Arion Senior + Arthrofos

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

nati_tm

12 października 2014, 12:01

Witam,
mam 11letniego psa. Przez większość życia był NIESTETY na karmie Chappi. Od dwóch miesięcy podaję mu karmę arion Lamb&Rice, ale ze względu na to, że pies nie jest nią zachwycony zamierzam zmienić na Arion Senior (przede wszystkim dlatego, że w składzie ma kurczaka i to chyba bardziej podpasuje mojej psiakowi). W celu utrzymania dobrej kondycji stawów od ok. 3 miesięcy podaję mu także suplement diety Arthrofos (glukozamina i chondroityna). Zauważyłam po suplemencie pozytywne zmiany (wcześniej pies często kulał np. na zmianę pogody).
Karma Arion Senior zapewnia właściwą kondycję oraz ochrania stawy. Zawiera L-Kamitynę, siarczan glukozaminy i chrondroitynę, dodatki sprzyjające zachowaniu należytej kondycji psa. Czy w związku z tym wraz z rozpoczęciem podawania tej karmy zaprzestać suplementowanie? Nie chciałabym go przewitaminizować.
Awatar użytkownika
Robert A.

13 października 2014, 18:39

Arion w swoim składzie ma syntetyczne witaminy i minerały trudno przyswajane .W przypadku takich karm jak Arion trzeba suplementowac pełną dawką suplementów tym bardziej jeśli chodzi o psa seniora .
nati_tm

14 października 2014, 17:31

Dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że spokojnie dalej mogę podawać Arthrofos?
Awatar użytkownika
Robert A.

14 października 2014, 18:30

Tak bez obaw możesz podawać.
Gość

24 października 2014, 10:55

Arion jest kiepską karmą, mało białka z mięsa a dużo "trocin". Oszczędności są pozorne, bowiem odbija się to na zdrowiu psa i późniejszym , kosztownym leczeniu np. nerek. Poza tym karmy np. bez zbożowe, mimo, że droższe są dawkowane w mniejszej ilości. Skoro był tak długo na Chappi proponowałbym zrobić badane krwi i po konsultacji z wetem dobrać karmę klasy superpremium lub weterynaryjną jak będzie potrzeba. Miałem przykre doświadczenia z karmą dla mojego 11letniego boksera i polecam wszystkim, którzy chcą cieszyć się zdrowym psem, takie podejście do doboru karmy. Obecnie karmię karmą Hills k/d (problem z nerkami po ProPlanie Senior!), dzienna porcja to 2 x 180g. Mój słodziak odzyskał zdrowie, energię i lśniący wygląd.
ODPOWIEDZ
  • Informacje