uczulenie na pchly a karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

largo

23 listopada 2005, 13:41

WITAM. Mam prawie 2 letniego labka, ktory od jakiegoś dluższego czasu potwornie sie drapie,na skorze nie ma nic. Po pewnym czasie na szyji pojawila się krwawiąca ranka wiec poszlam do weta i lekarz stwierdzil ze moj psiak jest uczulony na pchly i tą ranke ma od pchel wiec lekarz zakropil go odpowiednimi kroplami na pchly i kazal przemywac ranke lekarstwem.Po zakropieniu drapanie bylo mniejsze ale poźniej byl nawrót. Moj psiaczek bardzo zadko ma pchly, zaglądam mu codziennie na siersc i nie ma ich ale w dalszym ciągu drapie się. Po jakimś czasie zacząl intensywnie drapac uszka wiec znowu poszlam do weta i diagnoza byla taka ze to od tej alergi przenioslo sie na uszka, ze to nie bylo wyleczone. wet powiedzial ze jak nie przestanie się drapac to trzeba bedzie karme zmienic. Dotej pory karmiliśmy go Acaną ale slyszalam ze psy są uczulone na mączke drobiową ktora wlasnie jest w tej karmie. Postanowilam zmienic karme na Proformance lamb&rice - z jagnieciną.Ta karma jest dla alergików, mam nadzieje ze moja psina przestanie sie drapać. Prosze mi napisać czy jak jest uczulony na pchly to po zlapaniu jakielkolwiek pchly bedzie mial ranki ??I czy ta karma jest odpowiednia dla mojej psiny. Dziękuje
Marzena

23 listopada 2005, 18:28

Dzień dobry

Niestety jesli piesek ma alergie na pchły to objawy będą natychmiast po ukąszeniu nawet jednej pchły a karma nawet jesli nie ma alergii na drób to jagniecina napewno nie za szkodzi a moze pomóc.

Dziękuję
POzdrawiam
Marzena Machnik
ODPOWIEDZ
  • Informacje