Domowe jedzenie - jakie ziemniaki ile mięsa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Seledynka

23 września 2014, 16:22

1)Nie jest prawdą, że psy nie mogą jeść ziemniaków. Rzeczywiście skrobia ziemniaczana jest trudno przyswajana przez psy, ale z czasem zwierzęta uczą się ją rozkładać. Nie należy podawać ziemniaków nietłuczonych w całości, ale puree bywa doskonałym składnikiem diety. (Żywienie psów lek. wet. Dorota Sumińska)

2)Rozgotowane ziemniaki za to są świetnym składnikiem diety odchudzającej dla psa

3) Aby pies mógł strawić skrobię ziemniaczaną należy ziemniaki rozgotować i pomiąć (puree). Skrobia ziemniaczana (podobnie jak ryż) ma działanie osłaniające na jelita, stąd dieta ziemniaczana może być stosowana w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego (np. biegunki alergie)

I weź Martines mnie nie osłabiaj bo po pierwsze odpowiadasz w imieniu wszystkich odnośnie że nie karmią ziemniakami a po drugie jaki był Twój nic nie wnoszący sposób odpowiedzi na moje pytanie taka była moja odpowiedź nadzwyczaj grzeczna.Reszta odpowiedzi wniosła wiele uwag za i przeciw na temat ziemniaka a i ja przy tym dowiedziałam się jak go podawać by był korzystny a nie szkodliwy.I to są odpowiedzi na zadane pytanie a nie wpis byle jaki by tylko wpisać. Ograniczenie jedzenia nic nie wniosło nowego skąd biorą się problemy skórne dlatego wspólnie z wetem zdecydowaliśmy się na testy które niestety trwają już miesiąc :( a z koleji wiele osób sugerowało że ryż który podaje od początku również może uczulać stąd szukam nowego wypełniacza do czasu wyników.Jasna sprawa że moge podwoić ilość warzyw i w ogóle wypelniacza nie podawać ale czy tak będzie dobrze? No i słyszalam że ryba jest najmniej alergiczna dlatego chciałam spróbować.
brujear

23 września 2014, 20:06

Super !! Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy :)
Gość

24 września 2014, 08:15

Ryba uczula najrzadiej, ale zawiera też najwięcej metali ciężkich, które potem pozostają w organizmie psa. Oczywiście,, żeby to przyniosło jakieś skutki uboczne pies musiałby jeśc tylko i wyłącznie rybę i to przez dłuższy czas.

Jeżeli nie wiesz jaki wypełniacz uczula psiaka, to do czasu wyników badań podawaj samo mięso i warzywa. Jak przez miesiąc nie będzie jadł wypełniacza to nic mu się nie stanie :)
JoaGall24

24 września 2014, 08:33

Dzięki za informacje, dowiedziałam się wielu rzeczy.
isabelle30

24 września 2014, 10:52

Seledynka pisze:1)Nie jest prawdą, że psy nie mogą jeść ziemniaków. Rzeczywiście skrobia ziemniaczana jest trudno przyswajana przez psy, ale z czasem zwierzęta uczą się ją rozkładać. Nie należy podawać ziemniaków nietłuczonych w całości, ale puree bywa doskonałym składnikiem diety. (Żywienie psów lek. wet. Dorota Sumińska)

2)Rozgotowane ziemniaki za to są świetnym składnikiem diety odchudzającej dla psa

3) Aby pies mógł strawić skrobię ziemniaczaną należy ziemniaki rozgotować i pomiąć (puree). Skrobia ziemniaczana (podobnie jak ryż) ma działanie osłaniające na jelita, stąd dieta ziemniaczana może być stosowana w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego (np. biegunki alergie)

I weź Martines mnie nie osłabiaj bo po pierwsze odpowiadasz w imieniu wszystkich odnośnie że nie karmią ziemniakami a po drugie jaki był Twój nic nie wnoszący sposób odpowiedzi na moje pytanie taka była moja odpowiedź nadzwyczaj grzeczna.Reszta odpowiedzi wniosła wiele uwag za i przeciw na temat ziemniaka a i ja przy tym dowiedziałam się jak go podawać by był korzystny a nie szkodliwy.I to są odpowiedzi na zadane pytanie a nie wpis byle jaki by tylko wpisać. Ograniczenie jedzenia nic nie wniosło nowego skąd biorą się problemy skórne dlatego wspólnie z wetem zdecydowaliśmy się na testy które niestety trwają już miesiąc :( a z koleji wiele osób sugerowało że ryż który podaje od początku również może uczulać stąd szukam nowego wypełniacza do czasu wyników.Jasna sprawa że moge podwoić ilość warzyw i w ogóle wypelniacza nie podawać ale czy tak będzie dobrze? No i słyszalam że ryba jest najmniej alergiczna dlatego chciałam spróbować.
Tak sobie obserwowalam ten temat i bylam ciekawa kiedy?
Seledynko - moje gratulacje! Ten post przekroczył granice absurdu!

Martines - optymisto! Zejdź z chmur... jak widzisz - sa wsród nas tacy, którzy za wszelką cenę ps traktują jak trzode chlewną - potocznie świnię. W sumie nadal nie rozumiem- przeciez w Polsce można już kupic wietnamki.
Snedronningen

24 września 2014, 12:17

Iza, ale świnia mięsem to nie pogardzi i jak dasz kawał to dopiero zobaczysz jak się uszy mogą trząść przy jedzeniu.
isabelle30

24 września 2014, 12:25

Wiem, wszak dzik to takze padlinożerca a niejed był przypadek w dwnych czasach kiedy to swinie dziecko próbowały pożreć...
Natomiast te gary kartofli dla psa... oraz rozważania na temat "nauczenia sie" przez psa jedzenia i wykorzystywania skrobii... szczyt absurdu jak dla mnie
Gość

24 września 2014, 12:26

Przeczytajcie sobie w dziale choroby, jak pan weterynarz pisze, że obecnie psy nie sa uwazane za czystych mięsożerców...

