Mój mały ranking karm

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

l_o_u
Kontakt:

12 października 2007, 11:36

Witam,
chodząc po sklepach z żywnością dla zwierząt, odwiedzając sklepy internetowe, gdzie moża kupić jedzonko dla psiaków i kotów można dostać prawdziwego zawrotu głowy... Szczególnie, gdy ma się w domu 4 psy i 2 koty... Pytając weterynarzy, hodowców i znajomych, którzy maja choć trochę pojęcia o hodowli psów i kotów zrobiłam sobie na swój użytek taki mały ranking karm, aby jakoś się w tym świecie odnaleźć...

Po pierwsze: Umieściłam w nim karmy, którymi sama karmiłam swoje zwierzęta oraz te karmy, o których słyszałam...

Po drugie: Zdaje sobie sprawę, ze nie wszystkie firmy się tutaj znalazły (nie to było moim celem)...

Po trzecie: Poza tym uważam, jak część tutaj obecnych, ze cena zawsze podąża za jakością, wiec nie ma się tutaj co oszukiwać, że karma za 100zł jest podobna do tej za 200zł.

Po czwarte: Karmę kupuje pod psa, pod jego potrzeby... Cena karmy nie jest tutaj wartością przesadzająca o kupnie.

Po piąte: Mój ranking jest zupełnie subiektywny, nie jestem żadnym hodowcą, przedstawicielem danej firmy, itp.

I półka: Eukanuba, Hill's, Royal, Nutro Choice
II półka: Bento Kronen, Biomill, ANF, Orijen
III półka: Purina Pro plan, PROformance
IV półka: Acana, Belcando, Bewi Dog
V półka: Bosch, Mera Dog, Brit
VI półka: Dog Chow, Widlife
....
.... dalej, dalej wszystkie marketingowe chwyty w postaci: Pedigree, Chappi, Frolic...itp. itd.

Co sądzicie? Można takie uogólnienie przyjąć? Jak się do tego odnosicie? Pozdrawiam :)
goskaaa

12 października 2007, 17:59

Ja sie nie do konca z tym zgodzę...
na I półke wrzuciłabym Biomill, Nutro Choice, Bento Kronen,
na II Hills ANf moze Orijen ale za mało o nim jeszcze wiemy
na III Purina, Proformance, Acana
na IV Royal, Eukanuba, Belcando, Bosh
na V Bewi, Brit, i cała reszta juz odpada...
ATA

12 października 2007, 18:34

Zgadzam się z Gosią, przy czym nie byłabym sobą, gdyby nie wcisnęła czegoś ze swojego kociego podwórka. Rzeczywiście Royal od początku jak mam kota dużo stracił w moich oczach (mam lepsze doświadczenia z PPP i Hill'sem), jednak jest tak nowa linia RC Pure Feline, zbliżona do dobrych karm holistycznych i tą linię umieściłabym na I półce. Nie wiem czy jest psi odpowiednik tych karm, jeśli nie - to układ powyżej odpowiada i mojej ocenie karm 8)
goskaaa

12 października 2007, 18:52

Ja tez uwazam ze np diety weterynaryjne RC i Eukanuba mają jedne z lepszy oczywiscie w zaleznosci od rodzaju schorzenia... Eukanuba dermatosis to jedna z najfajniejszych wynalazków jezeli mamy alergika, atopika, itp itd...
I musze dodac tez ze Royal chyba zaczał odbudowywac swoją markę- wypuszczają rozne nowe produkty ale to głownie tyczy się diet wet. o psim odpowiedniku tej karmy co piszesz ATA jeszcze nie slyszałam, ale w sumie RC mało mnie intersuje :)
Do tego rankingu dorzuciłabym jeszcze na górne półki- ChickenSoup- myśle ze na I, i Franks ProGold, chyba tez na I
I jeszcze wart zainteresowania Best Choice, i przedewszystkim Nutra, zarówno Nuggets jak i Gold ( ze wskazaniem na tę drugą )
Awatar użytkownika
Robert A.

13 października 2007, 10:45

1-Biomil,Nutro Choice.
2-Bento kronen,Bozita Robur,Anf ,Eagle Pack,Nutra gold,CHS,Purina PP,Hills.Best Choice.

Niżej to jest zbyt wiele podobnych jakościowo karm.Trudno by było je oddzielić i zaliczyć do lepszych lub gorszych.Z całą pewnością łatwiej jest wyznaczyć czołowe karmy,niż karmy ze średniej pólki.

Natomiast w dietach weterynaryjnych Firmy- EUKANUBA,HILLS,nie mają sobie równych.Troszeczkę za nimi jest Royal Canin,ale też ma dobre wyniki jeśli chodzi o karmy specjalistyczne.

Oczywiście ranking opieram tylko i wyłącznie na karmach dostępnych w polsce.

Orijen nie był brany pod uwagę,tak naprawdę karma ciągle nie mająca jednoznacznych opinii.
Awatar użytkownika
Anka

15 października 2007, 19:39

witam,a gdzie umiescilibyscie karme Trovet?
goskaaa

15 października 2007, 19:43

Anka pisze:witam,a gdzie umiescilibyscie karme Trovet?
no wiesz Trovet to głownie diety weterynaryjne... i wśród takowych napewno w czołówce.
MichalAst

18 października 2007, 15:49

A karma Nutra Nuggetts ??

Podacie jakiegos linka z dobrymi karmami no i zeby nie były az takie drogie, :?: :?:
HOBBYSTA

27 października 2007, 19:22

1. Nutro Choice
2. Biomill, Bento Kronen, Eagle Pack, Hills, Chicken Soup, Nutra Gold
3. Purina Pro Plan, Diamond Natural, Eukanuba, Royal
4. Best Choice, Acana, Nutra Nuggets

Dalej mniej wartościowe.

Tak to wg mnie z grubsza wygląda jesli chodzi o jakość, ale to kwestia dyskusji, abstrahując od tego że jednemu psu będzie odpowiadać to drugiemu tamto, ale ogolnie pod względem jakosci tak to wyglada.

karmy typu Dog Chow, Arion, Brit i inne tego typu wynalazki out.
Awatar użytkownika
Robert A.

03 listopada 2007, 16:21

Royal na 3 miejscu?To chyba ten oryginalny z przed 6 lat!!!Bo jeśli ktos stawia Royala obecnego,to albo nie wie co to za karma,albo nie zna się na żadnej karmie.
Beatakk

03 listopada 2007, 20:27

Na I półkę wrzucam Biomill i Royal Canin. Hill's daje na II miejsce! 8)
Daffodil

03 listopada 2007, 21:01

Royal na 3 miejscu?To chyba ten oryginalny z przed 6 lat!!!Bo jeśli ktos stawia Royala obecnego,to albo nie wie co to za karma,albo nie zna się na żadnej karmie.
Przyznaję się do niewiedzy :oops: .Co jest nie tak z Royalem?
goskaaa

04 listopada 2007, 12:03

Juz od dobrych kilku lat Royal leci na łeb na szyje z jakoscią...do tego konserwanty- ulepszacze... no niestety... to juz nie ten sam royal co 5-6 lat temu.
Jedynie co im sie ostało dobrego to diety weterynaryjne - ale diety nie karmy wetsize. Ale mimo to eukanuba bije rc o glowe wsrod diet.
goskaaa

04 listopada 2007, 12:04

Beatakk pisze:Na I półkę wrzucam Biomill i Royal Canin. Hill's daje na II miejsce! 8)
no biomill tak, ale co do pozostałych to sie nie moge zgodzic
Marcin Dondelewski

05 listopada 2007, 09:58

goskaaa pisze:Juz od dobrych kilku lat Royal leci na łeb na szyje z jakoscią...do tego konserwanty- ulepszacze... no niestety... to juz nie ten sam royal co 5-6 lat temu.
Jedynie co im sie ostało dobrego to diety weterynaryjne - ale diety nie karmy wetsize. Ale mimo to eukanuba bije rc o glowe wsrod diet.
zgadzam się
ja jedną z najlepszych karm polecam także bento kronen

karmę tę polecają hodowcy psów którzy karmią ją swoje psiaki i są z niej bardzo zadowoleni.
ODPOWIEDZ
  • Informacje