Ktora bedzie naj??

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Pysia

12 sierpnia 2007, 11:11

[ Otoz mam pytanie odnosnie karmy, okolo 25 sierpnia w moim domku pojawi sie szczeniak - kundelek ze schroniska. Po jego matce mozna sie domyslic ze bedzie wazyl ok 4-5 kg, i w zwiazku z tym mam pytanie jaka podowac karme. Z poczatku chcialam aby jadl mokra Animonda , ale nie wiem czy karma mokra moze byc podstawowa? Jesli tak to napiszcie co o niej sadziecie , i ktora polecacie, i czy Calibra jest lepsza czy gorsza?
Jesli natomiast dla pieska nie jest dobra mokra jako podst to jaka, bo czytajac forum zrobil mi sie mlynek w glowie. Ale mimo to pytam , ktora z tych polecacie, i czy trzeba do niej witaminy( jesli tak to czy sa w Krakvecie)
-Mastery
-Belcando
-Brit
-Arion
-Bosch
Prosze nie polecac acany , bo ona odpada.Bardzo prosze o odp.No tpo tyle 8)
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 13:37

Z tych karm najlepsza jakosciowo jest Belcando Dinner lub Lamb & Rice. Mastery ma w sobie dużo zbóż nie określonych jakie i soji, co nie jest za dobrą sprawą dla psa.
Pysia

12 sierpnia 2007, 14:39

A czy pies moze zywic sie karma mokra jako podst??
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 sierpnia 2007, 17:08

jak najbardziej.
Pysia

12 sierpnia 2007, 17:35

No to ok , a dlaczego mastery jest slabsza od Belcando , na forum np Marzena mowi ze jest naj ?? Czy cos sie zapsulo , ?A i jeszcze jedno czy lepsza mokra animonda czy suche Mastery Puppy First Age??
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 18:11

Jak juz mowilem ma Mastery w swym składzie zboża ale nie określone jakie dokładnie jak i soję, a nie jest to składnik niezbędny dla psa. Mogą te składniki uczulać i bardzo często tak jest. W dodatku ja bym nie dał karmy z przeciwutleniaczami E320, E321.
Pysia

12 sierpnia 2007, 19:11

Aha a nie wiecie czy Belcando nie ma mniejszych opakowan od 2,5 kg, dzieki Owczarz i Jarek za odpowiedz , i czy do Belcando trzeba witaminy , albo do Acany??(pomysle nad nia)Czy lepsza Animonda(wg was , bo wiem ze nie dla kazdego psa dobre to samo) No to pysie.
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 19:22

Z tego co wiem Belcando nie ma mniejszych opakowan. Co do puszek Animondy to raczej zrezygnowałbym na rzecz suchej karmy, ponieważ do puszek musisz dodawać jakiś wypełniacz a taki sposób zywienia nie jest dobrze zbilansowany.

Do Belcando i Acany połowa dawki witamin.
Pysia

12 sierpnia 2007, 19:59

Wielkie dzieki, bo wiesz ja sie niezbyt orientuje, no ale teraz juz chyba edzie mi latwiej, tylko tak mnie teraz zastanawia czy witaminy sa w krakvecie jesli tak to mozna nazwe, i czy dodoajac witaminy do acany czy belcando wyjdzie taniej niz kupujac np royala, jesli tak to ile , thanks
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 20:03

Pewnie ze wyjdzie taniej niz Royal. Jesli chodzi o to jakie witaminy skieruj pytanie do P.Marzeny ona Ci cos poradzi.

Ja z własnego doświadczenia polecam tanie a dobre wit.:

http://www.krakvet.pl/dolfos-biotyna-pr ... -1964.html

http://www.krakvet.pl/biofaktor-calitix ... -1933.html
Pysia

12 sierpnia 2007, 20:21

A to dobrze, czyli jesli dobrze zrozumialam Belcando albo Acana, zobacze jesli nie ma w mniejszych opakowaniach Belcando to wezme Acane, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy maly szzeniak pogryzie granulki czy trzeba je namaczac , bo jak przyszedl pies do babci mojej to namaczalam , ale on takiej nie chcial , a bez byly za twarde, wtedy byl to Royal tyle ze na wage(moj blad) tak wiec prosze o rade, a i ile kg zje w ciagu miesiaca najpierw szczeniak a poznie dorosly ( ok 4-5 kg)
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 22:03

Tak oczywiscie ze mozna trochę karme polewac wodą, ale bez przesady aby nie zrobić znowu "papki" ponieważ gryzienie granulek wpływa korzystnie na ścieranie osadu i kamienia nazębnego w przyszłosci.

Co do dawkowania to orientacyjne masz na kazdym opakowaniu karmy i zależy ono zarówno od psa jak i od karmy na którą się zdecydujesz.

Poszczególne karmy róznią się kalorycznością i przyswajalnością poszczególnych składników dlatego też dawkowanie jest różne.
Gość

12 sierpnia 2007, 22:12

Mysle ,że bellcando lepsze niz acana, jak malutki piesek to witamin nie potrzeba doskonale sie rozwinie na karmie.Zywienie pieska malaj rasy nie jest cięzkie tak jak psa rasy dużej i myslę ,że z karm z wyzszej półki jak cos wybieżesz i pieskowi dopsuje i posmakuje to będzie super ,ale to nie znaczy abys mu tez cos smaczengo nie ugotowala miesko i ryżyk i mniam mniam dla psiny! A jezeli bierzesz psinke ze schroniska to najlepsze co mozesz zrobic!!!!! wielkie :lol: brawa!
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 22:20

Zwlaszcza w wieku szczeniecym trzeba pamietac o dodatku witamin i minerałów jesli karma nie jest najwyzszej jakosci bo zaniedbania w tym wieku mogą skutkować w przyszłosci wieloma chorobami m.in. krzywicą.
Pysia

13 sierpnia 2007, 11:13

Dzieki , jeszcze sie dokladnie nie zdecydowalam , ale widzialam , w innym sklepie karme Oliver's z tego co czytalam na forach, choc malo tego to jest dosyc dobra, czy do niej tez trzeba witaminy , i do jakiej byscie ja porownali??A z tym schroniskiem to wogole nie planowalam , ale jest tam piesio tak cudowny i tak podobny do mojego 1 , ze poprostu nie moge sie powstrzymac..
ODPOWIEDZ
  • Informacje