naderwane wiazadła

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

aśśka

26 sierpnia 2005, 23:14

witam
na rtg mojego psa wyszło iz ma lekko naderwane wiazadla,czekamy na wizyte u najlepszego specjalisty w miescie od tych spraw(okres oczekiwania ok 2 tyg:/)czy przez ten czas moge cos zrobic aby mu pomoc??lekarz robiacy rtg zakazal tylko podawania srodkow przeciw-bólowych i zapalnych zeby pies sam odciażał noge.czy mam stosowac jakies wcierki,masci rozgrzewajace?czy moge podawac nadal caniviton forte?pies chodzi po schodach(4p)ruch ma ograniczony
z gory dziekuje za odp
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 sierpnia 2005, 00:15

zapomniałaś napisać o jakie więzadła chodzi, tzn. której kończyny czy stawu lub innej partii ciała
aśśka

27 sierpnia 2005, 09:00

o rany.rzezcywiscie-wiazadła kolanowe w tylnej łapie,
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 sierpnia 2005, 23:01

tzn z więzadłami jest tak, jeżeli ja zauważam, że cały aparat więzadłowy został naciągnięty czyliuległ jakiemuś tam urazowi natychmiast staram się na kilka dni czy tygodni założyć opatrunek ustalający sztywny lub nazwijmy to pół sztywny zależy to od rozmiaru urazu. Jeżeli zaś zerwanie dotyczy więzadeł krzyżowych kolana zwłaszcza przeniego ( bo to one najczęściej ulega zerwaniu rzadziej naderwaniu) to raczej kończy się to tylko zabiegiem chirurgicznym nawet przy częściowym naderwaniu tego więzadła stabilizacja zewnętrzna przynosi krótkotrwałą lub żadną poprawe. Najważniejsze po takim urazie należy jak najszybciej ograniczyć ruch psa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje