zawartość mięsa w karmach

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Liwia
Posty:482
Rejestracja:07 października 2005, 09:39
Lokalizacja:Kraków

24 października 2007, 10:28

jasne - to wszystko jest w akredytacji: wejdz na strone sggw, potem po lewej stronie zakladka "dzialalnosc uslugowa", potem laboratoria a pozniej lab badania zywnosci - masz tam dokument akredytacyjny (nr 564) z wymienionym zakresem akredytacji, normami oraz jedna metoda autorska.
Mozna tez sprawdzic na stronie pca.gov.pl .
ATA
Posty:3042
Rejestracja:30 grudnia 2005, 16:56

24 października 2007, 10:33

Dzięki, zaraz sobie zerknę :D
river
Posty:1
Rejestracja:24 października 2007, 08:53

24 października 2007, 15:54

Katarynka pisze:No ja jestem raczej biernym uczestnikiem tego forum, ale zauważyłam, że OWCZARZ rzeczywiście chętnie pomagał i sama często z jego rad korzystałam...Trochę szkoda, choc rzeczywiście zauważyłam, że potrafi czasem zaleśc za skórę:). Ale skąd można wiedziec, że się podszywał pod gości?Szkoda, że go usunięto...
OWCZARZ teraz chętnie pomaga na innym forum, na którym chwali sie swoja ogromną wiedzą z zakresu żywienia psów a w szczególności znajomości suchych karm. Wiedzę swą opiera na kontaktach w SGGW i nieograniczonym dostępie do wyników badań. Jego możliwości są aż tak wielkie, że na jego prośbę robią badania i analizy karm. Miedzy innymi w zeszłym roku zrobiono na jego prośbę analizę Bewi Doga, która wyszła bardzo słabo :lol: :lol:
ATA
Posty:3042
Rejestracja:30 grudnia 2005, 16:56

24 października 2007, 17:09

Byłam tam, poczytałam i trochę mnie to badanie przyswajalności Bewi Doga na prośbę Owczarza ubawiło. Tylko ktoś, kto pracuje naukowo wie jakie są koszty doświadczeń strawnościowych na zwierzętach. Nikt na piękne oczy tego nie zrobi, bo nie wyłoży kilkudziesięciu tysięcy z własnej kieszeni. Możliwe, że ktoś na SGGW Bewi Doga badał, ale tylko w ramach planowych badań statutowych, albo grantu. Innej możliwości nie ma. Pewnie Robert Alka będzie wiedział coś więcej bo tylko on ma dojścia do tego typu badań na SGGW :wink:
Awatar użytkownika
GIZIU
Posty:350
Rejestracja:21 sierpnia 2007, 12:17

24 października 2007, 17:22

No właśnie cały czas mnie te badania zastanawiają. Przecież producent karmy np. amerykańskiej przebadał taką karmę przed wypuszczeniem jej na rynek wzdłuż i w szerz oczywiście w instytutach amerykańskich. Dostał świadectwa, certyfikaty itp. honorowane w Europie i w Polsce również. Po co SGGW robi analizę takiej karmy np. Bewi Doga (choć to karma europejska), na czyje zlecenie - dystrybutora - po co? - zbędne koszty, na pewno tego nie zrobią skoro nie muszą. (chyba że muszą). Mnie się wydaje że jeżeli badają karmy to polskie, przed wypuszczeniem je na rynek, na zlecenie producenta.
Bardzo mnie to zastanawia i chyba bez Roberta tego nie rozwikłamy :wink:
wisnia
Posty:181
Rejestracja:15 października 2007, 19:30
Lokalizacja:Mazury

24 października 2007, 21:06

Chciałabym mieć takie kontakty jak Owczarz :lol: :lol: To może to badanie ChS też mu zrobili bo podawał że ma 60 czy 70% mięsa, a na stronie producenta ani dystrybutora nic nie znalazłam na ten temat. Orijen ma 70% mięsa stąd białka aż 42% (chyba), dlatego dalej nurtuje mnie pytanie czy możliwe jest żeby ChS też miało tyle mięsa przy białku bodajże ok 28%?
Awatar użytkownika
GIZIU
Posty:350
Rejestracja:21 sierpnia 2007, 12:17

24 października 2007, 21:22

Mnie się wydaje, że jeden i drugi przypadek jest możliwy przy takim samym udziale procentowym. Wszystko zależy jaka mieszanka mięs jest użyta do produkcji karmy i ile jest w niej czystego mięsa a ile mączki. Na przykład w tuszce z kurczaka jest średnio 12,6 % białka, natomiast w piersi już 21,5 %. Dużo jest też białka w podrobach - około 20 % i rybach. Tak sobie dywaguje, że to może mieć związek ale ręki nie dam sobie obciąć. :lol:
Liwia
Posty:482
Rejestracja:07 października 2005, 09:39
Lokalizacja:Kraków

24 października 2007, 23:27

w tuszce z kurczaka z koscmi i skora?
Awatar użytkownika
GIZIU
Posty:350
Rejestracja:21 sierpnia 2007, 12:17

25 października 2007, 06:45

tuszka - mięso i skóra bez kości. W samej skórze jest 10,7 procent białka - Biorąc pod uwagę kości to zawartość jeszcze spadnie.
ATA
Posty:3042
Rejestracja:30 grudnia 2005, 16:56

25 października 2007, 06:55

W Ogólnej Technologii Żywności podają takie zawartości białka (%):
Kurczę chude (oskubane, patroszone) - 14,2
Gęś średnio tłusta (oskubana, patroszona) - 10,7
Kaczka (oskubana, patroszona) 11,4
Wołowina cała tusza - 15,6
Cielęcina cała tusza średnio tłusta - 15,2
Wieprzowina cała tusza średnio tłusta - 13,6
Awatar użytkownika
GIZIU
Posty:350
Rejestracja:21 sierpnia 2007, 12:17

25 października 2007, 07:29

Dzięki ATA - to co podałaś to jest średnia zawartość białka w całych "zwierzakach" lub tuszach. Jak rozbierzemy to na elementy to już jest z białkiem różnie. Jam mam takie dane:

Gęś, tuszka 5,8
Indyk, tuszka 12,2
Mięso z piersi indyka bez skóry 19,2
Mięso z piersi indyka ze skórą 18,7
Mięso z podudzia indyka bez skóry 16,6
Mięso z podudzia indyka ze skórą 15,7
Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry 18,0
Mięso ze skrzydeł indyka ze skórą 16,5
Mięso z udźca indyka bez skóry 19,4
Mięso z udźca indyka ze skórą 18,4
Skóra z indyka 9,4
Skrzydło indyka 9,1
Kaczka, tuszka 8,6



KURA, PODROBY DROBIOWE

Kura, tuszka 12,6
Kurczak, tuszka 12,1
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 21,5
Mięso z ud kurczaka bez skóry 17,8
Mięso z ud kurczaka ze skórą 16,8
Noga (udo) kurczaka 10,8
Skórki kurze 10,7
Skrzydło kurczaka 10,4
Wątróbka kurczaka 19,1
Żołądek kurczaka 18,2
Królik, tuszka 16,6

Wołowina klasa I nieścięgnista 21,7
Wołowina klasa I ścięgnista 20,8
Wołowina klasa II 20,6
Wołowina klasa III 20,9
Wołowina klasa IV 14,1
Wołowina klasa V 20,1
Wołowina, pieczeń 20,9
Wołowina, polędwica 20,1
Wołowina, rostbef 17,4
Wołowina, rozbratel 12,9
Wołowina, szponder 15,1


PODROBY MIĘSNE

Flaki 16,0
Kości, wywar 1,2
Krew wieprzowa 16,6
Mózg wieprzowy 10,8
Nerki wieprzowe 15,1
Nogi wieprzowe 14,0
Ozór wieprzowy 13,9
Serca wieprzowe 15,2
Wątroba wieprzowa 20,2
Wątroba wołowa 18,6
Wątroba cielęca 17,9
gacek
Posty:16
Rejestracja:16 sierpnia 2005, 08:57

25 października 2007, 07:51

a mnie dziwi, że skoro ChS ma tak wysoko zawartość mięsa nigdzie nie ma takiej informacji - a przecież to ma byc atutem karmy. Mało która karma udostępnia pełne składy - według mnie jeżeli tego nie robia to może dlatego, że nie maja się czym pochwalić.
Awatar użytkownika
Robert A.
Posty:4455
Rejestracja:27 czerwca 2007, 11:31
Lokalizacja:Warszawa

25 października 2007, 07:59

Giziu, większośc koncernów w USA bada swoje karmy w laboratoriach prywatnych.Największe jakie jest w stanach i najnowocześniejsze ma Purina
Ogromna ilośc mniejszych koncernów zleca badania właśnie w laboratoriach Puriny.Nawet Kanadyjczycy zlecaja badania Purinie.
Właśnie od tego typu monopoli badawczych zaczęło,się badanie na uczelniach państwowych..Firmy które nie były w stanie oplacić całych badań ,chętnie oddają swoje produkty do państwowych ośrodków badawczych.Tam badania są w dużym stopniu finansowane z budżetu państwa.Niestety państwowe badania trwają znacznie dłużej,są bardziej szczegółowe(nie wszystkim to pasuje),i nie są sponsorowane(poza kilkoma przypadkami :) )Na naszej uczelni badane śą w większości wszystkie nowe karmy na naszym rynku.Czasami co bardziej dociekliwi studenci(ja takim nie byłem)robią dodatkowe analizy.Tak to w skrócie wygląda.żałuję tylko,że uczelnie kończyłem 8 lat temu.Bardzo dużo się od tego czasu zmienilo,ale podstawy działania są te same.

Owczarz i Bewi Dog na SGGW,a o której godzinie ta bajka będzie i na którym programie?Mam synka to chętnie by sobie pooglądał :D
ATA
Posty:3042
Rejestracja:30 grudnia 2005, 16:56

25 października 2007, 08:09

O kurcze, GIZIU, ale z Ciebie pracowita mróweczka :shock: :lol: Jak Ci się chciało to wypisywać? No, no, zaimponowałeś mi 8)
Awatar użytkownika
GIZIU
Posty:350
Rejestracja:21 sierpnia 2007, 12:17

25 października 2007, 08:15

Ata to jest komputer :lol: Tą operację załatwia myszka i jej prawy przycisk :lol:
Robert 8 lat temu badałeś 1st choica czy ja to się piszę :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 19 gości