[ Otoz mam pytanie odnosnie karmy, okolo 25 sierpnia w moim domku pojawi sie szczeniak - kundelek ze schroniska. Po jego matce mozna sie domyslic ze bedzie wazyl ok 4-5 kg, i w zwiazku z tym mam pytanie jaka podowac karme. Z poczatku chcialam aby jadl mokra Animonda , ale nie wiem czy karma mokra moze byc podstawowa? Jesli tak to napiszcie co o niej sadziecie , i ktora polecacie, i czy Calibra jest lepsza czy gorsza?
Jesli natomiast dla pieska nie jest dobra mokra jako podst to jaka, bo czytajac forum zrobil mi sie mlynek w glowie. Ale mimo to pytam , ktora z tych polecacie, i czy trzeba do niej witaminy( jesli tak to czy sa w Krakvecie)
-Mastery
-Belcando
-Brit
-Arion
-Bosch
Prosze nie polecac acany , bo ona odpada.Bardzo prosze o odp.No tpo tyle
Ktora bedzie naj??
jak najbardziej.
Jak juz mowilem ma Mastery w swym składzie zboża ale nie określone jakie dokładnie jak i soję, a nie jest to składnik niezbędny dla psa. Mogą te składniki uczulać i bardzo często tak jest. W dodatku ja bym nie dał karmy z przeciwutleniaczami E320, E321.
Aha a nie wiecie czy Belcando nie ma mniejszych opakowan od 2,5 kg, dzieki Owczarz i Jarek za odpowiedz , i czy do Belcando trzeba witaminy , albo do Acany??(pomysle nad nia)Czy lepsza Animonda(wg was , bo wiem ze nie dla kazdego psa dobre to samo) No to pysie.
Z tego co wiem Belcando nie ma mniejszych opakowan. Co do puszek Animondy to raczej zrezygnowałbym na rzecz suchej karmy, ponieważ do puszek musisz dodawać jakiś wypełniacz a taki sposób zywienia nie jest dobrze zbilansowany.
Do Belcando i Acany połowa dawki witamin.
Do Belcando i Acany połowa dawki witamin.
Wielkie dzieki, bo wiesz ja sie niezbyt orientuje, no ale teraz juz chyba edzie mi latwiej, tylko tak mnie teraz zastanawia czy witaminy sa w krakvecie jesli tak to mozna nazwe, i czy dodoajac witaminy do acany czy belcando wyjdzie taniej niz kupujac np royala, jesli tak to ile , thanks
Pewnie ze wyjdzie taniej niz Royal. Jesli chodzi o to jakie witaminy skieruj pytanie do P.Marzeny ona Ci cos poradzi.
Ja z własnego doświadczenia polecam tanie a dobre wit.:
http://www.krakvet.pl/dolfos-biotyna-pr ... -1964.html
http://www.krakvet.pl/biofaktor-calitix ... -1933.html
Ja z własnego doświadczenia polecam tanie a dobre wit.:
http://www.krakvet.pl/dolfos-biotyna-pr ... -1964.html
http://www.krakvet.pl/biofaktor-calitix ... -1933.html
A to dobrze, czyli jesli dobrze zrozumialam Belcando albo Acana, zobacze jesli nie ma w mniejszych opakowaniach Belcando to wezme Acane, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy maly szzeniak pogryzie granulki czy trzeba je namaczac , bo jak przyszedl pies do babci mojej to namaczalam , ale on takiej nie chcial , a bez byly za twarde, wtedy byl to Royal tyle ze na wage(moj blad) tak wiec prosze o rade, a i ile kg zje w ciagu miesiaca najpierw szczeniak a poznie dorosly ( ok 4-5 kg)
Tak oczywiscie ze mozna trochę karme polewac wodą, ale bez przesady aby nie zrobić znowu "papki" ponieważ gryzienie granulek wpływa korzystnie na ścieranie osadu i kamienia nazębnego w przyszłosci.
Co do dawkowania to orientacyjne masz na kazdym opakowaniu karmy i zależy ono zarówno od psa jak i od karmy na którą się zdecydujesz.
Poszczególne karmy róznią się kalorycznością i przyswajalnością poszczególnych składników dlatego też dawkowanie jest różne.
Co do dawkowania to orientacyjne masz na kazdym opakowaniu karmy i zależy ono zarówno od psa jak i od karmy na którą się zdecydujesz.
Poszczególne karmy róznią się kalorycznością i przyswajalnością poszczególnych składników dlatego też dawkowanie jest różne.
Mysle ,że bellcando lepsze niz acana, jak malutki piesek to witamin nie potrzeba doskonale sie rozwinie na karmie.Zywienie pieska malaj rasy nie jest cięzkie tak jak psa rasy dużej i myslę ,że z karm z wyzszej półki jak cos wybieżesz i pieskowi dopsuje i posmakuje to będzie super ,ale to nie znaczy abys mu tez cos smaczengo nie ugotowala miesko i ryżyk i mniam mniam dla psiny! A jezeli bierzesz psinke ze schroniska to najlepsze co mozesz zrobic!!!!! wielkie brawa!
Dzieki , jeszcze sie dokladnie nie zdecydowalam , ale widzialam , w innym sklepie karme Oliver's z tego co czytalam na forach, choc malo tego to jest dosyc dobra, czy do niej tez trzeba witaminy , i do jakiej byscie ja porownali??A z tym schroniskiem to wogole nie planowalam , ale jest tam piesio tak cudowny i tak podobny do mojego 1 , ze poprostu nie moge sie powstrzymac..
-
- Informacje
-