OWCZARZ pisze:Poza tym idac Twoim tokiem rozumowania rozsmieszylo mnie stwierdzenie ze ograniczajac 5dkg dziennie karme (wychodzi po 2,5 dkg na posiłek) Twoj pies jest szczuplejszy, a gdyby jadł 5 dkg wiecej to byłby "wieprzem hodowlanym". Czy naprawde sadzisz ze to 5dkg to az taka roznica???? Bo szczerze mowiac jesli uwazasz ze z 400gram ograniczajac 50gr tylko-Twoj pies przez to jest szczuplejszy to jestes w duzym bledzie. Przelicz sobie kalorie na to 5dkg to zobaczysz ze ronica jest znikoma.
Fakt sorki nie doczytałam między wierszami twojego postu
dobrze myslalam ze nie musze tego rozwijac... najpierw zmniejszyłam o całe 100 gr, pozniej obesrwujac psa, jednak musiałam podwiększyc... takze dawka idealna wyszła dosłownie 60 gr więcej niz norma producenta, i troche to wszystko trwalo zanim wpasowłayśmy się dokładnie ... moze moje stwierdzenie "Wieprz hodowlany" troszke bylo nawyrost, ale o matko taka juz jestem i lubie czasem hiperbolizować
Nie bierz wszystkich moich tego typu stwierdzen na serio...
a wyliczenie jezeli 1000gr ma 4060 kcal a 100 gr- 406 to 50 gr -203... człowiek jedząc dziennie 203 kcal ponad norme a zachowując taki sam tryb zycia i aktywnosci przytyje w ciagu miesiaca prawie kilogram, a w ciągu roku prawie 12 kg
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
myśle ze w stosunku do psa tez nie bedzie to bez znaczenia
Dlatego uwazam ze nawet zmniejszenie dawki o te 50 gr moze duzo zmienic, jasne ze ja nie utuczyłam psa, ale poprostu jezeli się swojego psa obserwuje to widzi sie od razu zmiany w wyglądzie, a lepiej przeciwdziałac niz leczyc...