Bewi Dog Junior i witaminy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Bodzia

06 sierpnia 2007, 16:32

Pytanie chyba głównie do weta, poraz pierwszy podam psy karmę Bewi Dog Junior (wczesniej był na Nutra Nuggets), dodam tylko ż mam Owczarka niemieckiego (5-m-cy).
Zmieniam karmę, ponieważ Nutry obecnie nie chce jeść, a czytałam że Bewi jest bardzo dobrą karmą. Zobaczymy - okaże się w praniu.
Chodzi mi o to - czy podawać do Bewi dodatkowe witaminy.
Pozdrawiam
goskaaa

06 sierpnia 2007, 16:40

Bodzia pisze:Pytanie chyba głównie do weta, poraz pierwszy podam psy karmę Bewi Dog Junior (wczesniej był na Nutra Nuggets), dodam tylko ż mam Owczarka niemieckiego (5-m-cy).
Zmieniam karmę, ponieważ Nutry obecnie nie chce jeść, a czytałam że Bewi jest bardzo dobrą karmą. Zobaczymy - okaże się w praniu.
Chodzi mi o to - czy podawać do Bewi dodatkowe witaminy.
Pozdrawiam
ja bym podawała do Bewi doga witaminy, moj weterynarz zdecydowanie tez jest za.
Ja podawałabym Vitawet, Flawitol, albo jakis mix witaminowy może z Dolfosu, no i coś z dodatkiem Glukozaminy i Chonodroityny. Bewi jest jednak dość ubogą karmą, ale np znam hodowce który karmi tym swoje psy i świetnie się spisują na zawodach :) są zdrowe i pełne energii.
Bodzia

06 sierpnia 2007, 16:48

HM, podjęłam decyzję o zmianie na Bewi, ponieważ nie wierzę za bardzo w Eukanube (droga bardzo, chyba przereklamowana), o Bewi słyszałam bardzo wiele dobrych opinii głównie od hodowców i weterynarzy, którzy sami tym karmą. Ale jakoś nie pomyślałam czy należy ją czymś uzupełniać. Co do Nutry - to też są różne opinie, mój wet powiedziała żebym niczym jej nie "ulepszała" skolei inni twierdzą że jak najbardziej.
Talia
Kontakt:

06 sierpnia 2007, 16:52

Z tego co wiem to Bewi nie posiada nic na ochronę stawów. Więc przydałby się jakieś preparat, Artroflex, Dolfos. wybór zależy od Ciebie. Popytaj może jeszcze innych, którzy mają Owczarki, bo ja nigry nie miałam tej rasy.
goskaaa

06 sierpnia 2007, 17:05

Bewi JUnior jest karmą dla duzych ras, ale ja tez tam nie znalazłam informacji o dodatkach na stawy, czyli własnie glukozaminie i chonodroitynie.
Spojrz moze Bodzia, na takie karmy jak Acana, ChickenSoup, Bento Kronen, a z droższych Biomill. Ja jednak tez ufam Nutrze Gold, ( p.s. z Nutry Nuggets- Puppy Large Breed (albo JUnior) nie wiem jakie nazewnictwo dla szczeniąt stosują- w każdym razie ich produkt dla szczeniąt ras duzych jest bardzo słaby w porównaniu z innymi ich produkatmi- zresztą to jest opinia przedstawiciela nutry ;)
Bodzia

07 sierpnia 2007, 16:26

No wiec co do Nutry Nuggets i Bewi - to porównywałam skład witamin i ilośc witamin, Bewi wydaje się być znacznie bogatsze w ich skład. Nie mają jednak glukozaminy i chonodroityny. Jednakże rozmawiałam z moim wetem i stwierdziła że nie ma potrzeby dawać tych składników zdrowym psom, można owszem profilaktyczne, lecz lepiej dawać osobno niż w kupowanych karmach, gdyż nie wiadomo ile pies zje karmy a tym samym tych składników. Zgadzam się z nią. Czekam mimo wszystko na opinie Pana Jarka, który chyba nadal jest tu na forum?

Pytam, gdyż moja wetka nie zna tej karmy. :?:
goskaaa

07 sierpnia 2007, 16:38

no ja bym jednak glukozaminy i chonodroityny dawała calą dawkę, a suplementu witaminowego pół....
Należy pamiętać ze to owczarek, które mają tendencje do chorób stawów.
Diegula

08 sierpnia 2007, 06:37

Mój psiak od początku był karmiony Bewi Dogiem, bo tą karmę polecił hodowca od którego kupowaliśmy psa. Do tego dostawał altroflex lub canifiton Forte ale i tak to nie pomogło w ominięciu dysplazji :cry:
Ja bym to tej karmy podchodziła ostrożnie. Jedni ją chwalą inni narzekają.
Teraz związku z tym że ma dysplazję właśnie zmieniłam karmę na Eukanumbę (na stawy), ale narazie za wcześnie abym te dwie karmy porównywała i widziała różnicę.
goskaa

08 sierpnia 2007, 07:52

Diegula pisze:Mój psiak od początku był karmiony Bewi Dogiem, bo tą karmę polecił hodowca od którego kupowaliśmy psa. Do tego dostawał altroflex lub canifiton Forte ale i tak to nie pomogło w ominięciu dysplazji :cry:
Ja bym to tej karmy podchodziła ostrożnie. Jedni ją chwalą inni narzekają.
Teraz związku z tym że ma dysplazję właśnie zmieniłam karmę na Eukanumbę (na stawy), ale narazie za wcześnie abym te dwie karmy porównywała i widziała różnicę.
jezeli pies ma gentyczne predyspozycje do dysplazji to jezeli go nie przekarmiasz i nie doprowadzasz do nadwagi, firma jaką karmisz nie wplynie na to czy sie dysplazja rozwinie czy nie ;) moja znajoma od małego karmiła swoją suczkę hillsem i mała ma dysplazję łokci i bioder...
Bodzia

08 sierpnia 2007, 16:03

No więc przedyskutowałam sprawę z kilkoma wetami i ich zdania właściwie sa podobne. Nie ma co dawać do tej karmy witamin dodatkowych, gdyz karma je zawiera (na próżno szukać składu witamin na opakowaniu, trzeba wejść na stronke producenta w analizę składu karmy), po drugie, pies ktory ma skłonności do dysplazji zwiazane z genami, na nic mu podawanie Eukanuby, czy tez innych karm w których skład wchodzi glukozamina i to drugie (nie pamiętam nazwy), preparaty te podaje się profilaktycznie i znacznie lepiej podawać je osobno, nie w karmie lub leczniczo, co trzeba dokładnie dobrać do wieku i wagi psa. Tak więc kupowanie karm drogich może okazać sie i tak nieskuteczne w walce z tą chorobą. Tak więc sprawa jk dla mnie wyjaśniona, szkoda tylko że nie poznałam na ten temat zdania Pana Jarka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje