zawartość mięsa w karmach
Naczytałam się składów karm i wychodzi mi, że najwyższy udział mięsa ma Orijen - 70%, potem Acana 40-60%, a wydaje mi się że to ważne ile jest go w jedzeniu. Szukałam innych karm z taką dużą zawartością mięsa i wyczytałam w Belcando, że ma 70% ale po zagłębieniu się w skład okazało się że po prostu 70% białka w niej pochodzi z mięsa. A tego białka jest bodajże 28%. Chciałam kupić swoim psom Chicken Soup, chwalone przez Owczarza - sugerując się jego postem w którym podał, że ChS ma 60-70% mięs, ale coś mi nie gra. Orijen ma karmy wysokobiałkowe, nie schodzi z 40% białka w karmie. W Acanie jest białka ok. 30% - mniej się nie da bo im więcej mięsa tym więcej białka. Jakim cudem ChS może mieć ponad 60% mięsa, a 28% białka - mając do tego w składzie jaja i mleko w proszku? Czy firma Diamond znalazła bezbiałkowe mięso? Także jeśli chodzi o glukozaminę ChS ma podobno więcej niż Acana, ale jak mogę to potwierdzić? Na stronie firmy w ogóle nie podają składu procentowego mięsa ani zawartości glukozaminy. Chciałam zmienić Acanę na ChS, ale wychodzi mi na to że jednak Acana jest lepsza, tym bardziej że w szczegółowym składzie ma prawie wszystko to co ChS - tyle, że na worku nie pisze hollistic. Szkoda, że nie ma już Owczarza który karmił ChS i miał może jakieś pewniejsze informacje, ale może ktoś też coś wie?
a co stało się z Owczarzem,że już go nie ma?
ja próbowałam karmić Ch.S. ,ale moja suka ma problemy trzustkowe i nie był to najlepszy pomysł. Nie wiem jak innym ta karma służy ,nam niestety nie służyla Jadła rewelacyjnie, niestety wchodząc do mieszkania zaczynałam wyczuwać obecność "waniającego" psa,potem przyplątała się biegunka i kiepskie wyniki wątrobowe. Powróciłam do "starej" wypróbowanej karmy trovet, obecnie psiak nie capi a i ostatnie wyniki miała ok.
ja próbowałam karmić Ch.S. ,ale moja suka ma problemy trzustkowe i nie był to najlepszy pomysł. Nie wiem jak innym ta karma służy ,nam niestety nie służyla Jadła rewelacyjnie, niestety wchodząc do mieszkania zaczynałam wyczuwać obecność "waniającego" psa,potem przyplątała się biegunka i kiepskie wyniki wątrobowe. Powróciłam do "starej" wypróbowanej karmy trovet, obecnie psiak nie capi a i ostatnie wyniki miała ok.
Owczarz został usunięty z Forum.Niestety nie ma chętnych aby go zastąpić
Aniu ,Trovetu nie możesz porównywać z CHS,tym bardziej,że masz psa który jest chory.Wiadomo,ze trovet to karmy specjalistyczne.
Acana jest gorzej przyswajalna od większości produktów Diamondsa.Ma gorsze nośniki,tzn podkład pod poszczególne skladniki.W badaniach przyswajalnosci ACANA miala okolo 70% a Diamonds 85-95%,a to jest ogromna różnica przy żywieniu suchą karmą!
Technologia wytwarzania karm suchych,trwałości witamin,też przemawia za Diamondsem.
Nie skreślam Acany,ale mnie bardziej przekonuje Diamonds(koncern)i ich produkty.
Aniu ,Trovetu nie możesz porównywać z CHS,tym bardziej,że masz psa który jest chory.Wiadomo,ze trovet to karmy specjalistyczne.
Acana jest gorzej przyswajalna od większości produktów Diamondsa.Ma gorsze nośniki,tzn podkład pod poszczególne skladniki.W badaniach przyswajalnosci ACANA miala okolo 70% a Diamonds 85-95%,a to jest ogromna różnica przy żywieniu suchą karmą!
Technologia wytwarzania karm suchych,trwałości witamin,też przemawia za Diamondsem.
Nie skreślam Acany,ale mnie bardziej przekonuje Diamonds(koncern)i ich produkty.
I o to mi chodziło! Rzeczowa odpowiedź Dzięki! Panie Robercie a mógłby Pan jeszcze napisać czy psu u którego podejrzewają alergię na kurczaka lepiej dać Diamonds Naturals Puppy Large Breed(jagnięcina i ryż), czy ChS PLB - w tym drugim jest kurczak, ale czy któraś z nich jest dużo lepsza? Czym one się różnią (oczywiście wiem że ChS jest hollistic - modne słowo ). Diamonds Naturals jest niewiele tańsza, a czy dużo gorsza?
Daj spokoj z tym Panem
Najlepiej zacznij od Jagnięciny,Nie dawaj na razie żadnego holistyka(karmy).
w HOLISTYCZNYCH(OSTATNIO MODNYCH) jest bardzo zróżnicowany sklad,a to w przypadku Twojego psa nie mósi być dobre.Kup z Jagnięciną,i spokojnie przyglądaj się psu.Powinno wszystko wrócić do normy po okolo 4 tygodniach.Ze 100 przypadków alergii pokarmowej 96 pomaga zmiana karmy i to wystarcza.
Pozdrawiam.
w HOLISTYCZNYCH(OSTATNIO MODNYCH) jest bardzo zróżnicowany sklad,a to w przypadku Twojego psa nie mósi być dobre.Kup z Jagnięciną,i spokojnie przyglądaj się psu.Powinno wszystko wrócić do normy po okolo 4 tygodniach.Ze 100 przypadków alergii pokarmowej 96 pomaga zmiana karmy i to wystarcza.
Pozdrawiam.
A tak poza tematem(choc sam temat też mnie interesuje, bo też karmię
swoją psinę ACANĄ, a zastanawiam sie nad CHS),dlaczego OWCZARZ został usunięty? Przecież jego porady były często bardzo pomocne i często się tu udzielał...
swoją psinę ACANĄ, a zastanawiam sie nad CHS),dlaczego OWCZARZ został usunięty? Przecież jego porady były często bardzo pomocne i często się tu udzielał...
Trovet też ma opcje z jagnięciną,nawet mój trzustkowiec ją wcina i odpukać trawi wyśmienicie.Robert Alka pisze:Daj spokoj z tym Panem
Pozdrawiam.
Owczarz został usuniety,za to,ze podszywał się pod osoby gości itd.Zaszedł za skórę paru osobom.Mial kilka wad,cytował slowa innych mówiąc ,że to jego własne osiagnięcia.
Niemniej moim zdaniem ,to forum jest bardzo martwe,bez Owczarza,a wiele tematów pozostaje bez odpowiedzi-niestety.
Owczarz byl fanatykiem suchych karm i powiem,ze jego zapał był imponujacy z wiedzą bywalo różnie,ale szybko się uczyl i pomagał chętnie innym.
Teraz po czasie wiem ,że to byla błędna decyzja administratora tego forum,ale wtedy nie bylo innego wyjścia.
Niemniej moim zdaniem ,to forum jest bardzo martwe,bez Owczarza,a wiele tematów pozostaje bez odpowiedzi-niestety.
Owczarz byl fanatykiem suchych karm i powiem,ze jego zapał był imponujacy z wiedzą bywalo różnie,ale szybko się uczyl i pomagał chętnie innym.
Teraz po czasie wiem ,że to byla błędna decyzja administratora tego forum,ale wtedy nie bylo innego wyjścia.
No ja jestem raczej biernym uczestnikiem tego forum, ale zauważyłam, że OWCZARZ rzeczywiście chętnie pomagał i sama często z jego rad korzystałam...Trochę szkoda, choc rzeczywiście zauważyłam, że potrafi czasem zaleśc za skórę:). Ale skąd można wiedziec, że się podszywał pod gości?Szkoda, że go usunięto...
Muszę się przyznać, że jeszcze bardziej brakuje mi tu Gizia - to był fajny, wesoły facet - i mam wrażenie, że się znał na paru rzeczach. Chociaż - obu znam tylko ze starych postów (niedawno dołączyłam). Ale pomijając wiedzę, obaj mieli jakiś rodzaj charyzmy, który ożywiał forum i byli bardzo zaangażowani. Ciekawie się czyta ich spory
Żartujesz????Robert Alka pisze:Owczarz został usuniety,za to,ze podszywał się pod osoby gości itd.Zaszedł za skórę paru osobom.Mial kilka wad,cytował slowa innych mówiąc ,że to jego własne osiagnięcia.
.
Naprawde jestem jakas zacofana. Nic nie wiedziałam ;/
Prawie każda państwowa uczelnia w USA,Canadzie,w Warszawie na SGGW.
Nikt nie jest w stanie zbadać wszystkich karm będących na światowym rynku,więc wynikiczęsto są wymieniane,porównywane,między zaprzyjażnionymi uczelniami.Co ciekawe mało która firma jest w stanie przez kilka lat utrzymać stały poziom jednakowych składników.Wielokrotnie zmienia się sklad,przyswajalnosc,ale ci najlepsi nie dopuszczają do zmian większych jak 5%.Amerykanie np dopracowali do perfekcji produkcję karmy od strony technologicznej!!!
Nie będę wypisywal firm,marek itd,bo podniesie się lament,i posądzanie mnie o jakieś machloje,a nie jest mi to potrzebne.To tyle na ten temat.Pozdrawiam.
Nikt nie jest w stanie zbadać wszystkich karm będących na światowym rynku,więc wynikiczęsto są wymieniane,porównywane,między zaprzyjażnionymi uczelniami.Co ciekawe mało która firma jest w stanie przez kilka lat utrzymać stały poziom jednakowych składników.Wielokrotnie zmienia się sklad,przyswajalnosc,ale ci najlepsi nie dopuszczają do zmian większych jak 5%.Amerykanie np dopracowali do perfekcji produkcję karmy od strony technologicznej!!!
Nie będę wypisywal firm,marek itd,bo podniesie się lament,i posądzanie mnie o jakieś machloje,a nie jest mi to potrzebne.To tyle na ten temat.Pozdrawiam.
ja sie podlacze z moim niejako OT - Robert a kto sprawuje nadzor nad tymi laboratoriami? Czy sa akredytowane w jakiejs nadrzednej jednostce, majacej prawo do weryfikacji poprawnosci pracy takiego lab. wg ogolnoprzyjetych wytycznych?
EDIT - juz sobei sprawdzilam, ze lab SGGW ma akredytacje PCA.
EDIT - juz sobei sprawdzilam, ze lab SGGW ma akredytacje PCA.
-
- Informacje
-