Karmy suche od szczeniaka i dalej...

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Vengeancee

09 stycznia 2015, 11:15

Witam

Zarezerwowałem sobie szczeniaczka Owczarka podhalańskiego suczkę i mam kilka pytań odnośnie suchych karm dla tego pieska od szczeniaczka i dalej... Pieseł będzie karmiony gotowanym jedzonkiem, ale raz na jakiś czas chcę mu dać karmy, dla uzupełniania, smaku i oderwania, żeby z ochotą leciał do miseczki z suchym :)

Naczytałem się trochę i zgłupiałem ile ludzi takie poglądy, jedni polecają RC inni mówią, że to dno, podobnie z Puriną. Cena nie gra roli, liczy się dla mnie jakość - jak najwyższa :)

Proszę o porady
asiank

09 stycznia 2015, 12:32

Jak masz zamiar karmić gotowanym to poco ta sucha karma?Lepiej raz na jakiś czas dać kość,twaróg,jogurt,mięso surowe.Dobrze zbilansowane jedzonko gotowane + suplementy dla szczeniaka = zdrowy start :P
Awatar użytkownika
Vengeancee

09 stycznia 2015, 15:38

Co masz na myśli mówiąc suplementy? Nigdy ich nie stosowałem toteż w tym temacie jestem ciemny ;)

A karma sucha dlatego, że po prostu tak :) Moje 3 psiaki teraz dostają codziennie gotowane ale raz na tydzien bądź raz na dwa tygodnie dostają suchą i szaleją za takim przysmakiem.

Ale w kwestii tego małego psiaka potrzebuję porad ;)
asiank

09 stycznia 2015, 16:48

Każdy szczeniak,pies który rośnie szczególnie dużej rasy musi mieć podawane witaminy i minerały do jedzenia.Mięso+ryż+warzywa+witaminy.Nie jestem za tym aby mieszać rodzaje jedzenia wiec w tej kwestii się nie wypowiadam.Preparatów witaminowych jest cała masa np.BIOWET Canifos Junior,Dolfos junior,DR SEIDLA Flawitol,BEAPHAR Junior. Hodowca również udzieli ci porad odnośnie żywienia.Z psem zapewne niebawem udasz się do weterynarza w celu szczepienia,odrobaczenia wiec dopytaj o szczegóły :)
Odnośnie suchej karmy,jeśli ma to być jedynie okazjonalnie to chyba większej różnicy niema czy to royal czy purina.
Marunos

09 stycznia 2015, 21:48

Ja dostałem wiele porad od hodowcy, no i przy pierwszej wizycie u weta o wszystko dokładnie dopytałem, chyba zależy jaki to pies, czego mu tam będzie trzeba, mi wet polecił konkretne witaminy, dorzucam mu do gotowanego jedzenia. To mój pierwszy pies, więc nei chcę się wymądrzać - najlepiej spytaj u weterynarza :)
Awatar użytkownika
Robert A.

10 stycznia 2015, 10:05

Z wiedzą wetów na temat żywienia bywa różnie dlatego warto zawsze potwierdzić te informacje to samo z hodowcami.
Retriver

10 stycznia 2015, 19:45

Vengeancee, co z owczarkiem :?:
Awatar użytkownika
Vengeancee

10 stycznia 2015, 22:45

No tak, ale hodowca też może się mylić, różnie to bywa,czyli co do suchych to pozostaje mi mój wybór, bo nikt konkretów typu marka, rodzaj nie podał, ani jeśłi chodzi o karmę ani jeśli chodzi o witaminy suplementy.

Z owczarkiem jestem umówiony na wtorek godzina 17 więc wszystko się dowiemy :)
Retriver

11 stycznia 2015, 07:39

Jednoznacznie nikt Ci nie napisze kup taką a nie inna karmę z prostego powodu, psy różnie tolerują nowy pokarm i nie zawsze dobrze. Od hodowcy dostaniesz zapas karmy na jakiś czas aby młody pies z dnia na dzień nie miał zmian. Potem musisz się zastanowi co dalej, czy wchodzisz w gotowane domowe jedzenie czy w sucha karmę. OP to bardzo duży pies potrzebuje żarła. Jeżeli sucha to nie kombinuj z suplementami dodatkowo chyba, że tak zdecyduje vet to już inna sprawa. Jak gotowane kup kompleks witamin może w zoologu lub u veta dla szczylków i tyle. Przydała by się również ochrona stawów w okresie wzrostu i jakiś preparat np Caniviton Protect

Poczytaj o suchej która Ci proponuje tłoczona na zimno, bez konserwantów może taka by zdała egzamin, jeżeli to będzie jako forma tylko przegryzki, raz na jakiś czas to jeszcze lepiej, możesz zamówic 5kg opakowanie są takie wtedy nie szkoda oddac komuś jak pies jej nie będzie w razie czego tolerował. (lub zjedzą trzy psiaki które masz)
Black Angus Junior firmy Markus-Mühle wołowina z kaczką i śledziem został stworzony specjalnie dla psów w fazie wzrostu oraz dla młodych psów do 12 miesiąca życia, wspiera budowę zdrowych kości.
Seiti

11 stycznia 2015, 11:23

Psa można karmić karmą, gotowanym bądź barfem.
Nie rozumiem po co ta karma, skoro zdaje się podjąłeś decyzję o gotowanym. Dla urozmaicenia? Wystarczy, że będzie jadła odpowiednią ilość różnych rodzajów mięs i podrobów bez wypełniacza bądź z małą ilością i niewielką ilością warzyw. Na stawy kiedyś polecano MSM. Witaminy? Lepiej poczytaj o czymś naturalnym.
Na twoim miejscu nie szukałabym karm, tylko czytałabym jak dobrze zbilansować gotowane.
Awatar użytkownika
Vengeancee

11 stycznia 2015, 13:14

Poszukam, poczytam dzięki za porady. Będzie gotowane + jakieś witaminki, a raz na jakiś czas miska suchego i będzie dobrze.

pozdr
kasik.u

12 stycznia 2015, 12:08

Daj mu surowe jajko (bez biała) wtedy syntetyczne witaminki potrzebne nie będą :)
Ja bym podawała jeszcze drożdże browarnicze :)
fluorescencyjna

20 stycznia 2015, 19:34

Z doświadczenia wiem, że jeśli psiak ma gotowane jedzonko, to niezbyt chętnie chce potem jeść suchą karmę... :( polecam Farminę :)
Awatar użytkownika
Robert A.

20 stycznia 2015, 22:34

Farmina - nie wszystkie jej linie nadają się do polecenia.
ODPOWIEDZ
  • Informacje