Witam
Mam suczkę owczarka niemieckiego, który ma 3,5 miesiąca. Nie wychodzimy z nią jeszcze na spacery bo była bardzo chora, a jak wyzdrowiała byliśmy na szczepieniu i chcemy odczekac przynajmniej 10 dni po szczepionce, więc pierwszy spacer bedzie dopiero w sobote. Zaczynają jej wypadać ząbki, jak ulżyć jej w cierpieniu? Ma gumowe zabawki, sznur i twardy drewniany aport. Czy można gotować jej cielęce kości gdy teraz ząbkuje? a jeżeli tak to jak często? Zostaje sama w zabezpieczonym przedpokoju ale nie da sie wynieść wszystkiego, jest szafa typu Komandor o którą się boimy, gdy wychodzimy do pracy. Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych właścicieli czworonogów.
ząbkowanie
zmienianie zębów u psa nie jest bardzo bolesnym wydarzeniem, rzeczywiście mogą więcej wtedy niszczyć, dlatego warto po domu porozkładać liczne gryzaki, zabawki czy kości jeśli je toleruje.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 16:33 przez Basiika, łącznie zmieniany 1 raz.
TAK WIĘSZOŚĆ TAK CZASAMI U NIEKTÓRYCH RAS DOPUSZCZALNE JEST MINIMALNE PRZEDŁUŻENIE SIĘ TEGO OKRESU. PRZEPRASZAM ZA CAPSA
Panie Jarku nigdy nie dajemy szczeniakowi wielu gryzaków,takie rozumowanie po ludzku jest całkiem logiczne,ale pies sądzi,że skoro może gryżć tak wiele rzeczy,to wolno mu sięgnąc po wszystko co jest ,co znajdzie się w zasięgu jego zębów.Wystarczą dwie zabawki,psa trzeba przekonać że określona np kość jest tą wymarzoną zabawką ,rzucamy mu ją pozwalamy chwytać (po prostu bawimy się z nim).Zabawkę podajemy wtedy ,gdy zabiera się do gryzienia czegoś ,co nie jest do tego celu przeznaczone.Zanim psa zostawimy dłużej,pocieramy zabawkę dłońmi aby pozostawić na niej swój zapach
Panie Bogusiu ma Pan racje ale ja założyłem, że mówimy o psie niszczycielu czyli wraca Pan z pracy a tu......... Stąd te liczne gryzaki. Z tym pocieraniem no niewiem. Potem nasze rzeczy osobiste stają się centrum zabawy. Zabawki psie powinny mieć inny zapach i kojarzyć się psu z zabawą nie z nami i naszymi rzeczami.
Chodzi o zainteresowanie szczeniaka daną zabawką ,poprzez potarcie lub poślinienie.W moim przypadku zdało egzamin,lecz skierowanie uwagi psa na dane zabawki wymaga konsekwencji za każdym razem jak przyłapiemy ze gryzie rzecz którą mu nie wolno,wycągamy delikatnie i chwalimy jak odda i kierujemy uwagę na jego zabawkę.Trzeba skierować gryzienie na właściwe rzeczy,a nie zabraniać gryżć.Wyczytałem że okres intensywnego gryzienia zależy od danego osobnika,może trwać 4 miesiace lub nawet przedłużyć się do 8.Mój nero ma 2 zabawki udko i ring w miarę jego rozwoju wymieniam je tylko na większe.Z doświadczeń behawiorystów,którzy podgladali szczeniaki przez lustro weneckie,wynika ,że pies przez 4 do 5 godzin bawi się i odpoczywa,a potem z nudów i z powodu samotności zaczyna niszczyć przedmioty.Niestety nie wiem jak długo ten piesek zostaje sam
Czy mozliwe jest ze moja 7 miesieczna Suczka ząbkuje?? Bardzo mocno sie slini, gryzie wszystko i czasem ma problem z gryzieniem... Martwie sie czy nie jest to jakis problem chociaz zeby ma zdrowe raczej.
oczywiście właśnie kończy ten etap życia.
-
- Informacje
-