Mój pies dostaje świeże żarcie, tzn. kurczak, ryż, warzywa, a w związku z tym mało pije, prawie wcale. Co za tym idzie, kolor jego moczu jest bardzo intensywnie żółty, czyli rozumiem, że facet ma za mało wody w organizmie. Miskę ze świeżą wodą ma przez 24 godziny, jednak korzysta z niej niezmiernie rzadko, więc muszę chwytać się podstępu. Zabielam wodę mlekiem, za którym przepada i skutek jest taki, że trzeba uzupełniać wodę, bo wszystko wychłepcze .
Czy Wy też tak macie?
Pojenie psa
-
ja muszę psa poić dodatkowo, ze względu na leki które bierze. ponieważ substancje, które wydalają jej nerki są czynne, w dużych stężeniach wyżerają jej pęcherz - dlatego muszą być rozcieńczone i musi je szybko wysikiwać. ona też je gotowane jedzenie, więc wody nie pije prawie wcale (tylko po sterydach). daję jej więc parę łyżek rosołu z gotowania mięsa, które rozcieńczam wodą - nie ma mowy, żeby postało w misce dłużej niż 2 minuty
Kto? Ja? U mnie konto czyste.Robert A. pisze:Masz cos na Privie
-
Mój chyba nie pije prawie wcale - tylko wlewam i wylewam. Nie przyszło mi do głowy, żeby go poić podstępem.
Ale kolor moczu ma normalny, jasny, więc zakladam, że pobiera dość wody z pożywienia.
Ale kolor moczu ma normalny, jasny, więc zakladam, że pobiera dość wody z pożywienia.
-
Brutus też pije bardzo niewiele. Czasem chlapnie więcej, czasem mniej. Wodę czerpie z mięsa. Ale mocz ma normalny - tzn rano po nocy jest ciemniejszy bo bardziej zagęszczony. No i latem jak jest gorąco to pije więcej ale to normalne.
Należy pamiętać że niektóre leki czy suplementy zmieniają kolor moczu. Łykasz wit C w tabletkach i sikasz na cytrynowo - barwnik którym lakierowana jest tabletka. Jak miałam praktyki w szpitalnym laboratorium widziałam mocz zielony i niebieski
Należy pamiętać że niektóre leki czy suplementy zmieniają kolor moczu. Łykasz wit C w tabletkach i sikasz na cytrynowo - barwnik którym lakierowana jest tabletka. Jak miałam praktyki w szpitalnym laboratorium widziałam mocz zielony i niebieski
-
zielony jest po jakiś lekach, które stosuje się na zapalenie pęcherza w ciąży a poważnie, to jeśli pies za mało pije zwiększa to prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z drogami moczowymi - chodzi mi o kamienie.
Gdy przywieziono mi Gapę w ogóle nie piła wody! Dla mnie to było nienormalne, że pies po spacerze nie pije Testowałam na niej suche karmy ale też karmiłam gotowanym jedzeniem. Do ryżu wlewałam trochę rosołu lub wody ale dalej nie wiedziałam co z tym fantem zrobić. Potem odkryliśmy, że Gapa lubi mleko i nic jej po niem się nie dzieje. No ale wszędzie teraz weterynarze trąbią, że mleka psu nie wolno podawać, że biegunki, niestrawność itp... Poza tym przecież nie będę psu w czasie upałów mleka zostawiać bo skiśnie. Sposobem szames też zaczęliśmy mieszać mleko z wodą i w końcu nauczyła się pić samą wodę, W tej chwili bez względu na porę roku Gapa po każdym spacerze pije wodę. Po suchej karmie pije więcej, po gotowanym ryżu z kurczakiem mniej.
No widzisz, jak to dobrze mądrego po szkołach posłuchaćLidan pisze: Sposobem szames też zaczęliśmy mieszać mleko z wodą i w końcu nauczyła się pić samą wodę, W tej chwili bez względu na porę roku Gapa po każdym spacerze pije wodę. Po suchej karmie pije więcej, po gotowanym ryżu z kurczakiem mniej.
Hi hi... To było jakieś 7 lat temu! Mądrym okazał się weterynarz, który ten pomysł zapodał Na psim forum (może nawet na tym) nikt nie widział problemu w tym, że Gapa wody nie pije.szames pisze:No widzisz, jak to dobrze mądrego po szkołach posłuchaćLidan pisze: Sposobem szames też zaczęliśmy mieszać mleko z wodą i w końcu nauczyła się pić samą wodę, W tej chwili bez względu na porę roku Gapa po każdym spacerze pije wodę. Po suchej karmie pije więcej, po gotowanym ryżu z kurczakiem mniej.
-
- Informacje
-