Jakie karmy sie u Was sprawdziły, a jakie nie?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

29 czerwca 2007, 21:24

Strona ciekawa ,ale zawsze zachodzi pytanie czy miarodajna?
Awatar użytkownika
Robert A.

30 czerwca 2007, 07:44

Ta strona jest super,mimo tago,że większości karm jeszcze nie ma na naszym rynku.Myślę,że ta klasyfikacja nie jednej osobie zamąci w głowie.Brawo dla Owczarza za Chicken Soup,jest naprawdę wysoko w tej klasyfikacji!!!Pocieszył mnie fakt,że ArioN Premium mimo tego,że dostał 1 gwiazdkę to jest na tej samej półce ,co Eukanuba i Hills,a jak wiadomo jego cena jest sporo niższa.Super ,że ktoś udostępnił nam te tabelki,dzieki za podanie strony.Ale wysoko znajduje się Acana?Podzielcie się swoimi odczuciami na temat tej klasyfikacji.Są koncerny które mają tylko jeden rodzaj karmy na wysokim poziomie,reszta bardzo odchodzi od normy,to też jest ciekawe.Pozdrawiam Robert i pieski.
OWCZARZ

30 czerwca 2007, 10:03

Ten ranking widziałem bardzo dawno temu i wydaje mi sie on bardzo miarodajny. Troche rowniez sie nim sugerowalem przy zakupie Chicken Soup:)
Katja

30 czerwca 2007, 10:18

myślę ze ranking ( to ja zapodałam link) jest w miarę miarodajny, aczkolwiek przedstawia karmy dostępne na rynku amerykańskim i kanadyjskim... co do faktu iż arion znalazł sie na jednej pólce z eukanubą i royalem, bo za oceanem jest tez w podobnej klasie cenowej. U nas płacimy za te dwa giganty niebagatelne sumy podczas gdy USA ma je za pare dolców...
pozatym dobrze kliknac na daną karmę i poczytac za co dostał taką a nie inną ocenę... kiedys w tym rankingu chicken soup miał tylko 3* gdyż nie podawał czym konserwują swoje karmy, gdy podali od razu awansowali na wyższą pozycje...
niestety należy pamiętać iż jest to tylko i wyłącznie analiza składów podanych na opakowaniach + analiza jakości produktów i ich pochodzenia- i pod tym kątem jest sporządzony ranking nikt nie badał raczej w biochemicznie czy jakos tam inaczej w laboratoirum tych karm... wiec jezeli ufamy ze producenci robią karmy tak jak opisują pózniej skład to myśle ze jest to ranking bardzo miarodajny.
Awatar użytkownika
staszko_i_aras
Kontakt:

05 lipca 2007, 00:51

Anka pisze:No tak :) Robert Alka wychowales 4 psy,wg mnie nie jest to powalajaca ilosc :) W moim zyciu mialam do spolki z siostra dwa boksery a w swoim doroslym zyciu wyzla,jamnika a teraz wymagajacego goldena ( jest to rasa podatna na uczulenia)i nie uwazam,ze mialam duzo psow i ze znam sie na zywieniu :).

