HILLS

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

IwonaK
Kontakt:

20 października 2007, 17:59

Witam zakupiłam dla szczeniakia 7 miesiecznego asmtaffa Hillsa, rewelacja smakuje jak diabli , ale mam pytanie, ponieważ wyrzuciłam opakowanie i nie wiem jak dzienna dawka powinna być ??

waży 27kg /7miesiecy
Lubek

20 października 2007, 20:43

Dane na opakowaniach Hillsa - również te, dotyczące dawkowania, są bardzo okrojone. Dużo więcej jest na stronie www.hillspet.com. Ścieżka dostępu: Products =>science plan => klikasz na "submit" =>wybierasz odpowiedni produkt np lamb&chicken => klikasz na dole strony na "Access more details..." Otwiera Ci się wtedy ładna stronka z dawkami, składem karm itp. Druknij ją sobie - przyda Ci się na przyszłość.
Dawkowanie jest podane dla 6 miesięcy i 10 miesięcy. 6 miesięcznemu szczeniakowi ważącemu 25,6 kg powinnaś dawać 515 gram/dzień. Dla 28,4 kg dawka dzienna 560 gram na dzień. Czyli dla twojego - coś ok. 530 gram/dzień.
Też karmię swojego szczyla Hillsem i jestem baaardzo zadowolony.
IwonaK
Kontakt:

21 października 2007, 00:34

Lubek pisze:Dane na opakowaniach Hillsa - również te, dotyczące dawkowania, są bardzo okrojone. Dużo więcej jest na stronie www.hillspet.com. Ścieżka dostępu: Products =>science plan => klikasz na "submit" =>wybierasz odpowiedni produkt np lamb&chicken => klikasz na dole strony na "Access more details..." Otwiera Ci się wtedy ładna stronka z dawkami, składem karm itp. Druknij ją sobie - przyda Ci się na przyszłość.
Dawkowanie jest podane dla 6 miesięcy i 10 miesięcy. 6 miesięcznemu szczeniakowi ważącemu 25,6 kg powinnaś dawać 515 gram/dzień. Dla 28,4 kg dawka dzienna 560 gram na dzień. Czyli dla twojego - coś ok. 530 gram/dzień.
Też karmię swojego szczyla Hillsem i jestem baaardzo zadowolony.
ok bardzo dziękuję czyli na kubki to jest ok 2 kubków, nie mam wagi :roll:
Lubek

21 października 2007, 12:19

Chyba więcej. Każda karma ma inną wagę ale ja mam kubek z miarką z Royala i miarka kończy się na 180 g, chociaż kubek nie jest mały. Idż do porządnego sklepu zoologicznego i zapytaj o taki kubek - dostaniesz go za darmo
goskaaa

21 października 2007, 12:41

Mi sie cos kojarzy ze hillsa wychodziło mojej 2 i 1/2 kubka, ale ona w wieku 7 miesiecy ważyła jakies 23 kg :)
Lubek

21 października 2007, 20:52

Napełniłem swoim Hillsem zwykły, 250 mililitrowy kubek a potem przesypałem to do kubka z miarką. Wyszło na to, że zawartość kubka waży ok. 125g. Wychodziłoby z tego, że powinnaś dawać trochę ponad 4 kubki dziennie. Z tym, że trzeba pamiętać o tym, że mój kubek z miarką jest "royalowy" i pokazuje wagę karm royala. Mam nadzieję, że nie ma dużych różnic w wadze tych dwóch karm. Ja w każdym razie tym kubkiem odmierzam mojej Duśce karmę Hillsa i wagę ma prawidłową.
Awatar użytkownika
Borysek

21 października 2007, 22:43

Lubek pisze: ...mój kubek z miarką jest "royalowy" i pokazuje wagę karm royala. Mam nadzieję, że nie ma dużych różnic w wadze tych dwóch karm. Ja w każdym razie tym kubkiem odmierzam mojej Duśce karmę Hillsa i wagę ma prawidłową.
Sucha karma i kubek służący do jej odmierzania muszą być tej samej firmy.
Pisano o tym m. in. tutaj: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5806
Lubek

23 października 2007, 22:32

Sucha karma i kubek służący do jej odmierzania muszą być tej samej firmy.
Pisano o tym m. in. tutaj: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5806
Nie wszystko co jest napisane na tym forum to prawda objawiona, trzeba mieć swój rozum - to po pierwsze. Po drugie - zwracałem uwagę, że mogą być pewne różnice w wadze royala i hillsa i pisałem też, że mam nadzieję, że różnice te nie są zbyt duże. Nadzieję opieram na tym, że dawkowanie tych dwóch jest takie samo i na tym, że mojemu psu odmierzam karmę kubkiem royala i wagę ma taką jak należy.
Może rzeczywiście, żeby być stuprocentowo pewnym dobrze jest się Iwona zaopatrzyć w miarkę hillsa albo wagę ale do tego czasu myślę, że śmiało możesz dawać trochę ponad cztery szklanki karmy dziennie - na pewno będzie to blisko optymalnej dawki.
Awatar użytkownika
Borysek

23 października 2007, 23:52

Lubek pisze: Nie wszystko co jest napisane na tym forum to prawda objawiona, trzeba mieć swój rozum
Z tym akurat zgadzam się z Tobą w 100% :lol:
Tylko po co opierać się na nadziei i domysłach w tak ważnej kwestii jaką jest odmierzanie karmy???
Jeśli nie mamy miarki, czy wagi - wystarczy: pójść do najbliższego sklepu, poprosić o odważenie w pojemniku odpowiedniej ilości i zaznaczyć krechą objętość, jaką karma zajmuje.
Tutaj jest przykład z życia wzięty, jak spore mogą być różnice, kiedy używamy nieodpowiednią miarkę: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4213
Lubek

25 października 2007, 19:11

Jeśli nie mamy miarki, czy wagi - wystarczy: pójść do najbliższego sklepu, poprosić o odważenie w pojemniku odpowiedniej ilości i zaznaczyć krechą objętość, jaką karma zajmuje.

Bardzo dobry pomysł :) :)
Sam chyba z niego skorzystam :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje