Witam.
Od jakiegoś czasu zauważyłam, że moja sunie liże swoją opuszkę a potem odgryza z niej skóre :/
Oczywiście jej na to nie pozwalam i nakładam skarpetke oraz smaruje jej łapke kremem, żeby nie oblizywała...
Prosze o odpowiedż pana lekarza co to może znaczyć ? Dlaczego tak robi ? I jak postępować w takim przypadku? W sumie nie ma czasu by się nudzić...
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Uciążliwa opuszka.
Powyzszy post napisałam ja lecz zapomniałam się zalogować
szczerze powiedziawszy nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na ten problem. Przyczyn takowego zachowania może być wiele. Od schorzenia łapy tj: zapalenia przetrzeni międzpalcowej , zapalenie samej opuszki, zwyrodnienia stawów palcowych, zwyrodnienia ostatniego członu palca, schorzeń pazura po tzw. zachowania maniaklne. Pies może też lizać łape z nudów, ale należy pamietać, że część zwierząt przejawia w ten sposób swoje zachowania depresyjne. W niektórych takich przypadkach bardzo skutecznie działają środki przeciw depresyjne stosowane u ludzi. Może też lizać łape z powodu otyłości. Otyłość prowadzi do wielu schorzeń dłoni jak i stopy, a co za tym idzie pies mniej się porusza nudzi się i wylizuje "obolałe" miejsce. Szczerze powiedziawszy najlepiej gdyby tą łape obejrzał lekarz, może problem zawęziłby się do mninimum.
Dziękuje za odpowiedz
Byliśmy na 'oględzinach' tej łapy i weterynarz powiedział, że to najprawdopodobniej z nudów bo problemów z nadwagą nie ma i opuszki też są zdrowe Robi tak najczęściej gdy zostaje na godzinke sama w domu...więc jest to z pewnością z nudów Ale mamy już na to sposób I narazie 'odstawiła' zajmowanie się swoją łapką
A co do nadwagi to ważyłam ją dziś i waży 38 kg z czego jestem bardzo zadowolona Bo po diecie podanej przez lekarza przytyła 5 kg i ważyła 45 kg a to stanowczo za dużo. Przeszłam na inną diete przy jeszcze większej ilości ruchu i wreszcie schudła
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
Byliśmy na 'oględzinach' tej łapy i weterynarz powiedział, że to najprawdopodobniej z nudów bo problemów z nadwagą nie ma i opuszki też są zdrowe Robi tak najczęściej gdy zostaje na godzinke sama w domu...więc jest to z pewnością z nudów Ale mamy już na to sposób I narazie 'odstawiła' zajmowanie się swoją łapką
A co do nadwagi to ważyłam ją dziś i waży 38 kg z czego jestem bardzo zadowolona Bo po diecie podanej przez lekarza przytyła 5 kg i ważyła 45 kg a to stanowczo za dużo. Przeszłam na inną diete przy jeszcze większej ilości ruchu i wreszcie schudła
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
-
- Informacje
-