Helicobacter Pylori ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

05 maja 2005, 15:27

Witam
Mam pytanie do Pana Doktora jakie objawy daje zakażenie Helicobacter Pylori u psa? Czy niski poziom leukocytów (3,06), płytek krwii (51) oraz wysoki poziom AspAT (66) i AIAT (169), a z opisu usg: "wątroba niepowiększona, z mierną przebudową zapalną przewlekłą. Pęcherzyk żółciowy bez zmian. Śledziona miernie powiększona z mierną przebudową przewlekłą wskazującą na chorobę układową bez cech patognomicznych dla chłonniaka. Brak zmian ogniskowych. Widoczne uogólnione mierne powiększenie węzłów chłonnych krezkowych i zaotrzewnowych bez cech typowych dla chłonniaka. Żołądek opróżniony, odczyn zapalny wokół, brak nacieku. Nerki o nieznacznym zapaleniu przewlekłym. Nadnercza, pęcherz moczowy, gruczoł krokowy i pozostałe narządy bez uchwytnych zmian. Brak płynu w jamie otrzewnej", oraz poranne wymioty na czczo ( lub po wypiciu wody) mogą wskazywać na tę chorobę?
Pragnę nadmienić iż pies we wrześniu 2003 roku przeszedł babeszjozę ( leczenie podjęto natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów), zmiany narządowe mogą być spowodowane przebytą chorobą - tak zasugerował lekarz wykonujący usg. Wymioty ustąpiły po podaniu metoclopramidum (początkowo 2 x dziennie 10 mg, po 6 dniach 2 x dziennie po 5 mg). Pies rasy bullterrier w wieku 4,5 roku. Proszę o odpowiedź.
Leni
Kontakt:

05 maja 2005, 15:30

Witam forumowiczów:D
:? nie zalogowałam się...Powyższy post należy do mnie :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 maja 2005, 21:48

jak wiadomo Helicobacter jest drobnoustrojem swoistym dla choroby wrzodowej człowieka. Jak się okazało może występować też u zwierząt, ale nie daje tak swoistych objawów jak u ludzi. Nie ma zbyt wielu doniesień na ten temat w źródłach naukowych. Ten opis usg sugeruje ciężkie schorzenia poszczególnych narządów. Mogą one mieć miejsce po babeszjozie, ale żródła wymiotów poszukiwałbym w gigantycznych wynikach prób wątrobowych i lub ewentualnie szukałbym przyczyny w samym przewodzie pokarmowym. Niestety ten pies wymaga bardzo szczegółowej diagnostyki, nie da się tego zrobić prze internet niemniej nie imałbym się Helicobactera
Leni
Kontakt:

08 maja 2005, 11:35

Dziękuję za odpowiedź. Czekamy na wyniki krwi w kierunku białaczki.
Leni
Kontakt:

02 sierpnia 2005, 23:23

Temat przeniosłam do nowego topicu - Bulek i jego chory żołądek...
ODPOWIEDZ
  • Informacje