Jakie karmy sie u Was sprawdziły, a jakie nie?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Talia

25 czerwca 2007, 15:57

Jakie karmy sie u Was sprawdziły, a jakie nie? Proszę o odpowiedzi i uzasadnienia. Które karmy waszym zdaniem są przereklamowane, a które godne podziwu?
Gość

26 czerwca 2007, 16:05

nie ozna stwierdzic, ze jakas karma ejst przereklamwoana ainna napewno super.. u nas najgorzej sprawdzila sie nutra nugetts.. psy dostaly lupeizu i wielkich kup.. odrobine lepiej bylo na bricie... ale to kilka meis wtsecz;p bewi dog.. byl ok ale psy dostawaly do neigo algolith.. bo bewi byl wersja sport, acana dla amlych psow tez u suki byla ok, u bydwoch moich psow najfajniej sprawdza sie pro plan z lososiem lub jagniecina...
OWCZARZ

26 czerwca 2007, 16:34

U moich psów jak i znajomych Nie sprawdziły się kompletnie Brit- luźne kupki (to samo się tyczy Dog Chow). Nie sprawdził się także Royal- łupież.
Purina Pro Plan nie warta swojej ceny.
Karmy które się sprawdziły to Acana, Nutra Nuggets, Nutra Gold, Chicken Soup.
Napewno Royal, Eukanuba to karmy przereklamowane nie warte swojej ceny.
Alternatywą dla nich są Chickem Soup, Canidae, Nutra Gold, Eagle Pack- uważam że o wiele lepsze niż Royal, Eukanuba.
Awatar użytkownika
Anka

26 czerwca 2007, 19:44

Moja suczka ma skończone 7 lat,karmię ją tzw swojskim a jeden posiłek dostaje suche. Do roku jej życia , opętana bilansowaniem pożywienia , trzymałąm ją wyłącznie na suchym. Na Ekanubę była uczulona-stany zapalne uszu i brak przybierania na wadze, hillsa nie chciała jeść,przez rok była na royalu dinnerze /taki był do zalewania ciepła wodą/. Uwielbiała go, ale przestali go produkować. Bardzo ładnie trawi trovet, co rok zmieniam karmę /na zasadzie wprowadzania czegoś nowego,nowych konserwantów :wink: / więc teraz od jakiegoś czasu daję chicken soup dla dużych ras-ładnie go trawi. Prawdopodobnie trochę na nim zostanę :)
Przeleciałąm, z racji wieku, sporo karm,ale wg mnie co jednemu służy drugiemu nie musi :)
Gość

26 czerwca 2007, 20:28

Moj tez jest na Chciekn Soup dla dużych ras:) OWCZARZ.
Awatar użytkownika
Anka

26 czerwca 2007, 20:32

I jak???
Myślałam też o Canidae tylko nie podobało mi się to,że tą samą karmą karmi się maluchy i seniory a tylko dawka jest inna.
OWCZARZ

26 czerwca 2007, 21:13

Jak dla mnie Chicken Soup rewelacja. Karmie nia juz 3 miesiac i wszystko jest super, kupki, siersc itd.

Nareszcie znalazłem odpowiednią karmę a przeszedłem juz bardzo wiele. O Canidae nie myslalem, jak dla mnie troche za wysoka cena.
iga

26 czerwca 2007, 21:31

Mojemu psu nie służył (albo jak napisał p. Jarek służył aż za dobrze :wink: ) Royal. Mała jadła bez problemu, problemów zdrowotnych nie było ale tyła bardzo szybko mimo, że dostawała mniej niż zalecają na opakowaniu.
Przez "jeden worek" :wink: była na Arionie, zajadała ze smakiem i nawet schudła troszkę.
Najbardziej nie smakowała jej Nutrena, raz że w wersji Adult są ogromniaste kawałki, a po drugie smak jej wyraźnie nie pasował. Baaardzo niechętnie ją jadła.
Obecnie jest na Calibra light, kawałeczki malutkie, smak chyba też ok bo dziewczynka nie wybrzydza, ale że to wersja light głodna jest trochę bo zaczyna żebrać przy stole :evil: Ale musimy zgubić tą nadwyżkę kg. :roll: :wink:
pozdrawiam
Gość

27 czerwca 2007, 09:01

purina pro plan-brzydka,sierść,lużne kupy,okropne bąki
biomil-łupież ,uczulenie,ogromne kupy
hill's obecnie 2 tygodnie w fazie obserwacji (zastanawiam sie bo pies robi bardzo często kupy) pozatym wszystko ok.
Royal,bardzo ładne kupy,,piękna sierść,pies dostawał więcej o 50 gram jak zaleca producent ,nigdy nie miał prolbemów z tyciem,łupieżem itp... problemami (moj pies to labiszon)
Gość

