Zawartość tłuszczu i białka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Agnieszka2

01 lutego 2007, 14:48

Chciałabym prosić o informacje dotyczące zawartości tłuszczu i białka w następujących karmach:

ROYAL CANIN Medium adult

ROYAL CANIN Medium Adult (vet size nutrition) Nie wiem czy one się czymś różnią :wink:

BEST CHOICE Adult Medium Breed

BEST CHOICE Fish & Rice All Breed

BEST CHOICE Lamb & Rice All Breed

Szukam karmy z niską zawartością tłuszczu i białka. Pies jest teraz na belcando senior&light, wcześniej proformance low fat, ale te karmy są strasznie suche i niezbyt chętnie je, więc szukam teraz czegoś co nie jest light :wink: Czy powinnam patrzeć na wigotność? Od tego zależy czy karma jest bardzo sucha czy mniej?
DamaKier
Kontakt:

01 lutego 2007, 16:00

Tłustość moze zależeć od ilości tłuszczu zawartego w karmie, ale niekoniecznie. Szczerze mówiąc to tak trochę trudno na podstawie składu wysnuć, czy granulki będą suche czy tłuste (przynajmniej ja tego nie potrafię), bo różnie to z tym bywa.

A co do różnic pomiędzy RC Medium Adult i Medium Adult Vet Size Nutrition- nie mają jakichś olbrzymich różnic, Vet Size Nutrition jest czymś w rodzaju ulepszenia serii bytowej, ale to ulepszenie polega co najwyżej na jakichś niedużych różnicach w witaminach oraz minerałach, pojawiają się też w niej różne dodatki jakich nie ma w bytowych, ale one też nie są jakoś ogromnie znaczące.
Agnieszka2

01 lutego 2007, 17:06

Ja to wywnioskowałam z własnych obserwacji, że karma o wilgotności 8% jest bardzo sucha, a o wilgotności 10% już mniej. Pewnie to też zależy trochę od zawartości tłuszczu. A może po prostu zaserwować psu jakiś inny smak, bo ciąglę je kurczaka. Może spróbuje z jagnięciną...
Gość

02 lutego 2007, 11:40

Dzien dobry

Generalnie wilgotnośc ma tez znaczenie czy karma jest sucha bardziej czy mniej ,jednak głónie zawartosc tłuszczu oraz proces proces produkcji tego składnika (np royal canin połowe tłuszczu zawartego w karmie daje by do ostaniej warstwy kulki ,by poprawic jej smakowitosc). Wystarczy spojrzec na lighta royal canin .

Myślę ,ze jest to dobry pomysł by zmienic smak ,ale dla pieskaktóry ma dostawac lighta to polecam best choisa z dziczyzna jest to bardzo lekka karma polecana dla psów z problemami z alergia , z żołatkiem bardzo nisko kaloryczna :

http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=2086

Rzeczywiscie róznice miedzy royal canin vet size a nutrition są niewiwlekie gównie witaminach i minerałach jedyną znacząc jest vet size posiada dodatek poliffosforanu sodu ( na zęby) oraz l-tyrozynę ( na wybarwienie włosa).

Dziekuje
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Agnieszka2

06 lutego 2007, 12:41

Chyba się zdecyduję na ROYAL CANIN Medium Adult (vet size nutrition) :) Jak pies w końcu skończy poprzednią karmę :lol:

Przeważyło to, że ma ten dodatek na zęby (pies będzie miał niedługo zdejmowany kamień...) i to, że gdy był chory to chętnie jadł Royal Canin Hepatic :)

Czy mogłaby mi Pani napisać zawartość białka i tłuszczu w tej karmie?
Marzena

07 lutego 2007, 12:40

Witam ,

Białka jest 25% i tłuszcz 14% w royal canin medium adult vet size.

Dziekuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
ODPOWIEDZ
  • Informacje