Domowe diety dla psow mlodych
wielka piątka dla Fairah . Gratulacje za rewelacyjny pomysł i wielka pomoc nam wszystkim.
Pomysł bardzo dobry, szkoda tylko, że nie wspomniałaś iż przekopiowałaś te przepisy słowo w słowo z innego forum. A skoro tak, to byłoby ładniej z Twojej strony wspomnieć o tym, zwłaszcza wobec autorów tych przepisów, bo te przepisy to ich praca polegająca m.in. na ich znalezieniu, czasem przetłumaczeniu, opracowaniu, udostępnieniu czy choćby wymyśleniu.Fairah pisze:wpadlam na taki pomysl zamieszczenia tu kilku przepisow gdyz ciagle ktos pyta o domowe jedzenie bo albo nie chce albo nie stac go na suche karmy z reszta kazdemu psiakowi przyda sie troche urozmaicenia pozdrawiam
Dla zainteresowanych urozmaiceniem diety pozostało tam jeszcze kilkanaście przepisów, m.in.:
-Prawie krupnik pachnący ogromnie
-Mega mix warzywny z mięsem – pyszne, kolorowe i zdrowe
-Warzywa z pszenicą i mięsem
-Zimowe jedzenie dla psów aktywnych
-Szybki posiłek prawie jak fast food z surową wołowiną
-Mięsne danie z podrobami tak pachnące, że nikt się nie oprze
-Pyszne skrzydełka z wątróbką i ryżem
-Pyszne skrzydełka z ryżem
-Zielono mi czyli całe mnóstwo żelaza
-Płatki na kolację lub pyszne śniadanie
-Tanio a też pysznie czyli korpusy do dzieła
-Podroby wołowe dla każdego smakosza
-Gdy swędzi skóra nad wyraz
-Gdy pomysłów brakuje i portfel szwankuje
-Defekty skóry poprawiamy i smacznie się najadamy
-dobra dieta dla małych wilków
-...kulinarny mix...
-Dla przybrania na wadze
-Łatwa galaretka z kurzych łapek
-Caisteczka z marchewką i otrębami
Z tego co ja wiem, to te przepisy nie są z rzadnego forum tylko z pewnej strony. Fairah podała mi na PW link do niej i rzeczywiście tam były, można tam było zamieszczać przepisy własnego pomysłu. Podaj email to ci wyślę link na tą stronę.
Fairah i tak się napracowała, bo może niekażdy wiedział, że taka strona w ogóle istnieje i dziewczyna na 1 przepis "poświęciła" 1 post, więc trochę czasu to kopiowanie, czy inna forma umieszczenia tych przepisów na tym forum zajęło.
(Oczywiście to jest moje osobiste zdanie na ten temat, może inni mają inne...)
Fairah i tak się napracowała, bo może niekażdy wiedział, że taka strona w ogóle istnieje i dziewczyna na 1 przepis "poświęciła" 1 post, więc trochę czasu to kopiowanie, czy inna forma umieszczenia tych przepisów na tym forum zajęło.
(Oczywiście to jest moje osobiste zdanie na ten temat, może inni mają inne...)
właśnie dzisiaj siedzieliśmy i zastanawialiśmy się nad podwieszeniem, ale zorientowaliśmy się , że jednak jest to pewien plagiat i nietaktem byłoby przywłaszczać to sobie, to jest zdanie administratorów strony, potrzebna byłaby zgoda autorów na zamieszczenie, tak jak artykuł o suchych karmach mamy zgodę redkcji na wykorzystanie artkułu. No tak jest i nie da się tego zmienić.
Czy ja wiem czy mozna to podciagnac pod plagiat plagiat w moim mniemaniu to przywlaszczenie sobie czyjejs tworczosci i podpisanie sie pod nia wlasnym nazwiskiem tudziez kradziez praw autorskich to nie to samo gdyz przepisy zamieszczone sa ze strony powszechnie dostepnej o ktorej istnieniu nie kazdy moze wie poniewaz bardzo czesto tutaj padaja pytania czym karmic psiaki postanowilam to tutaj zamiescic jest to wtedy przejrzyscie ujete sadze ze nie kazdy zajrzal by na strone tym bardziej ze adresu nie mozna zamieszczac na forum wiekszosc przepisow jest podpisana ( ujete jest zrodlo informacji) czasopismo ksiazka tudziez inne zrodlo wiedzy i skoro GOSC uwaza ze to plagiat rownie dobrze mozna by powiedziec ze ta strona tez go popelnia gdyz nie ma zgody na przetlumaczenie i opublikowanie np przepisu z ksiazki czy czasopisma zagranicznego wiec rozumujac w taki sposob w jaki przedstawil to GOSC jest to to samo to zdecydowanie nie jest plagiat przepis jest podpisany ( mam namysli jego oryginalne zrodlo ) radze poczytac o pewnych pojeciach zanim sie ich uzyje...
Plagiat (łac. plagium - kradzież) - skopiowanie cudzej pracy (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. odkrycia, piosenki, wiersza, wynalazku, pracy magisterskiej, pracy doktorskiej, publikacji naukowej.
Ja nie przedstawilam jej pod wlasnym nazwiskiem, nikiem, loginem tudziez inna nazwa. wiec nie jest to plagiat a jedynie powielenie informacji
Ja nie przedstawilam jej pod wlasnym nazwiskiem, nikiem, loginem tudziez inna nazwa. wiec nie jest to plagiat a jedynie powielenie informacji
nie to nie jest w czystej formie plagiat ja użyłem sformułowania pewien plagiat. Tak czy owak są to informacje bardzo przydatne. I tak należą Ci sie Fairah słowa uznania, że chciało Ci się popracować nad tym. Ale nie mogę z czystym sumieniem bez znajomości autora i zapytanie o zgode tego traktować jak swoją własność. Nikt o nic Cie nie posądza nie martw się. Ważne, że to służy czterem łapom i pomaga, jeśli znajdzie się autor tych danych poprosimy o zgodę na ich podwieszenie.
~Fairah pisze:wiekszosc przepisow jest podpisana ( ujete jest zrodlo informacji) czasopismo ksiazka tudziez inne zrodlo wiedzy i skoro GOSC uwaza ze to plagiat rownie dobrze mozna by powiedziec ze ta strona tez go popelnia gdyz nie ma zgody na przetlumaczenie i opublikowanie np przepisu z ksiazki czy czasopisma zagranicznego wiec rozumujac w taki sposob w jaki przedstawil to GOSC jest to to samo
Różnica jest zasadnicza. Osoby które zamieściły te przepisy na tamtym serwisie podały źródła z których korzystały przy ich opracowywaniu. To wystarczy, nie muszą mieć zgody autora książki czy artykułu na ich zamieszczenie, bo jest wiadome, że przepis albo wzięły żywcem albo opracowały czy przetłumaczyły na podstawie takiej czy innej książki lub artykułu. Część przepisów jest też pewnie po prostu wymyślona przez osoby które je tam zamieściły czyli są one ich autorami. Osoby które te przepisy skądś zaczerpnęły lub opracowały na podstawie jakichś publikacji podając ich źródło lub je najzwyczajniej wymyśliły mogą je sobie zamieszczać gdzie chcą.
~Fairah pisze:Plagiat (łac. plagium - kradzież) - skopiowanie cudzej pracy (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. odkrycia, piosenki, wiersza, wynalazku, pracy magisterskiej, pracy doktorskiej, publikacji naukowej.
No właśnie skopiowałaś czyli powieliłaś i zamieściłaś tutaj pod swoim nickiem przepisy zamieszczone na innym serwisie, przepisy opracowane czy wymyślone przez inne osoby bez podania ich autorów czy źródła ich zamieszczenia. Przecież ani nie wymyśliłaś żadnego przepisu, ani nie wyszukałaś ich w podanych źródłach, ani ich nie opracowałaś czy przetłumaczyłaś, a wygląda to tak jakbyś była ich autorem. Ładniej i grzeczniej wobec autorów tych przepisów byłoby choćby wspomnieć, że są one czyjegoś autorstwa lub zostały skądś skopiowane.
Nie twierdzę, że się nie napracowałaś przy tym, bo zamieszczenie ich tutaj kosztowało Cię trochę pracy i czasu. Również nie twierdzę, że pomysł nie był dobry - nie każdy trafi na tę stronę z przepisami.
Prościej by by było podać linka do tych przepisów. Nie wiem dlaczego nie można skoro to żaden konkurencyjny serwis czy sklep internetowy. Wystarczyłoby napisać, że przepisy pochodzą z www.xxx.pl. Czasem przecież tutaj podaje się linki do artykułów dotyczących jakichś chorób, a zamieszczonych na innych serwisach. Co w tym złego, że ktoś może gdzieś sobie więcej doczytać na jakiś temat?
