Mam pytanie, czy do karmy Orijen Large Breed Puppy dla ruchliwego, skocznego i pracującego szczeniaka owczarka, który w wieku dorosłym osiągnie ok.23kg wagi, należałoby dodawać preparaty wspomagające stawy?
Glukozamina min. 700mg/kg
Chondroityna min. 150mg/kg
Wiem, że moi znajomi właściciele sotsujący inne karmy (np.Acanę) podawali szczeniakom dodtaki. Ale nie wiem, czy przy Orijenie jest to potrzebne?
Z góry dzięki
Jaki preparat witaminowy?
Mam 8-miesięcznego labka, który je eukanubę, w związku z tym weterynarz uważał, że nie trzeba podawać mu już żadnych preparatów witaminowych. Jednak w rozmowach z innymi właścicielami labków dowiaduję się, że niezbędne jest podawanie im preparatu na stawy. I co mam zrobić ?
Co innego preparat na stawy a co innego preparat witaminowy. Preparat na stawy (np. Arthroflex) to preparat zawierający glukozaminę i chondroitynę. Preparaty witaminowo-mineralne nie zawierają w składzie w/w składników. EUKANUBA Puppy & Junior Large Breed zawiera w swoim składzie glukozaminę i siarczan chondroityny. Nie wiem czy dla labków konieczne jest jeszcze podawanie dodatkowej dawki tych składników - niech się wypowiedzą właściciele tej rasy lub pan Jarek.
PIERWSZE gOŚĆ: JEŚLI PIES DOMAGA SIĘ JESZCZE TRZECIEGO POSIŁKU , TO JESZCZE MU DAJ. oD 6 MIESIĘCY MOŻNA POWOLI GO PRZESTAWIAĆ NA 2 . Oj przepraszam za CAPSA. Co do orijena jeśli zawiera chondroityne nie podawałbym a przynajmniej przy eucanubie też chyba , że zadecyduje inaczej lekarz prowadzący.
No właśnie, wszyscy moi znajomi odchowujący szczeniaki tej rasy, dawali im np.Galecan. Jako dorosłe też dostają (Caniviton Forte i Arthroflex). Dodam, że szczylek od początku m.in. agilitujący i frizbujący (oczywiście na szczenięce możliwości ).
Bardzo się boję o dysplazję etc., co prawda u aussie nawet C nie ogranicza za bardzo psa, ale cóż, zawsze to jakiś problem, no i wyklucza psa z dalszej hodowli.
Bardzo się boję o dysplazję etc., co prawda u aussie nawet C nie ogranicza za bardzo psa, ale cóż, zawsze to jakiś problem, no i wyklucza psa z dalszej hodowli.
proszę przeczytać z worka z tabeli dawkowania
może jeść już 2 razy na dobę jesli nie protestuje choć z reguły zalecamy do tego przejścia od pół roku. Dawkę zalecaną przez producenta dzielimy więc na 2 lub 3 podania. Przepraszam, ale przy próbie usunięcia śmieci z forum Pani wypowiedź została niechcący usunieta.
-
- Informacje
-