Witam,
karmię moją 4,5 miesięczną suczkę Goldenkę karmą Wolfsblut Wide Plain dla szczeniąt. Dodatkowo dostaje algi wymieszane z 3 łyżkami jogurtu naturalnego. Pies oddaje 4-5 obfitych stolców na dobę (nie ma zatwardzeń, czasem kał jest rzadszy), zdarzają się tez cuchnące gazy (ale nieregularnie, więc obstawiam, ze może coś na spacerze skubnie).
Czy taka obfitość stolców to norma czy też może to świadczyć o niedopasowaniu karmy do psa?
obfitość wypróżnień
-
Takie wypróznienia nie są normalne. Obstawialabym jednak ze powodem jest raczej karma...
Mam w tej chwili szczenię 12 tygodniowe (od 3 tyg na Barfie 100%) - jest dziennie 1 kupa (dzielona czyli w ciagu spaceru 2-3 odcinki w odstępie 3-4 minut) - o normalnej twardości, wilgotnosci i miernym zapachu. W ilosci malutkiej.
Mam w tej chwili szczenię 12 tygodniowe (od 3 tyg na Barfie 100%) - jest dziennie 1 kupa (dzielona czyli w ciagu spaceru 2-3 odcinki w odstępie 3-4 minut) - o normalnej twardości, wilgotnosci i miernym zapachu. W ilosci malutkiej.
moinka, ewidentnie karma którą podajesz szczeniakowi nie służy, 4-5 luźnych wypróżnień to zdecydowanie za dużo, cuchnące bąki również, sprawdzaj na spacerach czy psina nie wciąga zbyt dużo z chodnika czy pobocza, nie dosmaczaj jogurtem i wstrzymaj się na pewien czas z algami. Chyba będziesz musiała zmienić karmę na inną lub spróbować ugotować młodej marchew z ryżem i mięsem np. z kurczaka tak wstępnie aby zobaczyć jak zareaguje na taką zmianę, możesz tez przejść na barf ale to już wyższa szkoła jazdy i trzeba się w tym temacie rozpatrzyć. Jeżeli chcesz mieć szczeniaka na suchej karmie poszukaj takiej o jak najmniejszej ilości dodatków czyli jeden gatunek mięsa, jeden wypełniacz i logiczna zawartość warzyw nie szukaj z 20 ziołami i ilomaś tam dodatkami po takich karmach najczęściej jest rewolucja im mniej tym lepiej. Jak zdecydujesz się na gotowanie to co najmniej połowa jedzenia to ma być mięsko potem warzywa i ryż, tylko potrzebne tez będą dodatki witaminowe i coś z chondroprotetyków, golden to duży pies ale o to to już pytaj veta i ustalcie prowadzenie szczeniaczka.
Serdecznie dziękuję za wszelkie wyjasnienia i rady. Kurcze..mam dylemat, bo młoda u hodowcy była na Bricie Premium Puppies. Kupy były okropnie śmierdzące i jeszcze bardziej obfite...Po dokształceniu się na forum postanowiłam zainwestować w lepszą karmę...wybrałam Pronature Holistic, ale póżniej doczytałam się o kontrowersjach na temat stosowania rozmarynu w karmach...no i niestety ta karma bardzo drogo wychodzi, bo zalecane dawkowanie jest znacznie wyższe niż np. w Wolfslucie.
Skład Wolfsbluta wydawał mi się ok
SKŁAD:
suszone końskie mięso (min. 48 %), słodkie ziemniaki (min. 26,5 %), konina (min. 8,5 %), tłuszcz koński, tymianek, szałwia, majeranek, oregano, pietruszka, Immutop® (koncentrat ze słonecznika bulwiastego), witaminy, minerały, nasiona lnu, białko grochowe, jeżyna, maliny, czarne jagody, czarne porzeczki, owoce czarnego bzu, aronia, polisacharydy mannozowe (min. 0,22 %), oligofruktoza (min. 0,22 %), nukleotydy (min. 0,2 %), przecier pomidorowy, pokrzywa, głóg, żeńszeń, mniszek
więc czemu mojemu psu nie pasuje?
Szczeniak ma ładną, gładką sierść (w prawdzie ostatnio troche gubi podszerstek, ale myslałam, ze to wymiana puchu szczenięcego albo zmiana klimatyczna), jest wesoły, energiczny...cuchnące wzdęcia tylko czasami...Wolfsbluta je od miesiąca...
Powiedzcie mi proszę jaka jest prawidłowa częstość wypróżnień u psa żywionego suchą karmą?
Czy załatwianie sie psa po kazdej porcji pokarmu (karmiony 3x dziennie) to jest źle? Te kupki mojej suczki na początku są normalne-plastelinowate, a druga połowa juz jest bardziej miękka, choc nie rzadka...sporadycznie zdarza sie śluz (ale czasem na działce zje jakies warzywo lub owoc).
Dopowiem jeszcze, ze dajemy psinie żwacze wołowe (2-3 dziennie), bo niestety zjadała na spacerach odchody...teraz juz nie zjada...
Nad wyborem karmy naprawde długo sie zastanawiałam...analizowałam wiele składów. Czy moglibyscie polecic mi jakąś karme wysoko mięsną, bez zbóż, konserwantów, rozmarynu, olejów roślinnych,wzmacniaczy smaku?
Barf chyba mnie przerasta niestety...
Skład Wolfsbluta wydawał mi się ok
SKŁAD:
suszone końskie mięso (min. 48 %), słodkie ziemniaki (min. 26,5 %), konina (min. 8,5 %), tłuszcz koński, tymianek, szałwia, majeranek, oregano, pietruszka, Immutop® (koncentrat ze słonecznika bulwiastego), witaminy, minerały, nasiona lnu, białko grochowe, jeżyna, maliny, czarne jagody, czarne porzeczki, owoce czarnego bzu, aronia, polisacharydy mannozowe (min. 0,22 %), oligofruktoza (min. 0,22 %), nukleotydy (min. 0,2 %), przecier pomidorowy, pokrzywa, głóg, żeńszeń, mniszek
więc czemu mojemu psu nie pasuje?
Szczeniak ma ładną, gładką sierść (w prawdzie ostatnio troche gubi podszerstek, ale myslałam, ze to wymiana puchu szczenięcego albo zmiana klimatyczna), jest wesoły, energiczny...cuchnące wzdęcia tylko czasami...Wolfsbluta je od miesiąca...
Powiedzcie mi proszę jaka jest prawidłowa częstość wypróżnień u psa żywionego suchą karmą?
Czy załatwianie sie psa po kazdej porcji pokarmu (karmiony 3x dziennie) to jest źle? Te kupki mojej suczki na początku są normalne-plastelinowate, a druga połowa juz jest bardziej miękka, choc nie rzadka...sporadycznie zdarza sie śluz (ale czasem na działce zje jakies warzywo lub owoc).
Dopowiem jeszcze, ze dajemy psinie żwacze wołowe (2-3 dziennie), bo niestety zjadała na spacerach odchody...teraz juz nie zjada...
Nad wyborem karmy naprawde długo sie zastanawiałam...analizowałam wiele składów. Czy moglibyscie polecic mi jakąś karme wysoko mięsną, bez zbóż, konserwantów, rozmarynu, olejów roślinnych,wzmacniaczy smaku?
Barf chyba mnie przerasta niestety...
taka karma to tylko z garnka, świeżo ugotowana. Jeżeli nie chcesz barfa, to gotowane plus suplementy. Gwarantuje poprawę. Bo przecież nie chcesz wzmacniaczy smaku, olejów roślinnych, rozmarynu, konserwantów i zbóż tylko mięso, prawda?Nad wyborem karmy naprawde długo sie zastanawiałam...analizowałam wiele składów. Czy moglibyscie polecic mi jakąś karme wysoko mięsną, bez zbóż, konserwantów, rozmarynu, olejów roślinnych,wzmacniaczy smaku?
Najpierw odstaw żwacze i jogurt, u mojego psa właśnie żwacze powodują częstsze i luźniejsze stolce. Poza tym wydaje mi się, że u szczeniaka 3 żwacze dziennie to stanowczo za dużo.
Owszem, ale pomijając to, że nie każdy potrafi odpowiednio zbilansować psie żarcie, to każda sucha jest mniej zdrowa od samego mięsa. Co z tego, że są jakies super ekstra premium skoro każda jest przetworzona i zakonserwowana.Robert A. pisze:gość nie demonizuj suchych karm (sucha suchej nie równa) .
Mnie zaskakuje brak porozumienia, nie neguję karmienia suchym, dobrym suchym, jeżeli ktoś samodzielnie gotując źle zbilansuje przedobrzy w jedną lub w drugą stronę to karmienie barfem, gotowanym czy niedobranym suchym i tak będzie miało opłakane skutki. Należy dać wybór właścicielom zwierzaków co do sposobu karmienia który narzucony jest w niektórych przypadkach przez styl życia, posiadaną pracę i czasowe braki na gotowanie, przyrządzanie mieszanek, ewentualnie naprowadzać ich na właściwa drogę nie negować aż do bólu sposób karmienia.
Jestem za każdym przemyślanym i dobrym sposobem karmienia, nie naginaniem aż do bólu.
Jestem za każdym przemyślanym i dobrym sposobem karmienia, nie naginaniem aż do bólu.
