suszone warzywa w domowym żywieniu ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gayka

22 września 2015, 09:22

Jestem ciekawa czy ktoś z Was stosuje warzywa suszone jako składnik domowej diety. Są takie firmy Lunderland. Są tez owoce suszone. Wydaje się to fajną alternatywą dla domowej obróbki warzyw. Macie doświadczenia ?
filodendron

22 września 2015, 12:07

Gayka pisze: Są takie firmy Lunderland.
Używałam na wyjazdach i/lub w chwilach totalnego braku czasu na cokolwiek poza zalaniem takiego gotowca wodą.
Są ok. Co tu można więcej powiedzieć o warzywach? ;) Jak zawsze gotowiec ze sklepu "specjalnie dla zwierząt" wychodzi drożej niż surowiec kupiony w zwyklym sklepie, ale są sytuacje, w których się na to nie patrzy. Mają lekko czosnkowy zapach, bo zawierają czosnek - nie nadają się więc dla tych osób, które całkowicie negują obecność czosnku w psiej diecie.
Gayka

22 września 2015, 13:33

to się załamałam tym czosnkiem :( nienawidzę tego smrodu , choć sam czosnek sama bardzo lubię :wink:
Zastanawiam się , czy taka mieszanka nie mogłaby zastąpić ryżu w domowym żywieniu . Celem zredukowania kaloryczności jedzenia . Taki mi się pomysł urodził na zdrowe odchudzanie.
filodendron

22 września 2015, 14:07

To był taki dość apetyczny aromat - jeśli lubisz jeść czosnek, to nie powinien przeszkadzać.
Natomiast te warzywa występują chyba w dwóch różnych wariantach - ten drugi bez czosnku. Oba jednak warianty mają sporo białka - ponad 10% (z groszku?, z ziemniaków? - jeden wariant jest z ziemniakami na pierwszym miejscu składu). Sporo oczywiście jak na warzywa, niemniej wydaje mi się, że przez to są mniej "odchudzające" niż można by oczekiwać po samych warzywach.
Gayka

22 września 2015, 14:37

Spojrzałam teraz na skład i w żadnym tego czosnku nie podają. Zobaczę w praktyce. Zdecydowanie bardziej myślałam o tej mieszance bez ziemniaków w kontekście odchudzania. Suka ma minimalną nadwagę, więc powinno być dobrze. Nie wiem tylko jak zareagowałaby na odstawienie ryżu.
filodendron

23 września 2015, 09:38

Mogli zmienić recepturę, ale znalazłam (dzisiaj) w sklepie internetowym ten, który miałam - z czosnkiem w składzie. Albo są różne warianty, albo szum informacyjny na stronach (stare dane). Jeśli Ci bardzo zależy na tym, żeby tego czosnku nie było, to być może bezpieczniej przed zakupem skontaktować się ze sklepem - niech przeczytają skład na opakowaniu tego, co mają na stanie.
Są też warzywa dla psów w puszce (dla niemających czasu) ale tu już cena mnie nie puszcza w sensie psychologicznym :mrgreen:
Awatar użytkownika
Robert A.

23 września 2015, 10:50

Przy zdrowym psie można śmiało podawać czosnek .
malwina44

04 stycznia 2016, 13:44

po co kombinować? są karmy z brokułami, z dynią, z zielonym groszkiem, z żurawiną teraz firmy takie jak dolina Noteci produkują takie karmy, dzięki którym właściciel może odetchnąć i ze spokojem karmić zwierzaka.
Awatar użytkownika
Robert A.

04 stycznia 2016, 17:09

Nie nazwałbym tego kombinowaniem, podawanie psom warzyw to czysta przyjemność , dla psów także :wink:
Retriver

04 stycznia 2016, 17:53

malwina44 pisze:po co kombinować? są karmy z brokułami, z dynią, z zielonym groszkiem, z żurawiną teraz firmy takie jak dolina Noteci produkują takie karmy, dzięki którym właściciel może odetchnąć i ze spokojem karmić zwierzaka.
Co można zrobić :?: odetchnąć z ulgą, chyba żartujesz, czytałaś skład Doliny Noteci, napchane, płucami, wątrobą, jak są serca drobiowe to jest w miarę dobrze, a mięsa na lekarstwo szukać z lupą, jako dodatek do żywienia owszem.

Dolina Noteci Pełnoporcjowa Puszka Premium

Skład: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (65% w tym indyk 15%), warzywa (marchew 1,75%), zboża (Ryż naturalny brązowy 1,2%), oleje i tłuszcze (olej lniany 0,2%), substancje mineralne, bazylia 0,01%

15 % to indyk, coś z indyka nie wiadomo jaka część reszta produkty pochodzenia zwierzęcego - należy ruszyć wyobraźnią, to co nie poszło do spożycia dla ludzi walnięte do puchy, marchew 1, 75% to może z jeden plasterek.

To by było na tyle - raz na jakiś czas owszem, nie do karmienia regularnego, będą niedobory :?
ODPOWIEDZ
  • Informacje