Ale Wy dwie oczywiście wiecie najlepiej, jak zawsze. I nawet pół ziemniaka wg Was psu może nie zaszkodzi, ale jest zupełnie zbędne...

A swoja drogą, jakie kto zrobi badania tak jest ustalane czy pies ma jeśc mięso, warzywa czy jeszcze coś innego...
isabelle30

24 września 2014, 12:31

Gościu - takie badania dawno juz poczyniono - cała anatomia i fizjologia psa jest poznana tak dobrze jak anatomia i fizjologia człowieka. I wskazuje ona ponad wszelką watpliwość - pies jest Carnivora - drapieznym miesozercą. I tak został wpisany do systematyki - bardzi dawno temu, i tak jest po dziś dzień.
Nie wiem skąd w "nomenklaturze" (nie wiem czyjej nota bene) pies widnieje jako wszystkożerca. Moze dlatego ze tępi ludzie przekladają w prosty sposób fakt iż skoro pies przetrwa na smieciach = jest wszystkozercą.
Gość

24 września 2014, 12:33

isabelle30 pisze:

Martines - optymisto! Zejdź z chmur... jak widzisz - sa wsród nas tacy, którzy za wszelką cenę ps traktują jak trzode chlewną - potocznie świnię. W sumie nadal nie rozumiem- przeciez w Polsce można już kupic wietnamki.
Przecież Martines karmi głównie suchymi bobkami :lol:
Snedronningen

24 września 2014, 12:45

Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 11:52 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Martines999

24 września 2014, 12:48

Gość pisze:
isabelle30 pisze:

Przecież Martines karmi głównie suchymi bobkami :lol:
Co Ty pier...lisz :lol: Poczytaj sobie moje posty z różnych wątków, od kilku lat a dowiesz się jak karmiłem, jak karmię, suplementuje itp. I jak zajmuję się psami poza wyprowadzaniem ich na spacer.

PS. Widzę że jedna osoba pisze pod kilkoma nickami i lata z atku na wątek.
Seledynka

24 września 2014, 13:08

Nie mam pojęcia skąd w was tyle jadu i chęci ubliżenia. Prośba do isabelle jakbyś mogla pisać na temat i nie wpadać z impetem na wątek i robić popisówke ,pytanie było o ziemniaki a nie trzode chlewną w której tak się lubujesz i prowokujesz pozostałych do popierania swojej pyskówki.Pytanie nie było na zasadzie że Ty coś napiszesz i ja to uznam jako wiedze absolutną bo pewnie aż takiej nie posiadasz ale rady konkretne za i przeciw owszem przeczytam. Nie uważam by podanie piurre psu czyniło ze mnie morderce psów a napewno taka forma ziemniaka jemu nie zaszkodzi i w urozmaiceniu diety raz na jakiś czas może dostawać. No i jeszcze jedna uwaga : zwykle jak ktoś zadaje pytanie to wchodzisz i odpowiadasz na temat o ile coś wiesz i możesz doradzić ale wchodzenie tylko po to by obrażać innych to wskazuje na zerowy poziom kultury...no niestety. I doczytując jeszcze Twój wpis : pies mięsożerca owszem ale co marchewka,jajko burak itd to już nie dla niego ? No ludzie bez wpadania w paranoje myśle że wszystko co podawane dla urozmaicenia nie zabija psa żaden ziemniak,ryż czy makaron nie zrobi z psa inwalidy . Tyle co się dowiedzialam i wyczytalam to gara ziemniaków psu się nie daje ale to akurat nie Twoja cenna pomoc bo Ty raczej nastawiona jesteś na wylewanie swoich opinii bez podawania podstaw.
Retriver

24 września 2014, 13:30

Seledynka, jak będziesz miała ochotę to najzwyczajniej na świecie podaj świeżo ugotowane ziemniaki swojemu psu jeżeli mu nie szkodzą i nie alergizują do tego warzywa i duuuużo mięska :) . Rozmowa z postu na post utrzymana jest w negatywnym klimacie i nie o zapytanie Seledynki tu chodzi a ni o jej problem z alergią psa tylko w zasadzie o to kto głośniej krzyczy przez klawiaturę. Psy domowe od wieków jadły resztki pewnie częściej ziemniaki niż ryż bo na stołach w naszym kraju ziemniak jest od wielu lat więc i psy je dostawały i zapewne hodowcy z doświadczeniem bardziej analizowali dietę swoich psów ale powiedzcie z ręką na sercu kto 30 lat temu rozbijał na czynniki pierwsze to co podał psu :?: jak było świniobicie to pieski miały super resztki ze świnki a tak na co dzień często to było mleko, chleb i okrawki, kasza i żyły po naście lat. Najważniejsze umiar i rozsądek i każdy pa prawo wyboru, jeżeli jakaś dieta nie służy a tak się może zdarzyć należy wybrać inną.
Awatar użytkownika
Robert A.

24 września 2014, 13:46

Jeśli chodzi o ziemniaki w karmach ,to osobiście karmię Trovetem kaczka z ziemniakami od kilku lat i w przypadku chorych jelit(zniszczony organizm od toczna układowego najgorsza jego forma) i nie zamieniłbym tej karmy na żadną inną suchą karmę ,biorąc pod uwagę chorobę mojego psa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje