inny smak 4 dnia nie chciał już nic ruszyć i po raz kolejny musiałam gotować mu kurczaka.
Mogłabym prosić o jakąś radę w tej kwestii? Czy spróbować przestawić go na karmę z puszki dla seniorów czy mogę sama mu gotować (i co ewentualnie mogłabym mu przygotowywać, żeby dla niego było zdrowo)?
-
Marcus Muhle to bardzo dobra karma, ale może dla seniora lepsza byłaby lekkostrawna karma Mera Dog Pure Senior? Ja jakoś mam zaufanie do niemieckich suchych karm.
-
Jeżeli nie był wcześniej nauczony do suchej karmy,to faktycznie masz problem.Moja 2-letnia sunia też jest dosyć wybredna ale ostatnio podaję jej tabletki Rumen tabs na zwiększenie łaknienia i wcina wszystko aż jej się uszy trzęsą, nawet te suche karmy których wcześniej nie chciała ruszyć. Najbardziej jej smakuje MM ale faktycznie dla starszego psa może nie jest odpowiednia.
-
Ale teraz sprawdziłam,że można też kupić te tabletki w internetowych sklepach zoo, nie są drogie np.100 tabl.kosztuje 6,90 zł.
-
Wejdź może na wyszukiwarkę i przeczytaj sobie o składzie i działaniu tych tabletek,one żadnemu psu nie zaszkodzą wręcz przeciwnie na pewno mogą pomóc,a zwłaszcza starszemu psu.
-
- Informacje
-