Czkawka u czteromiesięcznego szczeniaka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

saremco

08 maja 2005, 21:04

Czy mam się martwić tą dosyć często występującą czkawką?
Koko

08 maja 2005, 21:24

A coś to to normalne. Powietrza się pewnie nałykał. Moj piesek też ma czkawkę dość często. (: Jak karmisz suchą karmą to często piesek powietrze łyka jak je łapczywie i to potem tak się robi.
Gość

08 maja 2005, 21:30

Faktycznie je tylko suchą karmę :lol: i jest wielkim łakomczuchem.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 maja 2005, 00:35

bardzo proszę nie piszmy na forum bzdur. Jedną z nich jest łykanie powietrza. Trzeba walczyć z ciemnogrodem w XXI wieku. Czkawka u szczeniąt jest sprawą typową do roku życia i wynika z bardzo szybkiej skłonności do pobudzania nerwu błędnego przez stany emocjonalne przeżywane przez szczenie. Podanie miski i szybkie zjadanie jej zawartości jest takim stanem, ale krótka zabawa, przyjście właściciela do domu itp. wywołuje taką samą reakcje a zwierze nie połyka powietrza. Więcej umirkowania w tym co podaje zabobon.
Ndal

09 grudnia 2006, 00:28

Ponieważ temamt mnie zaintrygował pozwoliłam sobie poszukac nieco. Nie będe tu przytaczać cytatów dotyczących przyczyn czkawki u ludzi bo nie o to chodzi.
Ale natknęłam sie na artykuł w Moim Psie ( nr 1/2006) gdzie przeczytałam :

"Czkawka szczeniacz-czka
Najczęstszą przyczyną czkawki u szczeniąt jest to, że łapczywe jedzą i połykają przy tym powietrze. Przepełniony brzuszek zwierzęcia podrażnia przeponę i pojawia się czkawka. Inną częstym jej powodem jest zarobaczenie. Kolejnym zaś – połknięte ciało obce. Czkawka może się też pojawić na skutek wyziębienia organizmu, zjadania zbyt ciepłych lub zimnych posiłków, połykania niepogryzionego pokarmu lub zjadania suchej karmy bez popicia wodą. ... (lek. wet. Artur Dobrzyński) "
Niestety nie znalazłam nic o wpływie pobudzania nerwu błędnego.

No i co teraz mam sądzić o przyczynach czkawki ?
I o ciemnogrodzie oczywiście ;)
A poważnie - bardzo proszę o podanie jakiejś pozycji literatury na ten temat - chętnie bym poczytała.
Gość

09 grudnia 2006, 00:57

Oczywiście nerw błędny unerwia wszystkie narządy w obrębie klatki piersiowej i wiele narządów w jamie brzusznej tak więc występowanie czkawki jest jakoś powiązane z tym nerwem.
Ale jeśli połykanie powietrza jest częstą przyczyną czkawki to dlaczego zostało to określone jako zabobon ?
"szybka skłonnośc do pobudzania nerwu błędnego" wynika z "nerwowego " zachowania szczeniaka ( boi się róznych rzeczy, łyka łapczywie itp) czy z cech ( etapu rozwoju ) nerwu błędnego?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 grudnia 2006, 23:06

wszystkie te rzeczy moga wywoływać czkawkę. Zgadza się , ale w naturze przy niedrożności przewodu pokarmowego zauważałem nie czkawke, ale głównie wymioty, przy zarobaczeniu : świąd okolicy odbytu, rozwolninie, anemie, osowiałość ale nie powiedziałbym aby charakterystyczna była czkawka. Zwróćmy uwagę kiedy najczęściej ona występuje: sczenie śpi nagle sie budzi zaczyna się bawić .... o czkawka. Wołamy na spacer ono cieszy się jak szalone .... o czkawka. Super się bawimy z maluchem on szaleje i w ferworze zabawy ... o czkawka. Zwierze się bardzo naje ... o czkawka. Gwałtownie czegoś się wystraszy ...o czkawka. Układ nerwowy szczeniaka na pewno nie funkcjonuje tak precyzyjnie jak dojrzały układ nerwowy. Ulega bardzo szybkim skrajnym pobudzeniom to wywołuje reakcje czkawki. Oczywiście większość innych czynników też , ale bardzo rzadko. Co do połykania powietrza przy jedzeniu : zgadza się - sa psy dorosłe , które "wsysają" karme jak odkurzacze z masą powietrza nawet czasami to się kończy ostrymi rozszerzeniami żołądka , dlaczego nie ma czkawki? To tak dla zdrowo myślących dylemacik.
Majkaa1

12 marca 2012, 09:26

Ja się zgadzam z Panem doktorem. U mojego 4 miesięcznego szczeniaka też często występuje czkawka, owszem bywa po jedzeniu ale bywa też zupełnie z nim nie związana, właśnie zauważyłam że wtedy jak pies jest czymś mocno podekscytowany. Np podczas zabawy, głaskania itp.
Katolina

05 lipca 2017, 15:31

Bzdura! Moja sunia jest zarobaczala. Ma 2 mies. I co 5 min czkawke. A nie jest żadna osowiala, nie ma anemii ani nic z wyrzej wymienionych! Odbyt tez jej nie swedzi. Prosze poczytać na ten temat i jak Pan wyzej napisal - nie wypisywac bzdur. Właśnie!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 lipca 2017, 12:58

zarobaczona to po pierwsze , a po drugie odrobacz ją i zobaczysz , że czkawka pozostanie. Pies jest zbyt młody abyś miała tak zaawansowane objawy zarobaczenia, ale jeśli jej nie odrobaczysz jeszcze ze 2 -3 miesiące możesz się doczekać bardziej zaawansowanych objawów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje