york, chihuahua - czym karmić?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

zielonaprzestrzen

05 listopada 2013, 13:12

Witam! Przyznam szczerze, że nie przejrzałam całego działu, potrzebna mi szybka odpowiedź...
Mam pieska rasy chihuahua, wiek 3 latka
pieska razy york, kastrowany w styczniu skonczy 6 lat.

Pieski jedzą aktualnie boscha light, bo maja lekka nadwagę, jednak po zainteresowaniu się składem, najlepszy to on nie jest.

znalazłam informację, ze najlepszymi karmami są:

Przedział trzeci: First Class, Acana, Calibra, Belcando, Pronature, Henne.

Przedział czwarty: Orijen, Nutram, Biomill, 1st Choice.

Nie wszystkie znalazłam, nie wszystkie są dla małych ras. Zaczęła mi odpowiadać Acana, ma duzo miesa..
Tylko czy kastrowany york moze ją jeść? I potem co z przejściem na karme dla seniorów?

Pozdrawiam!
Gość

05 listopada 2013, 13:22

czy spotkałeś w swoim życiu psa który schudł by na karmie light bez ograniczenia porcji jedzenia i bez zadbania o ruch psa? no właśnie.
psy tyją od zbóż którymi naszpikowane są karmy typu light. ot cały marketing....
jeżeli chcesz dobrze dla psów kup karmę bez zbóż lub duuużą zawartością mięsa, większość takich karm nie ma podziału na wielkość psa ani na jego wiek. jeżeli chcesz psa odchudzić-zwiększ im dzienną dawkę ruchu i zmniejsz porcje jedzenia.
dobre karmy oprócz wymienionych przez ciebie to teaste of the wild, acana wersja bez zbóż, applaws. i nie bój się że kastrowany psiak się roztyje.
jaką konkretnie karmę wybrać? to już twoja decyzja, kup na początek małe worki i testuj co psu smakuje, jak jakaś im podpasuje zostań przy niej tak 2-3miesiące, po tym czasie zobaczysz czy sierść, kupki są ok, nie, wtedy szukaj dalej
zielonaprzestrzen

05 listopada 2013, 13:33

Tylko o ile chihuahua radzi sobie z większymi chrupkami to york się już męczy... Czyli bym musiała np tłuc mu tą karmę? Np ta acane bez zboża?
Gość

05 listopada 2013, 18:28

acana ma mały granulat, tak samo inne karmy bez zbożowe, więc pies sobie poradzi,
Gayka

05 listopada 2013, 19:43

Mój aktualnie prowadzony eksperyment zdaje się potwierdzać , że karmy light to ściema !! Mam sterylizowaną sukę, którą karmiłam wszelakimi wynalazkami dla psów kastrowanych , otyłych . Efekty mizerne a pies głodzony . Obecnie dostaje normalną karmę tłuściutką nawet , ale bez kukurydz i innych pszenic i efekty są dla mnie zaskakujące , pies najedzony, waga spada , mięśnie ładnie się zaczynają zarysowywać :D Porcje minimalnie mniejsze od zalecanych , natomiast aktywność taka sama jak zawsze , bo u niej nie ma zmiłuj i porządne dwa spacery dziennie muszą być.
isabelle30

05 listopada 2013, 20:34

...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 14:30 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
zielonaprzestrzen

05 listopada 2013, 20:51

dzieki wielkie za pomoc! :)

A czy można od razu przejść z karmy light na taką karmę bez zbożową?
Czy lepiej np zacząć od "zwykłej" acany?
Apocatequil

07 listopada 2013, 16:02

Też mam i chihuahua i jeśli koniecznie chcesz karmić suchą karmą to z czystym sumieniem polecę Ci karmę bezzbożową - Taste Of The Wild - chi radzą sobie bezproblemowo z granulkami tej wielkości (nawet mój niewystawowy egzemplarz z 2 cm tyłozgryzem sobie z nią radził:)).
Aczkolwiek sprawdza się najlepiej przy psach otyłych/ze skłonnościami do nadwagi... BARF :)

Nie zaczynałabym od Acany jeśli psy mają nadwagę, ona jednak ma zboża (no chyba, że bezzbożowa wersja). Tak jak mówię poleciłabym Ci od razu przejść na karmę bezzbożową.
zwierzozwierz

11 listopada 2013, 12:49

isabelle30 pisze:To żadne odkrycie... węglowodany tuczą... gdy psa odchudzasz daj mu białko i tłuszcz
Najprostsze porady sa najlepsze:)
zwierzozwierz

11 listopada 2013, 12:54

jeszcze dodam, że dla yorków dobre są karmy Royal Canin :
http://www.krainapupila.pl/karma-royal- ... 0-5kg.html (dla dorosłego yorka)
i dla juniora: http://www.krainapupila.pl/karma-royal- ... 0-5kg.html

:)
Gość

11 listopada 2013, 16:30

zwierzozwierz pisze:jeszcze dodam, że dla yorków dobre są karmy Royal Canin :
http://www.krainapupila.pl/karma-royal- ... 0-5kg.html (dla dorosłego yorka)
i dla juniora: http://www.krainapupila.pl/karma-royal- ... 0-5kg.html

:)
Chyba cię dawno tu nie było , bo na temat Royala to my już mamy wyrobione zdanie ! chcesz komuś zaszkodzić , polecając Royala ?
zielonaprzestrzen

11 listopada 2013, 17:00

Pieski póki co mają pół kg nadwagi, ale dopiero teraz tak dokładniej ważymy karmę. Póki co zakupiłam acane normalną, dla małych ras.

Ale kto wygrywa pojedynek?

Acana vs domowe jedzenie ?
Apocatequil

11 listopada 2013, 21:09

....
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2016, 00:49 przez Apocatequil, łącznie zmieniany 1 raz.
zielonaprzestrzen

12 listopada 2013, 12:30

Szczerze to wcześniej byli karmieni nawet peegigree... i jeśli nie sypało im się za dużo to nie tyli.

no cóż, zobaczymy. Teraz tez jest taki problem, ze chihuahua lubi biegać po domu, więc raczej można go zaliczyć do aktywnego psa, z kolei york przesypia większość dnia a ja idzie siusiu to pierwszy krzaczek i do domu chce iść. Więc zakładam, ze dla niego dawka dla mało aktywnych, czyli tylko 42 g?
Apocatequil

12 listopada 2013, 13:04

...
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2016, 00:49 przez Apocatequil, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje