Pomoc w doborze karmy dla alergika.
Witam.Po ciągłych problemach to z oczami,sierścią,drapaniem postanowiłam w końcu zrobić testy alergiczne.Okazało się ,że mój pies jest mega alergikiem...Ma alergie na wołowinę,wieprzowinę,koninę,jagnięcinę,dziczyznę,kurczaka,królika,ryż,kukurydzę,mleko i produkty mleczne.Może jeść indyka i kaczkę,ziemniaki,pszenicę,soją,owies ,jęczmień.Karmy rybne typu TOTW i Orjen jakoś źle znosi zapewne przez bogaty skład Jedyna karma którą udało mi sie wyszukać to Trovet Dpd (kaczka-ziemniaki).Czy ktoś ma doświadczenie z kamieniem alergika?Znacie jakieś karmy godne polecenia?
Ja dodawałem kwasy omega 3 (Galomega 3) i ochronę stawów a także dziką różę.
Co do zbilansowania karmy to trudno ocenić po chorym psie ,ogólnie jestem zwolennikiem dodawania dodatkowych supli do większości karm suchych w połowie dawek zalecanych przez producentów.
Co do zbilansowania karmy to trudno ocenić po chorym psie ,ogólnie jestem zwolennikiem dodawania dodatkowych supli do większości karm suchych w połowie dawek zalecanych przez producentów.
Witam, chciałem się podłączyć pod temat bo mam problem z moim 2,5 letnią suczką Jackiem Russelem Terrierem (długi włos). Od ok. 3 miesięcy drapie się i gryzie. Nie jest to nagminne, najczęściej rano po przebudzeniu, ale w ciągu dnia również, tyle, że z mniejszym nasileniem. Skórę ma zaczerwienioną, ale nie ma żadnych zrogowaceń, ropni, itp. Jedyne co, to ostatnio zauważyłem, to jakby w niektórych miejscach miała mniej sierści i nie wiem czy to wynika z tego, że sobie ją wydrapuje/wygryza, czy że jej zaczęła wypadać? Karmiłem ją zawsze (wydaje mi się?) dobrymi karmami firm takich jak Bozita, Belcando, Annimonda, TOTW, Almo Nature. Dietę zawsze miała urozmaiconą; karma sucha, karma mokra, często razem mieszane (większość rodzajów mięsa i ryb) i od czasu do czasu miała tez gotowane jedzenie (najczęściej kurczak/wołowina z warzywami takimi jak marchew, brokuł, kalafior, pietruszka) z dodatkami w postaci makaronu, ryżu, kaszy. Nigdy nic jej nie było, a ja używałem tego samego rodzaju karm. Problem drapania/gryzienia pojawił się nagle i nic mi nie przychodzi do głowy z czego może wynikać? Ostatnio jak szczepiłem ją na wściekliznę, to powiedziałem o tym wetowi, a on zasugerował mi testy na alergie i teraz moje pytanie, czy zrobić testy, które nie są tanie (pierwszy etap to 350 zł.) czy może zacząć stosować jakiś jeden rodzaj karmy holistycznej/hypoalergicznej/wykluczającej (tak to się chyba nazywa)?
Jeżeli tak, to karmy suche/mokre jakich firm mógłby mi pan polecić? Troszkę dziś poczytałem i mam wytypowane następujące i proszę o opinie lub sugestie innych:
- Shaggy Brown Natural - Lamb,Sweet Potato & Mint
- Arden Grange Adult Sensitive
- Taste of the Wild Pacific Stream Canine Formula
- Forza10 Mini Diet
- Vitalin Sensitive Lamb&Rice
Będę wdzięczny za odpowiedź!
Jeżeli tak, to karmy suche/mokre jakich firm mógłby mi pan polecić? Troszkę dziś poczytałem i mam wytypowane następujące i proszę o opinie lub sugestie innych:
- Shaggy Brown Natural - Lamb,Sweet Potato & Mint
- Arden Grange Adult Sensitive
- Taste of the Wild Pacific Stream Canine Formula
- Forza10 Mini Diet
- Vitalin Sensitive Lamb&Rice
Będę wdzięczny za odpowiedź!