27 czerwca 2007, 11:11

no i wlasnie z tego wynika, ze co sluzy jednemu psiakowi moze nie skuzyc drugiemu.. moim dwom psom malemu kundelkowi staremu i mlodemu energicznemu owczrakowi podpasowal pro plan.. najlepiej na tej akrmie wygladaja.. ale bedziemy chyba probowac cos innego, tj bardziej energetycznego.. jak finanse pozwoli to rzucimy sie na orijena:D i troche nie zgadzam sie z OWCZARZ, ktory usilnie na kazdym watku wrecz wciska innym jedna karme.. bo jest najlepsza ze wszystkich.. jak widac moim sluzy fajnie ppp a tu czytamy, ze jednemu nie sluzy... i o to w tym watku chodzi.. nieo namawianie ludzi bo ta akrma jest najlepsza.. ale o wyrazenie opini, jaka akrma anszemu psu najlepiej sluzy
Khasus

27 czerwca 2007, 11:20

Royal- do 8 miesiaca byl ok potem zaczely sie baczki..i pies zaczal wybrzydzac

Eukanuba- okropienstwo! kupy ogromne po kilka razy dziennie, siersc zmatowiala pojawil sie lupiez, pies nie kwapil sie do jedzenia

Bosh- zostalo 10kg pies nawet nie powacha...ale sprawowal sie dobrze..tzn siersc blyszczaca, kupy eleganckie,baczkow nie bylo..tylko pies nie chce jesc chyba mu sie odwidzialo

Arion-pies jadl ze smakiem kupy tez byly nawet ok ale pojawilo sie uczulenie i bonanza z uszami

Obecnie Acana - jestem zadowolona siersc sie blyszczy, nie ma baczkow, pies je ze smakiem

Dodam ze moj psiak do Golden Retriever
Gość

27 czerwca 2007, 11:24

Khasus a jaka acane jecie?tzn jaka wersje? ja mialam stycznosc dla amlej suki ze small breed i z light&senior.. teraz zamowilam senior.. na acanie nawet fajnei wygladala.. ale to rok temu bylo.. zastanawiam sie nad acana hmm "sport"?czy jakas taka.. w zaleznosci ile kasy ebde miala.. bo msuze cos wysokokalorycznego kupic owczarkowi.. bo teraz ma baaardzod uzo ruchu.. i nie wiem czy to bedzie wlasnie ta acana.. czy roijena psorboje.. bo ejdnozcesnie msuze meic w domu zapas pro planu "w razie czego" aczkolwiek mysle, ze przy tej dawce ruchu jaka teraz ma nie powinno byc problemow.. bo on miewal zcasami problemy z sierscia.. na wysokoenergetycznych karmach.. ale w sumie etz dodatkow wtedy nie dawalam..
Gość

27 czerwca 2007, 13:56

troche nie zgadzam sie z OWCZARZ, ktory usilnie na kazdym watku wrecz wciska innym jedna karme.. bo jest najlepsza ze wszystkich..
mniemam ze gdyby karma tak usilnie promowana przez owczarza byłaby taka świetna,wielu hodowców już dawno zdecydowałoby się swoje szczenieta i psy hodowac na tej karmie,jak do tej pory nie ma zadnych informacji od hodowców ani lekarzy weterynarii.wręcz przeciwnie,niektórzy nawet o niej nie słyszeli. :roll:
cO DO WYBORU KARM każdy powinien spróbować na swoim psie,bo każdy z nich jest inny ma inny organizm i przyswajanie.
ja nie polecałabym puriny z mojego doswiadczenia wynika ze to karma słabsza od royla moj pies był hodowany na royalu miotowy brat,na purinie porównując ich razem gołym okiem widać znaczące róznice.Jednak zdaję sobie sprawę że nie każdego stac na drogie karmy
wtedy purina jest jakąs alternatywą. :wink:
Awatar użytkownika
Robert A.

27 czerwca 2007, 15:59

Witam.Widzę,że masa ludzi uwielbia zmieniać karmę swoim psom.Mało kto wie ,że pies w jedzeniu jest zwierzęciem monotematycznym i skakanie z kwiatka na kwiatek nie służy niczemu dobremu.Pies powinien jeść jeden rodzaj karmy,chyba,że zmiany wymaga ,jego stan zdrowia!Mam spore doświadczenie w tej dziedzinie,wychowałem już 1 FILę BRASILEIRO,2 Tosy Inu,I Wyżła.Jestem po SGGW po żywieniu zwierząt.Podstawowym błędem jaki robią ludzie to całkowicie podporządkowują się radą weterynarzy oczywiście mowa tu o żywieniu a nie o leczeniu psów.Ja wiem ,że moi koledzy weterynarze mają bardzo małą wiedzę na temat żywienia psów i kotów.W większości polecają karmy EUKANUBA,HILS,ROYAL,nie bacząc na zasobność portwela klienta!!!!Naprawdę trudno doradzić jednoznacznie jaka karma jakiemu psu,ale podam kilka karm które zasługują na uwagę swoją ceną i jakością:ARION PREMIUM -BELGIA,BEST CHOICE -NIEMCY,PROFORMANCE -USA,BENTO KRONEN -BELGIA.Jeszcze jedna sprawa,EUKANUBA otworzyła fabrykę na Ukrainie stąd pokazały się tańsze karmy,niby te same a nie te same,obniżyli jakośc skladników!!!Pozdrawiam
Talia

27 czerwca 2007, 16:16

GOŚĆ-nie wiem czy chodzi Ci o purinę pro plan czy dog chow. Bo purina pro plan raczej nie jest tańsza niż royal :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje