zamiast Brit'a

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

krooffka

22 lutego 2007, 10:45

..tylko,ze czasami bywa tak,ze wet reklamuje swoją karmę ,ktorą aktualnie sprzedaje w lecznicy ( Royal ),a i czasami bywa tak,ze wet nie zna niektorych karm a co dopiero ich składu ..hehe..
Awatar użytkownika
EVE81
Kontakt:

22 lutego 2007, 10:55

Anonymous pisze:Ja przez bardzo długi czas karmiłem psa Nutrą Nuggets i nic nie dodawałem, a kiedy zmuszony poniekąd sytuacją zdrowotną psa zacząłem dodawać witaminki do tej karmy zauważyłem bardzo korzystną zmianę w jego wyglądzie.
Ja karmię tą karmą juz dobry rok, wcześniej Goldem, a jak pies był szczeniakiem Boschem. Tylko do Boscha stosowalismy witaminy (może dlatego że szczenie ma inne zapotrzebowanie), do pozostałych nic nie dodawałam, zresztą konsultowałam się z wetem.
DamaKier
Kontakt:

22 lutego 2007, 10:56

Myślę, że powinniśmy starać się wybierać takich weterynarzy, którzy nie będe nam na siłę wciskać karm, które reklamują. A nawet jeśli, to po prostu należy dać wetowi skład do przeanalizowania i wtedy ani będzie nam wciskał swoich karm, a jesli nie zna składu to przy okazji go pozna :wink: Myślę w sumie, że z Acaną chyba nie powinno być ogromnych problemów, bo już jakiś czas u nas jest i chyba ogólnie nie jest całkiem obcą marką
Gość

22 lutego 2007, 23:04

DamaKier pisze:Ale pamiętajmy też, że niejednokrotnie wspominał o tym, aby weterynarz zajmujący się konkretnym psem ustalił czy trzeba uzupełnień, czy nie. Jeden pies będzie potrzebował witamin do Acany i bardzo mu będą służyć, a drugi będzie prawidłowo funkcjonował bez dodatków.
Ustalił to na jakiej podstawie? Problemów zdrowotnych? Bo jeśli zgłaszamy się do weta z problemami zdrowotnymi spowodowanymi żywieniem to już chyba trochę za późno. Pół biedy jeśli jest to dorosły pies, ale niedobory żywieniowe u szczeniaka mogą chyba rzutować na całe jego przyszłe zdrowie czy budowę.
DamaKier pisze:A nawet jeśli, to po prostu należy dać wetowi skład do przeanalizowania i wtedy ani będzie nam wciskał swoich karm, a jesli nie zna składu to przy okazji go pozna
Chyba warto przeczytać to: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=3397

"... my oceny karm nie stwiamy na podstwaie etykiety, koloru worka , tego co pisze na tej etykiecie. To życie weryfikuje takie rzeczy.(...) Ja osobiście badając zwierze prawie za każdym razem pytam czym jest żywiony. Na tej podstwie widzę jak to zwierzę jest rozwinięte, czy choruje , na co, i co najważniejsze w badaniach dodatkowych np. krwi widzę co się dzieje czy rtg."

Stąd chyba wzięło się to stwierdzenie: "mieliśmy wśród naszych klientów minimalne problemy z psami młodymi rosnącymi po Acanie. Jest to dobra karma niemniej popieram, że mimo informacji, że jest w pełni zbilansowana to szczeniakowi dokładałbym 50% zalecanej dawki witamin."
krooffka

23 lutego 2007, 09:28

dziękuję raz jeszcze za podpowiedzi..:-) właśnie się dowiedziałam ,ze Acana w ciągu najblizszego tygodnia będzie podnosiła ceny..:( więc zostaje mi oscylować wokół Bosch'a i Nutry..
DamaKier
Kontakt:

23 lutego 2007, 18:00

Ustalił to Gościu na podstawie oględzin psa
ODPOWIEDZ
  • Informacje