karmy do 100 zeta

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

24 marca 2006, 18:31

witam!!
troszeczke sie wtrącę. Karmię goldenke 9 tygodniowa acana i niestety piesek moj nie chce jeśc,jesli dołoże troszke jogurciku to wcina aż miło! Więc też po opróżnieniu worka zmienię na inną ale nie wiem na jaką a najlepiej byłoby aby piesek sam wybrał! Spróbuje po troszku i zobaczymy.
Wszystkim mającym takie problemy ze swoimi pupilkami życzę powodzonka! Wioletta :)
Gość

24 marca 2006, 19:24

Porcje karmy Brit Senior/Light:
waga psa - senior - light
5 kg - 70g - 65g
10 kg - 120g - 110g
20kg - 210g - 190g (dalej nie przepisywałam, bo chodziło o psa 8 kg)

Dama Kier zgadzam się, że jeżeli bierzez się psa z pełną odpowiedzialnością to należy liczyć się z kosztami jedzenia, szczepień, leczenia itd. Mówię o przypadku, gdy starannie przemyślimy decyzję, wybierzemy szczeniaka itp.
Jednak czasem przygarnia się psa nie planując tego wcale, wtedy uważam nawet najtańsze lub gotowane jedzenie i dach nad głową oraz miłość jest lepsze niż schronisko lub ulica.

Tak, poszukaj karmy jeśli Acana mu nie odpowiada, znajdź taką by był zadowolony :lol:
Kaska

25 marca 2006, 23:18

Moze dlatego, ze w przypadku "monopolistów" (czytaj tzw. karm z najwyzszych polek) mam na mysli az 3 marki ... placisz głownie za reklame czyli marketing ... a jak poczytasz dokladnie sklad i przeanalizujesz go to sie okaze, ze za te pieniadze wydane na karme "A" mozesz kupic mniej moze rekalmowana (albo wcale), malo znana, rownie dobra albo nawet lepsza karme "B" :) takze nie zawsze to co jest najdrozsze jest rowniez najlepsze ... A ze zawsze sie znajda tacy dla ktorych cena nie gra roli to juz inna sprawa, tylko mam wrazenie, ze tacy kompletnie nie licza sie np. ze skladem karmy ... dla nich liczy sie marka ... za ktora placa ...
Gość

26 marca 2006, 23:10

masz racje jeden jeździ maluchem inny mercedesem za 300000 zł. Kwestia wyboru ale czy ten merc = maluch? Musi każdy wybrać. Po części się z Tobą zgodzę ale nie do końca.
DamaKier
Kontakt:

27 marca 2006, 00:28

Owszem, sa karmy których cena nie jest adekwatna do jakości- ale jest ich naprawdę niewiele. W większości za coś lepszego trzeba zapłacić drozej, za coś gorszego taniej
boguś

27 marca 2006, 06:59

porozmawiałem z kilkoma osobami na temat karmy Brit na wystawie,dużo hodowców karmi tą karmą.Jest to karma klasy premium,a jak twierdzi dystrybutor cena wynika z miejsca produkcji(czechy),braku reklam.Był to bardzo miły Pan,który nie porównywał karmy Brit do żadnej innej,ani nie wypowiadał się żle na temat innych producentów.
Skład taki jak w droższych karmach i dużo ludzi ,którzy ją stosują i są zadowoleni.
Ps jeszcze jeden cytat"skoro Krakvet ją sprzedaje to musi być ok,oni nie sprzedają dziadostwa"

Nie wiem czy to reklama zamieszczam tu link do producenta
http://www.brit-petfood.com/ (jest możliwośc zmiany języka nie trzeba znać czeskiego)

I teraz opinia mojego psa :wink: dotycząca smakowitości,pomieszałem mu próbkę karmy Brit z RC labrador i ...wyjadł brita a zostawił royala
bogna

27 marca 2006, 16:55

no ja tez slyszalamw iele pozytywnych opini o tej karmie i dlatego z poczatkiem kwietnia zamierzam zamowic dla moich psow.. kazdemu inna;p heh pozdrawiam
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

30 października 2006, 21:08

Śmiało możesz podawac Brit'a ale dodawaj preparat witaminowo-mineralny. Dobrze by było gdyby jedanak od czasu do czasu dostał coś gotowanego w proporcji 1/3 mięsa(chudego np wołowina konina baranina), 1/3 ryżu lub kaszy, 1/3 warzyw. Nie ma nic lepszego dla psa. No i na to łyżeczke oleju lub oliwy z oliwek na sierść. Od czasu do czasu siemie lniane. Jeżeli twój piesek lubi to dawaj mu surową marchewkę do gryzienia.
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

31 października 2006, 17:48

Ja myślę, że przez te 7 miesięcy, które upłynęły od ostatniego posta w tym temacie, Bogna poradziła sobie z wyborem karmy i żywieniem psa :)
ntt1

07 lutego 2007, 22:46

bobwoj pisze:Śmiało możesz podawac Brit'a ale dodawaj preparat witaminowo-mineralny. Dobrze by było gdyby jedanak od czasu do czasu dostał coś gotowanego w proporcji 1/3 mięsa(chudego np wołowina konina baranina), 1/3 ryżu lub kaszy, 1/3 warzyw. Nie ma nic lepszego dla psa. No i na to łyżeczke oleju lub oliwy z oliwek na sierść. Od czasu do czasu siemie lniane. Jeżeli twój piesek lubi to dawaj mu surową marchewkę do gryzienia.
Po co ten preparat witaminowo-mineralny? Brit ma lepszy skład niż Eukanuba. Ja karmie mojego laba Britem i nie podaje mu żadnych preparatów. Jedyne co dostaje od po każdy obiadku (raz dziennie) to żwacze wołowe, ale tylko po to, aby go nie ciągło do kupek no i zimową porą olej z winogron.
bogna

12 lutego 2007, 16:35

no widze,ze temacik na wierzchu: powiem tak.. brit po chappi i pedigree jakie jadly moje psy byl suuuuuper karma:Dtow eilka zmaina na przod:) po bricie przyszedl zcas na bewi doga sport menu dla owczarka i na acane small dla malej... po tych karmach czas przyszedl na purine pro plan z jagniecina i lososiem:) pozniej nutra nugetts z jagniecina.. teraz ONek ma zcarna nn a mala ng z lososiem... jak narazie najbardziej zadoowlona bylam z ppp... dopeiro zaczynamy czarna nn i ng... wiec zobaczymy.... i tak jak widac.... coraz to drozsze karmy... powolutku wprowadzane.. i jakos portfel mamy sie przyzwyczail;) kazdy dla swojego psa szuka dobrej karmy w okreslonej cenie.. pwoolutku mozna to zmieniac... ja np ppp kupowalam w promocji 15+3kg... bo 15 dla duzego a te 3 akurat dla malej... ale podsumowujac... lepszy brit od marketowek czy zle zestawionego gotowanego pozywienia
zmz
Kontakt:

15 lutego 2007, 16:23

Moje mamuty są od grudnia 2005 na bricie lb i jest bardzo dobrze, zwłaszcza jak na tę cenę. Co prawda ostatnio im się przejadł i dostały 45kg ariona seniora, który także fajnie im służy. Oczywiście jest to karma nieporównywalna do orijena czy best choice, ale patrząc na to, że kosztuje tyle, co pedigree (i mniej niż dog chow), to na prawdę super ;)
OWCZARZ

22 lipca 2007, 20:26

ntt1: nie, Brit nie ma lepszego składu niz Eukanuba aa jest zupełnie odwrotnie.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 lipca 2007, 15:57

Dawaj ,dawaj połowę witamin,bo będą ubytki na zdrowiu jak się patrzy!!!Jak można oceniać jakość karmy i ją do siebie porównywać ,wyłącznie na podstawie wiadomości z opakowań,przecież to jest wariactwo.Co bardziej wtajemniczeni wiedzą o czym ja piszę!
ODPOWIEDZ
  • Informacje