tak sobie oglądam nowinki i takie coś znalazłam , co sądzicie ?
Skład:
mięso końskie 51% (suszone i zmielone**), mąka ziemniaczana 20%, płatki ziemniaczane 25%, mąka amarantusowa 5%, jaja suszone, olej rzepakowy, jabłko (suszone i zmielone), pietruszka, marchew, pasternak, lubczyk ogrodowy, ekstrakt rozmarynowy, ekstrakt z Yucca Schidigera, fosforan dwuwapniowy (naturalne źródło wapnia i fosforu)
** Karma nie jest produkowana z mączki mięsnej. Do produkcji użyto 51% suszonego mięsa w kawałkach, które następnie zostało zmielone, dodane do reszty składników i wypieczone w tradycyjnym piecu.
Składniki analityczne:
Białko surowe: 19%
Tłuszcz surowy: 9%
Włókno surowe: 3%
Popiół surowy: 9%
z czego wapnia 2%
fosforu 1,2%
Energia metaboliczna: 13,71 MJ odpowiada 3276 kcal na kg
Dodatki na kg / dodatków żywieniowych na kg:
witamina A 12000 IU
witamina D3 1200 IU
witamina E jako octan d-alfa-tokoferolu 70 mg
witamina B1 jako monoazotan tiaminy 10 mg
witamina B2 jako ryboflawina 10 mg
witamina B6 jako chlorowodorek pirydoksyny 6 mg
witamina B12 jako cyjanokobalamina 30 mcg
biotyna jako D (+)-biotynę 250 mcg
kwas pantotenowy jako D-pantotenian wapnia 20 mg
kwas nikotynowy jako niacyna 40 mg
kwas foliowy 2 mg
żelazo w postaci tlenku żelaza (III) 175 g
cynk w postaci tlenku cynku 125 mg
miedź w postaci siarczanu miedzi (II), pentahydrat 10 mg
kobalt w postaci siarczanu kobaltu (II), heptahydrat 0,4 mg
jod jako jodan wapnia, bezwodny 20 mg
selen jako selenin sodu, bezwodny 0,3 mg
Lucky's Black Label Edelross - 51% mięsa
To już zdecydowanie lepsze. Przynajmniej masz pewność że mięsa jest 51%, zapychacza nadal bardzoooo dużo 45% ;/, ale bardziej martwi mnie analiza!
To karma z przeznaczeniem - w opisie - dla psów otyłych, lub staruszków? 19% białka i tylko 9% tłuszczu? bardzooooooo to ubogie ;( pies będzie ją pożerał "wiadrami".
To karma z przeznaczeniem - w opisie - dla psów otyłych, lub staruszków? 19% białka i tylko 9% tłuszczu? bardzooooooo to ubogie ;( pies będzie ją pożerał "wiadrami".
- MaximusKennel
260zł z 13kg to sporo. To ja już wolę Lupo sensitive za coś ok 160-170zł za worek.
Btw. z tymi procentami coś mi tu nie gra:
Btw. z tymi procentami coś mi tu nie gra:
to już daje 100% (dokładnie 101% heh), a gdzie reszta? do tego 8-10% wody, bo taką wilgotność mają suche karmy i zrobi się ze 120-130% . Dla mnie te 51% dotyczy mięsa końskiego, ale przed wysuszeniem, stąd też taka niska zawartość białka.mięso końskie 51% (suszone i zmielone**), mąka ziemniaczana 20%, płatki ziemniaczane 25%, mąka amarantusowa 5%
jeśli chcesz karmić suchymi bobkami to wybierz karmę dla psa a nie dla gryzonia, która w połowie składa się z ziemniaków.... może poczytaj trochę o anatomii, biochemii i fizjologii psa? wtedy nie będziesz musiała pytać na forum, czy karma składająca się w połowie ze skrobi nadaje się dla psa......
Masz jakiś problem z moimi pytaniami drogi Gościu ? Jeśli tak to możesz zwyczajnie nie odpowiadać , zobacz jakie to proste - ja jestem tuman co pyta a Ty jesteś mądry co nie odpowiada i oboje jesteśmy szczęśliwiGość pisze:... może poczytaj trochę o anatomii, biochemii i fizjologii psa? wtedy nie będziesz musiała pytać na forum, czy karma składająca się w połowie ze skrobi nadaje się dla psa......
Dzięki, faktycznie masz rację z tymi % , coś im się nie zgadza .MaximusKennel pisze:260zł z 13kg to sporo. To ja już wolę Lupo sensitive za coś ok 160-170zł za worek.
Btw. z tymi procentami coś mi tu nie gra:to już daje 100% (dokładnie 101% heh), a gdzie reszta? do tego 8-10% wody, bo taką wilgotność mają suche karmy i zrobi się ze 120-130% . Dla mnie te 51% dotyczy mięsa końskiego, ale przed wysuszeniem, stąd też taka niska zawartość białka.mięso końskie 51% (suszone i zmielone**), mąka ziemniaczana 20%, płatki ziemniaczane 25%, mąka amarantusowa 5%
haha nawet nie popatrzyłam ;P oni twierdzą że te 51% to w suchej masie! nawet na stronie jest podkreślone! xD
Napisz do producenta czy tam importera i zapytaj się jak im to wyszło hahaha - ciekawa jestem co odpiszą xD.
Gościu po co tak skakać do ludzi - lepiej niech pyta i się uczy niż podaje byle jakie gówno i ma to gdzieś, chyba ?
Napisz do producenta czy tam importera i zapytaj się jak im to wyszło hahaha - ciekawa jestem co odpiszą xD.
Gościu po co tak skakać do ludzi - lepiej niech pyta i się uczy niż podaje byle jakie gówno i ma to gdzieś, chyba ?
Też mi się to rzuciło w oczy, zwłaszcza zachwiana kolejność która powinna być malejąca
Sprawdziłam na innej stronce i tam płatków ziemniaczanych ma być 20%, o ile dobrze pamiętam to przy karmie z dziczyną też się pomylili podnosząc orkisz o 5%
Sprawdziłam na innej stronce i tam płatków ziemniaczanych ma być 20%, o ile dobrze pamiętam to przy karmie z dziczyną też się pomylili podnosząc orkisz o 5%
-
- Informacje
-