Akurat bardziej bede wierzyla weterynarzowi z doswiadczeniem niz swiezo upieczonemu studentowi.A i tu wg mnie sie mylisz,dr Orzel juz dawno powiedzial mi,ze pies moze jesc ta sama karme przez cale zycie,pod warunkiem ze mu sluzy :)
Anka, chyba niedokładnie przeczytałaś/zrozumiałaś wypowiedź Roberta Alka - no chyba, że komentujesz inną jego wypowiedź, której nie zauważyłem. Ale jeśli chodzi o poprzednią to 1) oprócz doświadczenia nad kilkoma własnymi psami, ma on też profesjonalne przygotowanie w dziedzinie żywienia zwierząt, więc wypowiada się już jako profesjonalista, a Ty jako amatorka - oczywiście nie świadczy to o jego słuszności, lecz jedynie, by raczej ostrożniej wypowiadać swoje nieco radykalne osądy. 2) Powołujesz się na opinię P. Jarka, którego też zdanie bardzo sobie cenię, ale przecież w tej kwestii - nie wiem, dlaczego nie zauważyłaś - obaj wypowiadają się jednogłośnie: pozostawać przy jednej karmie, która najlepiej służy danemu psiakowi. 3) Nie masz pojęcia jakie głupoty mogą wygadywać nawet doświadczeni weterynarze nt. żywienia (i nie tylko), np. mój - z ponad 20-letnią praktyką, propaguje pedigree jako najlepszą i najzdrowszą karmę na świecie i wiele innych "sensacji"-mitów, z którymi oficjalna literatura naukowa próbuje walczyć. Ostatnim hitem, jaki od niego usłyszałem, że jedynym powodem ciąż urojonych i późniejszych komplikacji jest głaskanie suczki przez właściciela i żadna kastracja tu nie pomoże, jeśli ktoś nadal będzie ją głaskał (to był jeden z jego argumentów,by odwieźć mnie od decyzji kastrowania mojej suni!)... Nic dodać nic ująć :)
goskaaa

27 sierpnia 2007, 19:49

W naszej sforze: 1 amstafka, 2 pitki domowe ...
RC junior rasy duze- i średnie
- duze luzne kupska,
- matowa siersc ( 3 psy)
- łupież ( 2 psy)
+ ładne przybieranie na masie i poprawny rozwój ( 3 psy)
HILL's junior rasy duze
- ogromne kupska
- swędzenie skóry
- bąki
ACANA Junior Large Breed
- kupy wielkie i zielone
- alergia ... wypryski, krosty, zaatakowane uszy, spojówki
ACANA Salomon and Potoatoes
- powrót alergii
BOSCH ADULT ACTIVE
- bardzo ładna siersc
- duza witalnosc
- mnóstwo energii
- ładne kupki
CHS ADULT
same plusy u 2 psów ... trzeci jeszcze nie próbował
jedyny - to brak karmy dla aktywnych psów...

BIOMILL JUNIOR
Tez same plusy
jedyny - to cena :)

EUKANUBA DERMATOSIS
bardzo ładnie wyprowadziła z alergii, kupy się unormowały, ale pies troche nie ładnej sylwetki nabiera po niej ( to moje zdanie, postronni twierdza ze wyglada zajebi***- ja uwazam ze moze lepiej )
ładna błyszcząca siersc
- czasami bączki
- pies troszke jest mniej aktywny... zamulony jakby, szybko sie meczy...

BELCANDO PUPPY I JUNIOR
tez wszystko było dobrze....
Apbt_sól

27 sierpnia 2007, 20:32

moja banda 2 pitki i suka ast:

BOSCH ADULT

wymioty
rozwolnienie
po 2 dniach nie chchiały tego ruszyc.

Belcando
Rewelka
kupi małe nie smierdzace -dobre wypróznianie
piekna sierc
wiele energi
same syperlatywy

Acana Sport i Premium - i dla szczeniura wtedy jeszcze

Wszystko jak najbardziej wporzadku.
szczeniak po wypadku powznym pieknie się goił i powracał do formy gzie rokowania co do jego łapy nie były pomyślne - o dziwo sprawny w 100 %

Brit active

Wszystko wporzadku , ale "zuzycie " wody straszne.

Dog Club Premium

Wszystko jak najbardziej ok.

To narazie tyle :lol:
Vectra

29 sierpnia 2007, 01:00

Ja mam troche psów i różne karmy testowaliśmy .....
Karmy daje ponad rok dopiero to żyły na gotowanym.

Doberman 10 lat
NUTRA NUGGETS Light/Senior
totalna porażka , kupy luźne , gazy , wypadała sierść

NUTRA NUGGETS Lamb & Rice
gazy , luźne kupy

ACANA Senior light
to samo co z NN plus łupież

i tak jeszcze brit , bosch

obecnie dostaje chicopee senior i jest super.
Odmłodniał conajmniej o połowe ;)

Pitbullka 4 lata

Brita , NN - do pyska nie chciała wziaść
Acana light - wzdęcia straszliwe

Dostawała chicopee fish&rice - sierść fantastyczna , kupy maleńkie , jadła z apetytem

Obecnie dostaje Bosch special light (bo się odchudzamy ;) ) i też jest super.

CAO 9 miesiecy , alergia na drób

Dostawała karmy l&r i niestety alergia objawia się łysieniem.
Więc testowaliśmy
Acane , NN , boscha - pies łysy

przeszłam na chicopee l&r było lepiej ale ....

doradzono mi Brita l&r i tu prawie luks tylko gazy straszne
teraz zjadła już dwa worki Ariona premium l&r i pies wygląda oszałamiająco.Sierść gęsta , lśniąca , nie ma łysych miejsc , kupy małe , zero gazów , pies w super kondycji.

Staffik 10 miesięcy
niejadek , więc brak mi oceny co do karm , on je każdej po trochu ,a najlepiej jak zrobie mu miksa z wszystkich karm jakie mam w domu i dwa dni zwietrzeją w misce.Dostaje też puszki , różne , bo on wszystko je 2-3 razy i potem odmawia.
Wygląda świetnie , jest żywy za 10 staffików , sierść błyszcząca , mięśnie jak u pudzianowskiego ;) kupy małe , żadnych gazów.

Tak więc nie ma się co spierać i kłócić co jest lepsze ,a co gorsze.Każdy pies jest inny jeden będzie super przyswajal RC inny Ariona ....lub źle tolerował.Myślę ,że niestety trzeba testować karmy na własnym psie , u mnie po kilku dniach widać zmiany jeśli jest coś nie tak.Jest tak dużo karm , że jest z czego wybierać , na każdą kieszeń i psa coś się znajdzie.

Obok mnie mieszka 15 letni pies który dostaje pedigri i w szoku byłam że tak doskonale ta suka się prezentuje i wiek jaki ma.Dawałam jej góra 5 -6 lat.

Ja mam zasade nie zmuszania innych do podawania tej a nie innej karmy , bo co służy moim posom innym może szkodzić i odwrotnie.Kupuje karmy ze średniej półki , bo cena też jest dla mnie istotna.Przy 4 psach troche tych worków miesięcznie schodzi.A wydatki na psy to nie tylko karmy ;) jednak zwracam uwagę by były zdrowe i dostawały to co tolerują najlepiej.
Awatar użytkownika
Robert A.

29 sierpnia 2007, 09:40

Kilka lat żywienia kilka różnych psów i kilka karm.
Tak ogólnie co sie sprawdzilo u Moich psów,a zawsze były i są to duże rasy.
Arion
Arion Premium z Jagnięcina nigdy mnie nie zawiódł,ale już dla szczeniaków dużych ras,zaczął robic kiepska sierśc i to u 2 psów!!.Karma bardzo smakowala psom.
Nutra NUGGETS PLB-ok,ładne kupki,nie było bączków,troche matowiała sierść,Smaczna ,psy ja uwielbialy.

Proformance-rewelacja pod każdym względem.

ACANA PLB -duże śmierdzące kupy,MASA BAKóW,-NIE SPRAWDZILA SIE
Smaczna psy jadły chętnie,ale...
.
Best CHoice PLB,I Jagniecina,oraz PUPPY dla maluchów,-wszystko rewelacja,3 rodzaje i każdy pies był zachwycony,super wygladał,małe kupki i super smakowitosc..

Nutra Gold ,stara nie holistyczna-tez rewelka pod każdym wzgledem.

Pro Pac-senior pomyłka,pies tył jak wariat,mial problemy ze strawnoscia -ochyda!!!!

Mera Dog -moze być,ale bez wielkich osiągnięć,krzywdy nie robila,ale + też nie było.średni smaczna,psy jadły,ale bez wielkiego animuszu.

Wszystkie te karmy stosowane były przez okres przynajmniej 2 miesięcy
.
Nie opisywałem karm stosowanych przez 1 miesiąc,bo nie były by to w pelni miarodajne opisy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje