norma spożycia glukozaminy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Cathedral

15 lutego 2006, 09:35

Mam kilka pytań do Pana doktora:
- jaka jest norma dziennego spożycia siarczanu glukozaminy i chindroityny dla psa rasy dużej? Czyli ile tych składników dziennie powinen dostawać pies w ramach profilaktyki dysplazji? Czy podawać codziennie, czy robić jakieś przerwy? [zakładamy, że pies nie je karmy, tylko gotowane jedzenie]
- w "ludzkich" aptekach jest wiele preparatów zawierających te odżywki - główne składniki są dokładnie takie same jak w preparatach "psich" - czy sa jakieś przeciwwskazania do stosowania ich u psa?
- ile glukozaminy i chondroityny jest w karmach np. Royal Canin Maxi Junior (bo taką mam), niestety producent zarówno na opakowaniu, jak i na stronie internetowej podaje, że karma zawiera oba składniki, ale nie pisze jednak ile.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.[/url]
boguś

15 lutego 2006, 14:16

Jest taka broszura program żywienia dla psów ras dużych i tam jest dokładna analiza karm.Glukozamina +chondroityna 500mg/kg.(broszurę dostałem w sklepie zoologicznym za darmo)zapomniałem dodać analiza karm royala
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 lutego 2006, 23:40

sprawdziłem u źródeł i wszędzie w książkach nie ma podanych dawek i tu cytuję: występuje w preparatach złożonych patrz ulotka. Co do ludzkich preparatów na pewno nie będzie z częścią z nich problemów ale nie ma gwarancji co to idealnej ich przyswajalności gdyż przewdy pokarmowe psa i kota nieznacznie różnią się od ludzkiego to trzeba byłoby pytać farmakologa weterynaryjnego.
asher

01 marca 2006, 04:43

Cathedral, witaj tutaj ;)
Normy jako takiej nie ma, ja porównuje to do ilości glukozaminy i chondroityny, jaka znajduje się w Arthroflexie p który w zalezności od dawki jest używany zarówno do profilaktyki, jak i do leczenia.
Jednak kilka mi znanych osób (w tym lekarze weterynarii) uważa, że w Arthroflexie i tak jest tych skladników zbyt malo ;)

Nie ma właściwie żadnych przeciwskazań, żeby pies dostawał ludzkie preparaty. Trzeba tylko zwrócić uwagę, czy nie ma w nich żadnych subtancji, które mogłyby psu zaszkodzić, np. działające przecibólowo i przeciwzapalnie niesteroidowe substancje przwciwzapalne.
Dobrą propozycją są preparaty dla sportowców, które zawierają tylko glukozaminę, chondroitynę i MSM.
ODPOWIEDZ
  • Informacje