Witam wszystkich, jest to mój pierwszy wpis - i tak, przeszukałam forum nt wyżej wymienionej karmy, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, więc piszę własny post:)
Mam 5 letniego labradora, który całe życie był na różnych karmach:
Royal, Britt Premium/Care, Purina Pro Plan, Arion Premium, itd, ogólnie zawsze ciężko było z karmami, bo nie bardzo chciał je jeść i stąd te częste zmiany i marek i smaków. Właściwie od małego jadł 2x dziennie karmę suchą i jeden posiłek (obiad) gotowany: tj. ryż/makaron, mięso, warzywa gotowane, itp.
Problem pojawił się ponad rok temu: różne problemy raczej natury alergicznej (sierść, uszy, oczy, bąble między palcami) Zdecydowaliśmy się na Eukanubę Dermatsis, którą o dziwo pies w miarę chętnie je. Nie dostaje już gotowanego jedzenia, ale raz na jakiś czas dostanie coś ludzkiego i chyba w tym problem. Nie umiem przemówić do rozsądku innym domownikom. Tak czy inaczej, czy mogę tą karmę łączyć z ludzkim jedzeniem, czy powinna być podawana tylko ona i zupełnie NIC więcej?
Czy dawanie mu raz na jakiś czas czegoś do tej karmy może zaburzyć jej działanie? Wiem, że ta karma jest z rybą, więc rozumiem, że rybę gotowaną może jeść jako dodatek do karmy? Bo coraz mniej chętnie ją je, a musi ją jeść jeszcze miesiąc i potem dopeiro można przejść na Eukanubę Daily Care. Ogólnie stan labka jest teraz dobry, sierści wypada o połowę mniej, uszka, oczka, brzuszek okej, a bąble między palcami jak były tak są - nieuleczalne wg weterynarzy i tak.
Czy jak Wasze psy jadły Dermatosis to nie dostawały od Was zupełnie nic innego do jedzenia?
Eukanuba Dermatosis a domowe jedzenie dla labka
Ogólna zasada jest taka= podawanie gotowanego jedzenia z sucha karmą zmniejsza jej przyswajanie. Karma z rybą, a ryba gotowana to dwie zupełnie inne rzeczy. Każdy pies jest inny i trudno coś w tej kwestii doradzić. Skoro psiak ma problemy natury alergicznej to proponowałabym spytać o radę weta, weta który nie wciska wam royala, jako leku na wszystkie problemy
-
- Informacje
-