Witam
moj pies 12-latek staffik, ze wzgl. zdrowotnych zostal wykastrowany, szybko przybiera na wadze, a dostaje mniej niz kiedys ciagle chodzi glodny, malo tez sie rusza, po pierwsze ze zima, po drugie juz mu sie nie chce....
Kiedys pies byl karmiony na obiad miesem, na kolacje karma (Purina Dog Chow).
Teraz dostaje tylko karme.
Chce mu zmienic karme, mozecie jakas spolecic?
Czym sie rozni karma light od karmy dla wysteryzliowanych?
Cyz
Nie ukrywam ze nie stac mnie na drogie karmy, tak max.140zl za 15kg, (moj budzet to udzwignie..).
Bardzo prosze o rade,
Pozdrawiam
M.
Jaka karma po sterylizacji?
- MaximusKennel
Na Dog Chow raczej trudno będzie mu sadełko zrzucić - za dużo węglowodanów (zbóż), a to one odkładają się u psa (jako drapieżnika) najszybciej w postaci tkanki tłuszczowej.
W cenie under 150pln ja bym spróbowała Marku Muhle - tłoczona na zimno, zboża wprawdzie są (jak w każdej innej karmie w tym przedziale cenowym), ale z racji obróbki tj. tłoczenia na zimno, najwidoczniej nie powodują one takich skoków poziomu glukozy we krwi i takiego odkładania się tłuszczyku jak inne karmy z tej grupy cenowej. Moja znajoma odchudza na MM swoje 2 mopsy - całkiem fajnie jej to idzie, tylko troszkę (w stosunku do zaleceń producenta) dawkę zmniejszyła, a efekty są bardziej niż zadowalające.
W cenie under 150pln ja bym spróbowała Marku Muhle - tłoczona na zimno, zboża wprawdzie są (jak w każdej innej karmie w tym przedziale cenowym), ale z racji obróbki tj. tłoczenia na zimno, najwidoczniej nie powodują one takich skoków poziomu glukozy we krwi i takiego odkładania się tłuszczyku jak inne karmy z tej grupy cenowej. Moja znajoma odchudza na MM swoje 2 mopsy - całkiem fajnie jej to idzie, tylko troszkę (w stosunku do zaleceń producenta) dawkę zmniejszyła, a efekty są bardziej niż zadowalające.
Miałałam podobny problem po sterylizacji, tylko mam młodego psa. Fajnie psica zrzuciała nadwagę na Markus Muhle , ale na tej karmie z innych względów nie została. W podobnym przedziale cenowym powinna się też sprawdzić Mega Dog . Tylko nie zapomnaj o tym, żeby sprawdzić dawkowanie i wtedy dopiero kaklulować koszty , czasem znacznie droższa karma wychodzi taniej, bo ma małe dawkowanie . Moim zdaniem karma dla sterylizowanych niczym się nie rózni od karmy niskokalorycznej, to tylko chwyt marketingowy.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi..
Sklanialbym sie do karmy MARKUS-MUHL, ale czy to nie powinna byc karma light lub sterilized, pytam bo mam watpliwosci czy to pomoze, moj pies wazy 22kg czli dostawalbym 220g/dziennie.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX5kg-i3015256374.html ma 8% tluszczu, nie jest pewnie tloczona na zimno..
Pozdrawiam
Sklanialbym sie do karmy MARKUS-MUHL, ale czy to nie powinna byc karma light lub sterilized, pytam bo mam watpliwosci czy to pomoze, moj pies wazy 22kg czli dostawalbym 220g/dziennie.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX5kg-i3015256374.html ma 8% tluszczu, nie jest pewnie tloczona na zimno..
Pozdrawiam
Mera nie jest tłoczona na zimno .Z tych dwóch tez bardziej skłanialabym się w stronę MM. Nazwa dla sterylizowanych wydaje mi się bez znaczenia, chociaz moja psica czasem dostaje weterynaryjnego royala dla sterylizowanych i ta karma sprawdza się znakomicie.
ciesze sie, ale moje fundusze sa za male na karme Royal..anet-ta pisze:Moje psy zrzuciły nadwagę po Royal Obesity.
Dziekuje Gayka kupie MM i zobacze jakie sa efekty..
Pozdrawiam
Ogólnie im więcej mięsa w diecie tym psiak ma odpowiedniejszą wagę. Także, jeśli karma zawiera głównie mięcho, a zboża w nim brak lub jest go bardzo mało, psiak powinien ładnie zrzucić nadwagę. Co ciekawe wiele karm robionych (podobno) z myślą o psach po kastracji i z nadwagą jest właśnie napakowanych węglowodanami ze zbóż.
Co myślicie o wykastrowaniu starszego psiaka, ma 11 lat i wszystko z nim dobrze... Weterynarz mi to zaproponował, ale do końca nie jestem przekonana
-
W przypadku mojego kota karma Royal Canin - light to był strzał w dziesiatkę. Kot z domieszką norwega (wiec duży kocurek) jeszcze schudł mi trochę wręcz, ale jestw pełni zdrowy
-
- Informacje
-