Po prawie miesiącu karmienia karmą Trovet DPD stwierdzam ,że jednak się nie sprawdza.Psa boli po niej brzuch i kupy bardziej miękkie.Skład w necie jest niby OK ale na worku w składzie jest tłuszcz z drobiu i wątróbka z kurczaka niby hydrolizat.Czy ktoś zna karmę dla alergika z indykiem,kaczką do tego ziemniaki bez innych dodatków?Pies jest uczulony na wołowinę,wieprzowiną,jagnięcinę,koninę,dziczyznę,królika,kurczaka,łososia,ryż,kukurydzę,mleko.Czym go karmić?
Zapewne to wina tego datku kurczaka w składzie.Co do gotowania...hmm co tu gotować ?Kaczka za droga jak dla mnie,indyk już bardziej przystępny.Do tego makaron?Znalazłam jeszcze taki wynalazek ,mało opinii na temat tej karmy http://www.krakvet.pl/bosch-plus-ente-k ... 28660.html
Ta karma ma dobre opinie na niemieckich stronach.asiank pisze:Zapewne to wina tego datku kurczaka w składzie.Co do gotowania...hmm co tu gotować ?Kaczka za droga jak dla mnie,indyk już bardziej przystępny.Do tego makaron?Znalazłam jeszcze taki wynalazek ,mało opinii na temat tej karmy http://www.krakvet.pl/bosch-plus-ente-k ... 28660.html
Powinnaś wejść na stronę Boscha i poczytać dokładny skład.
Witam. Mam pytanie, a właściwie prośbę i pomoc w doborze karmy dla mojego mopsika. Kilka dni temu trafiła do mnie 2 letnie suczka mopsa, teoretycznie zdrowa, bez żadnych problemów, zadbana. U poprzednich właścicieli jadły wyłącznie karmy z kurczakiem ( miedzy innymi karmy firmy Arion), u mnie dostała karmę z jagnięciną i ryżem, którą je moja starsza 9 letnie suczka mopsa. Młoda zaczeła się strasznie drapać, boczki, okolice uszu i pachwinek. Obejrzałam ją dokładnie ale nie ma żadnych śladów na skórze. Wczesniej posiadałam Bulldoga Amerykańskiego który miał straszna alergię pokarmową i u niego zmiany były widoczne non stop na pysku, lapach i skórze, mial tez biegunki i problemy trawienne. Mała ,mopsia nie wykazuje zadnych innych objawów alergii, kupy są ok, bąków nie ma, czuje sie dobrze, tylko się drapie. Bulldog jadł RC hypoallergiczne i moj vet zaleca podanie tej samej karmy mopsi. Jednak poprzednia włascicielka zapewnia ze małą nigdy nie miala zadnych problemów a jadła karmy z kurczakiem a nie dla allergików i zaproponowała abym podała małej karme z kurczakiem zamiast tej z jagnięciną. Proszę o radę która z karm z kurczakiem będzie dobra? Nie podawałam nigdy karmy z kurczakiem z racji alergii mojego bulldoga i nie mam kompletnie pojecia co zakupic dla małej na próbe. Nie chce jej od razu pakować na karme dla allergików, skoro w poprzednim domu nie miala zadnych problemów. Rozwazałam reakcje na koty ale wczesniej tez mieszkala z kotami, spała z nimi w poslaniu i nie drapala sie. Przysmaki są ograniczane ( w poprzednim domu jadla ich duzo). Ogolnie mala jest bardzo zadbana, szczupla, umieśniona, zwinna i ruchliwa. Zupelne przeciwieństwo do mojej pulchnej staruszki Loli
Z góry dziękuję za radę.
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za radę.
Pozdrawiam
-
Witam
Jaka karma najlepsza dla alergika? W tej chwili je ryż z kurczakiem ale już mu się nudzi
Jaka karma najlepsza dla alergika? W tej chwili je ryż z kurczakiem ale już mu się nudzi