"No właśnie skopiowałaś czyli powieliłaś i zamieściłaś tutaj pod swoim nickiem przepisy zamieszczone na innym serwisie"
sa umieszczone pod moim nickiem dlatego ze ja je tutaj wkleilam ale to nie jest jednoznaczne z tym ze uwazam sie za ich autorke wiec plagiat tak do konca to nie jest... Jak stwarza to tak wielki problem to jak znajde dluzsza chwile czasu to podopisuje krotka wzmianke.. chociaz nie wiem o co tyle krzyku.. przeciez nikt tu nie ma z tego jakichs bog wie jakich korzysci tylko tak jak na tamtej stronie jest to dla 4 nogow i o to tu chodzi a adresu strony nie wolno tutaj zamieszczac taki jest regulamin
sa umieszczone pod moim nickiem dlatego ze ja je tutaj wkleilam ale to nie jest jednoznaczne z tym ze uwazam sie za ich autorke wiec plagiat tak do konca to nie jest... Jak stwarza to tak wielki problem to jak znajde dluzsza chwile czasu to podopisuje krotka wzmianke.. chociaz nie wiem o co tyle krzyku.. przeciez nikt tu nie ma z tego jakichs bog wie jakich korzysci tylko tak jak na tamtej stronie jest to dla 4 nogow i o to tu chodzi a adresu strony nie wolno tutaj zamieszczac taki jest regulamin
Na dobrą sprawę wystarczy do przepisów dodać informację: Przepisy zaczerpnięto ze strony, do której link podano w dziale "Ogłoszenia" w temacie: "Psia książka kucharska" albo "Domowe diety dla psów". I sprawa załatwiona. Wiadomo będzie, że przepisy zapożyczono i oryginalne teksty są do wglądu pod podanym adresem. Jak ktoś będzie chciał to sobie poczyta tutaj, a jak nie to tam. No i źródło informacji będzie podane a o to chodzi. Taki myk chyba jest dozwolony
Fairah, na wszelki wypadek sprawdź na tej stronie z przepisami, czy nie ma zastrzeżenia o zakazie kopiowania i rozpowszechniania informacji, bo jeśli jest to niestety zawsze może się znaleźć ktoś kto dla zasady się przyczepi. A pomysł i tak jest świetny
Fairah, na wszelki wypadek sprawdź na tej stronie z przepisami, czy nie ma zastrzeżenia o zakazie kopiowania i rozpowszechniania informacji, bo jeśli jest to niestety zawsze może się znaleźć ktoś kto dla zasady się przyczepi. A pomysł i tak jest świetny
Podaj mi linka do tego regulaminu.~Fairah pisze:sa umieszczone pod moim nickiem dlatego ze ja je tutaj wkleilam ale to nie jest jednoznaczne z tym ze uwazam sie za ich autorke wiec plagiat tak do konca to nie jest... Jak stwarza to tak wielki problem to jak znajde dluzsza chwile czasu to podopisuje krotka wzmianke.. chociaz nie wiem o co tyle krzyku.. przeciez nikt tu nie ma z tego jakichs bog wie jakich korzysci tylko tak jak na tamtej stronie jest to dla 4 nogow i o to tu chodzi
Każdy ma swoje zdanie na ten temat, a Ty przed skopiowaniem tych przepisów nie doczytałaś Regulaminu tamtego serwisu:
X. Prawo autorskie.
1. Treść stron internetowych chroniona jest prawem autorskim (...)
Zawartość Serwisu nie może być zwielokrotniana, rozpowszechniana ani publikowana. (...) Wszelkie działania naruszające prawa autorskie są zabronione.
3. Przystępując do korzystania z Serwisu ponoszą Państwo całkowitą odpowiedzialność za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku zachowania naruszającego prawa autorskie, (...) oraz prawa do jakichkolwiek dóbr osobistych i majątkowych osób trzecich.
Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Teraz chyba wszystko jasne. Obawiam się, że bez pisemnej zgody tamtego serwisu trzeba to będzie jednak usunąć.
~Fairah pisze:a adresu strony nie wolno tutaj zamieszczac taki jest regulamin
Coś się pochrzaniło, więc jeszcze raz sedno sprawy czyli wyciąg z Regulaminu tamtego serwisu:
X. Prawo autorskie.
Zawartość Serwisu nie może być zwielokrotniana, rozpowszechniana ani publikowana. (...) Wszelkie działania naruszające prawa autorskie są zabronione.
3. Przystępując do korzystania z Serwisu ponoszą Państwo całkowitą odpowiedzialność za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku zachowania naruszającego prawa autorskie, (...) oraz prawa do jakichkolwiek dóbr osobistych i majątkowych osób trzecich.
X. Prawo autorskie.
Ale robicie problem.. heh zawsze jest jakies wyjscie..a robicie tyle szumu o wlasciwie byle co ale dobra.. nie wypowiadam sie juz na ten temat zjedzcie sobie te przepisy najwyzej je krakwet usunie Ktos tu chyba zapomnial ze to ma sluzyc 4 noznym.. a nie byc powodem klotni robcie sobie z tym co chcecie nie obchodzi mnie to Narazie