Świadczenia zdrowotne ryżu znajdują się w więcej niż czterdzieści tysięcy odmian tego zboża dostępnych na świecie. Dwie główne kategorie to ryż pełnoziarnisty i biały ryż. Brązowy ryż nie jest przetwarzany znacznie, dlatego ma wysoka wartość odżywczą, podczas gdy biały ryż jest przetwarzany , otręby lub otoczki są usuwane i ma mniejszą wartość odżywczą. ryż jest bardzo pożywny.
Gdy ryż jest bogaty w węglowodany, działa jako paliwo dla ciała i pomaga w normalnym funkcjonowaniu mózgu. Jedzenie ryżu jest bardzo korzystne dla zdrowia, tylko dla tego, że nie zawiera szkodliwych tłuszczów, cholesterolu i sodu. Stanowi ona integralną część zrównoważonej diety. Ryż jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak niacyna, witamina D, wapń, błonnik, żelazo, tiaminy i ryboflawiny. Ryż obfituje w skrobi oporną, która dociera do jelita w niestrawionej formie. Wspomaga wzrost pożytecznych bakterii dla normalnych wypróżnień. Ponieważ ryż ma niską zawartość sodu, uważa się go za najlepsze jedzenie dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi i nadciśnienie. Ryż pełnoziarnisty jak brązowy ryż jest bogaty w błonnik nierozpuszczalny, który może potencjalnie chronić przed wieloma rodzajami nowotworów. Wielu naukowców uważa, że takie nierozpuszczalne włókna są niezbędne dla ochrony organizmu przed komórkami rakowymi. Część łuski ryżu jest uważana za skuteczny lek do leczenia biegunki. Trzy-miesięczna roślina ryżu w zawiera właściwości moczopędne.
Ryż
zapewne zjada ten ryż i z radości, że ma takie własciwości (ryż oczywiście) gość, zapewne czuje się jak "nowonarodzony" i tą wspaniałą nowiną odnośnie zalet ryżu, chce się podzielić z pozostałymi forumowiczami
W Japonii jest ponad 50 odmian ryżu, a najpopularniejsze to Koshihikari i Akitakomachi. No ale liczba 40 tys. wydaję się nieprawdopodobna. Japończycy chyba by się nie zgodzili co do braku korzyści z ryżu, ale ich ryż z rodziny Japonika śmiem twierdzić, że nie ma sobie równych, no i gotowany jest inaczej. U nich ryż to podstawa posiłków.
P.S. zapomniałam o shinode do sushi. Co ja bym dała, żeby spróbować ich potraw.
P.S. zapomniałam o shinode do sushi. Co ja bym dała, żeby spróbować ich potraw.
-
- Posty:3475
- Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:58 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
U Japończyków ryż gości prawie w każdym posiłku. Jest cała kultura go jedzenia (np. nabierając ryż na hashi, trzeba trzymać miseczkę w ręce). Jest tak zakorzeniony, że nawet mówi się "gohan desu yo"- ma to być zaproszenie do stołu, a brzmi dokładnie "podano ryż". Słowo ryż jest obecne w jednej z nazw śniadania, obiadu i kolacji (asugohan, hirugohan, bangohan), do tego pełno mają produktów z ryżem np. alkohol (nihonshu), pasta miso, lody ryżowe, ocet, genmaicha czy senbei. Oni jedzą go spooooro, do tego owoce morza, wodorosty i warzywa.
I tak przypomniało mi się, jak czegoś szukałam i zaczytałam się w jednym z for o Nihon, że japońscy kardiolodzy są pod wrażeniem umiejętności polskich, narzekali, że oni nie mogą się rozwijać. (no ale to chyba dobrze w tym przypadku )
I tak przypomniało mi się, jak czegoś szukałam i zaczytałam się w jednym z for o Nihon, że japońscy kardiolodzy są pod wrażeniem umiejętności polskich, narzekali, że oni nie mogą się rozwijać. (no ale to chyba dobrze w tym przypadku )
"Droga" isabelle30 jak widzę twój post w którym piszesz że ryż to tylko regionalny dodatek mam ochotę walić głowa w ścianę. Jeśli nie wiesz to nie pisz, gdyż w przeciwieństwie do ziemniaków, które nazwałaś regionalnym dodatkiem ( choć swoją drogą nie występowały naturalnie w Polsce, a zostały sprowadzone ) i które nie występują codziennie w diecie mieszkańców, a niekiedy wręcz zastępują ziemniaki ryżem , to ryż w Japonii nie może podchodzić pod ten "regionalny dodatek". Gome ale ryż stanowi u Japończyków właśnie główny składnik potraw je się go praktycznie codziennie w każdym posiłku, a naddatek jest tez głównym składnikiem bento, popularną przekąską jest tez onigiri które składa się głównie z ryżu. Tak wiec proszę przestań łaskawie pieprzyć głupoty od których ludziom odechciewa się żyć.
-
- Posty:1279
- Rejestracja:26 stycznia 2013, 21:57
- Lokalizacja:Stavanger
Usuwam post merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 14:50 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty:3475
- Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:58 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Założyciel tematu nic nie napisał o psach.
Iza zanegowałaś korzyści z jedzenia ryżu przez ludzi, więc podałam Ci naród gdzie ryż jest podstawą. I tak na dobrą sprawę bez niego kuchnia japońska nie istnieje. Jedzą go od wieków, więc jakieś składniki odżywcze z niego czerpią, w dodatku są w stanie tyrać po 14h. Miska ryżu to wcale nie tak mało, nie mówiąc o dokładkach. My nie jemy ziemniaków do każdego posiłku.
Ja jem ziemniaki bez niczego, moja rodzina również. Nie chodziło to czy ryż suchy czy nie tylko o czerpanie z niego korzyści odżywczych.
Iza zanegowałaś korzyści z jedzenia ryżu przez ludzi, więc podałam Ci naród gdzie ryż jest podstawą. I tak na dobrą sprawę bez niego kuchnia japońska nie istnieje. Jedzą go od wieków, więc jakieś składniki odżywcze z niego czerpią, w dodatku są w stanie tyrać po 14h. Miska ryżu to wcale nie tak mało, nie mówiąc o dokładkach. My nie jemy ziemniaków do każdego posiłku.
Ja jem ziemniaki bez niczego, moja rodzina również. Nie chodziło to czy ryż suchy czy nie tylko o czerpanie z niego korzyści odżywczych.
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości