Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Basiika
Kontakt:

08 września 2005, 17:56

:!:
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 16:32 przez Basiika, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek
www.krakvet.pl

12 września 2005, 11:18

Pytanie z innego tematu: Co myślicie o karmieniu psa karmą bosh adult mini ?? czy jest ona pełnowartościowa, pożywna, dobra jeśli chodzi o firmę ?? czy jest to raczej tak zwana ,, podróba'' czyli karma zrobiona z odpadków miesa ??

Odpowiedz lekarza weterynarii:

jast to karma dobra ale nie pełnoporcjowana.

Wklejam gdyz moze kogos zainteresowac...

Pozdrawiam,
Marek Batko
AJB

13 września 2005, 15:19

Witam,
Mam szczeniaka terriera walijskiego i problem z tym, ze nie chce jesc suchej karmy. Zaczynalem od Biomilu, "przerobilem" Hill's, Royal Canin i Purine. Najgorzej reagoweal na Hill's - nawet po 1 dniu glodowki nie ruszyl nic. Zadna z tych karm niedaje pozytywnych efektow, musi 1-2 dni glodowac, zanim ze wstretem zaczyna jesc, ale to tak tylko polowe zaleanej dawki przy jego wadze. Caly czas sprawia wrazenie, ze je tylko by nam sprawic przyjemnosc. Oczywisce bylem kilka razy u weta, twierdzi, ze szczeniak wyglada zdrowo. Co ciekawe nie ma tez niedowagi. Daje mu obecnie w konsultacji w wetem witaminy, bo oczywisce z tej ilosci karmy nie jest w stanie ich uzyskac.
Macie jakis pomysl?
Moze ktos z Was mial taki problem?
BTW: Przeczytalem wiekszosc z 106 postow w tym temacie i nadal nie mam pomyslu oprocz kupna 15 kilogramow Bevi Dog dla testu (mniejszego opakowanie nie ma) co jest dosc bez sensu. Tak, ze odpowiedz "przeczytaj wczesniejsze posty" nic mi nie da.
Pozdrawiam
AJB
krzys

14 września 2005, 15:00

AJB spróbuj napisać e-maila do dystrybutora Bewi Dog to może Ci przyśle próbki karmy. Ja tak zrobiłem w Acanie i po 5 dniach w skrzynce pocztowej miałem przesyłkę z trzema rodzajami próbek karm.
Awatar użytkownika
patrilla

19 września 2005, 20:59

AJB poza próbkami czy próbowałeś polewać czyms karmę. Moja sucz takze na początku nic chciała jeśc karmy, ale tunczyk (zalewa naturalna) przekonał ją w pełni lub zmielone mięsko wołowe lub drobiowe w nieweilkiej ilości jako posypka - stopniowo zmniejszałam dodatki i je samą suchą jednak czasem też sie buntuje :wink:
pozdrawiam
Anka i Lucky

26 września 2005, 22:47

Witam,nurtuje mnie ten temat. Czy konserwanty uzywane np w Royalu nie moga byc szkodliwe dla psa. Na stronie o karmach temat konserwantow zostal pominiety,dopiero czytajac opakowanie znalazlam,ze Royal Digestive Low Fat jest konserwowany sorbinianem potasu oraz BHA i galusanem propylu. Pierwszy z nich ,wyczytalam w internecie ,jest wlasciwie nieszkodliwy,natomiast pozostale dwa nie sa zalecane do podawania dzieciom, co ja odebralam jako szkodliwe.
Mialam na uwadze jeszcze Hillsa,czy Hills jest konserwowany vit C i E i nie ma w nim innych konserwantow? Ktora z tych karm bedzie lepsza tzn zdrowsza (mniej sztuczna) dla psa?
pozdrawiam anka
dronka

10 października 2005, 09:00

Jeśli można też coś napiszę... Royal i Hill's wyrobiły sobie świetną opinię i faktycznie są to świetne karmy (również Iams...), jednak Acana jest od nich dużo lepsza, zawiera 60% mięsa, czym tamte karmy (nie ujmując im) nie mogą się pochwalić. Acana jest nie dość, że tania, to naprawdę dobra, zawiera składniki z certyfikatami jedzenia dla ludzi, czyli mięso jest najwyższej jakości, co do pochodzenia mięsa w Royalu itp nie mamy zbyt dokładnych informacji. No i cena tych pierwszych karm... dużooo wyższa. Nie myślcie, że Royal, Hill's czy Iams są lepsze dlatego, że droższe. Naprawdę... Acana to wspaniała karma i Twój pupil na pewno będzie zdrowy jedząc taką karmę! :) Pozdrawiam.
Jola-lubuskie

10 października 2005, 09:46

Dronka, zgadzam się z Tobą całkowicie!!!! Dowód jakości Acany stoi właśnie obok mnie i kładzie mi na kolanach piłeczkę do zabawy :lol: Jest 8-miesięcznym bokserkiem i jest zdrowy i śliczny!!!! :D :D :D
Gość

10 października 2005, 11:46

Dzień dobry, mam problem żywieniowy z moim rocznym owczarkiem niemieckim i już brak mi sił by jeździć po weterynarzach. Mój biedny pies miał zmienianą wiele razy karmę, zbyt wiele razy. Zaczeliśmy oczywiście od karmy od hodowcy ale nie jest to znana karma a poza tym piesek miał wieczne rozwolnienie więc postanowiliśmy przejść na Boscha Large Breed, niestety po pierwszych 15kg pies totalnie wyliniał, zmienieliśmy stopniowo na Royal Junior ale dostawał biegunek, które przeszły po Royal Intenstinal lecz jest to karma lecznicza na ok 2tyg. Kupiliśmy Royal Digest and Osteo dla psów wrażliwych-znowu biegunki. Spróbowaliśmy karmę Acana-i tu cud -miesiąc było dobrze, ale od dwóch dni znowu mamy rozwolnienie, czy to możliwe że dopiero po 15 kg wyszło uczelenie na karmę :?: :?: Zal mi znowu zmieniać karmę bo boję się że to źle wpływa na mojego pupila, proszę o opinię :(
Marzena

11 października 2005, 12:14

Dzień dobry

Ja podawałabym psiakowi royala intestinala karma jest wskazana równiez przy biegunkach moze byc podawana nawet do końca życia zwierzęcia,Ja spróbowałabym podawac ją przez ok 3 miesiące i dopiero wtedy próbowac wrócić do acany ,ale jeśli biegunka by wróciła podawac z powrotem royala intestinala. Karma jest pełnowartościowa producent podaje że powinna być stosowana przynajmniej przez 3tygodnie dla zregenerowania kosmyków jelitowych,, wprzypadku schorzeń przewlekłych może okazać się konieczne/korzystne stosowanie diety do końca życia zwierzęcia.Doradzałabym jednak zrobienie jeszcze badań krwi
.Dziękuję
Pozdrawiam Marzena Machnik
Gość

11 października 2005, 12:46

Bardzo dziękuję za odpowiedź :D
Gość

11 października 2005, 13:06

Przejrzałam skład Royal Intestinal i mam pytanie- przy podawaniu tylko tej karmy przez długi okres czasu musiałabym dodawać do tego minerały na kości prawda? Nie ma w nim tych składników co w karmach dla dużych ras
Edyta

13 października 2005, 10:45

Hej, mam pytanie, czy może mi ktoś wytłumaczyć czym różni się karma bytowa Royal Canin dla psów zdrowych od tej samej tylko Vet Size Nutrition?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 października 2005, 22:45

już było na ten temat pisane i to na kilku przykładach

co do intestinala nie dokładałbym żadnych preparatów witaminowych chyba, że tego potrzeba
Olinka

14 października 2005, 16:28

Dzień dobry,
mam malutką (7kg) sunię...suńka ma 7 lat,chciałabym karmić ją karmą Acana.Pytanie czy powinnam dodawać do tej karmy witaminy (jakie) i którą z karm Acany najlepiej wybrać?
ODPOWIEDZ
  • Informacje