Gościu dziękuje za Twoja opinię w kwestii odżywiania.
uważam, że wśród bardzo wielu karm na rynku, producentów zachwalających swoje produkty i manipulujacych opisami, mozna znależć "perełki" Uważam, że własnie Wolfsblut Wide Plain spełnia wszystkie kryteria, o których pisałam...
hanaula jogurt odstawię , zas z żwaczy nie zrezygnuję, bo pies znowu zacznie sprzątać wszelkie odchody na spacerach, a do tego dopuscic nie mogę...zmniejsze ilość żwaczy i poobserwuję...dziekuję...
RobercieA czy jako fachowiec mógłbyś mi napisać czy sa jakies normy odnośnie psich stolców u psów zywionych suchą karmą? Czy wypróżnianie sie po każdym posiłku jest jakąś patologią?
Retrieverze jaką konkretnie karmą karmisz swojego psa? Czy mógłbyś mi zwrócić uwagę na jakąś konkretną karmę dla szczeniaka?
uważam, że wśród bardzo wielu karm na rynku, producentów zachwalających swoje produkty i manipulujacych opisami, mozna znależć "perełki" Uważam, że własnie Wolfsblut Wide Plain spełnia wszystkie kryteria, o których pisałam...
hanaula jogurt odstawię , zas z żwaczy nie zrezygnuję, bo pies znowu zacznie sprzątać wszelkie odchody na spacerach, a do tego dopuscic nie mogę...zmniejsze ilość żwaczy i poobserwuję...dziekuję...
RobercieA czy jako fachowiec mógłbyś mi napisać czy sa jakies normy odnośnie psich stolców u psów zywionych suchą karmą? Czy wypróżnianie sie po każdym posiłku jest jakąś patologią?
Retrieverze jaką konkretnie karmą karmisz swojego psa? Czy mógłbyś mi zwrócić uwagę na jakąś konkretną karmę dla szczeniaka?
Trudno coś doradzać ja się nie przetestowało na swoim psie, mój teraz na barfie, poczytaj o karmie Black Angus Junior tłoczona na zimno, bez konserwantów, krótki okres spożycia, jedno jest pewne jeżeli szczeniak załatwia się często i masz wrażenie,że wszystko co zjadł ląduje w kupie będzie problem z właściwym odżywieniem psa a to na etapie wzrostu szczególnie niebezpieczne.
Retriever dziękuję
oto skład Black Agnus Junior
Skład:
Black Angus mielone wysuszone mięso wołowe (20,2%), mielony brązowy pełnoziarnisty ryż, mielone suszone mięso z kaczki (9,1%), mielona pełnoziarnista kukurydza, mielone suszone mięso ze śledzia (5,6%), mielone proso, mielony amarant, świeże zielone zioła, siemię lniane, mieszanka alg, tran ze śledzia, prasowana na zimno mieszanka olei roślinnych, pulpa buraczana, żelatyna, wysuszony torf (2%), juka schidigera wysuszona i zmielona, nasiona ostropestu, nasiona kopru, suszone jagody, białko sproszkowane, krzemionka (1,5%), ekstrakt z małży nowozelandzkich (1,5%), zielona gleba mineralna (1,5%), białko z mięczaków morskich z Perna Canaliculus (1%
Wydaje mi się, ze ok. 35% mięsa w składzie to troche mało...
Kurcze...gdyby ten barf nie był taki skomplikowany
oto skład Black Agnus Junior
Skład:
Black Angus mielone wysuszone mięso wołowe (20,2%), mielony brązowy pełnoziarnisty ryż, mielone suszone mięso z kaczki (9,1%), mielona pełnoziarnista kukurydza, mielone suszone mięso ze śledzia (5,6%), mielone proso, mielony amarant, świeże zielone zioła, siemię lniane, mieszanka alg, tran ze śledzia, prasowana na zimno mieszanka olei roślinnych, pulpa buraczana, żelatyna, wysuszony torf (2%), juka schidigera wysuszona i zmielona, nasiona ostropestu, nasiona kopru, suszone jagody, białko sproszkowane, krzemionka (1,5%), ekstrakt z małży nowozelandzkich (1,5%), zielona gleba mineralna (1,5%), białko z mięczaków morskich z Perna Canaliculus (1%
Wydaje mi się, ze ok. 35% mięsa w składzie to troche mało...
Kurcze...gdyby ten barf nie był taki skomplikowany
Co do Barfa masz na naszym forum oddzielny temat "Barf " i tam krok po kroku Isabell30 i inni opisują jak się po barfie poruszać i znajdziesz tam odp na różne pytania dotyczące barfa.
Ilość wypróżnień jest sprawą indywidualną każdego psa,oczywiście zakładamy ,że stolce są unormowane nie ma w nich krwi , śluzu(często świadczy o podrażnionych jelitach).
Kiedy pies był odrobaczany ostatni raz?
Ilość wypróżnień jest sprawą indywidualną każdego psa,oczywiście zakładamy ,że stolce są unormowane nie ma w nich krwi , śluzu(często świadczy o podrażnionych jelitach).
Kiedy pies był odrobaczany ostatni raz?
-
- Informacje
-