pies mało je dlaczego?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

wilczyński jan

24 stycznia 2008, 20:48

Mój pies lubi resztki obiadowe ale tego mu nie daje bo to nie ma wartości odżywczych. Jaką karmą wy karmicie swoje psy? Nie wiem dlaczego mój pies nie toleruje jedzenia z puszki niedawno kupiłam mu eukanuba sucha i też nie chce jej jeść co zrobić. POMÓŻCIE
gagula

25 stycznia 2008, 08:01

Napisz konkretniej co to znaczy: nie chce jeść? Chodzi o to, że nie chce jeść suchej karmy czy w ogóle nic?
Jaki to pies, ile ma lat, jak go żywiłeś wcześniej? Co to znaczy "nie toleruje jedzenia z puszki" ? - ma po nim rzadkie kupki, w ogóle go nie je ?
Przyczyn braku apetytu może być wiele, a poza tym zdarzają się psy, które nie będą jadły suchej karmy. 8)
MAMAMIKIWIKI

25 stycznia 2008, 13:26

Nie zdażaja się psy ktore nie jedza suchej .
Każdy pies zje suchą jeśli właściciel go przetrzyma .

Basia
ATA

25 stycznia 2008, 14:02

Naprawdę u psów tak jest? Kot prędzej się zagłodzi niż zje coś, czego nie lubi :roll:
goskaa

25 stycznia 2008, 14:11

ATA pisze:Naprawdę u psów tak jest? Kot prędzej się zagłodzi niż zje coś, czego nie lubi :roll:
Psom wystarczy 2-3 dni, wyjątkowe uparciuchy buntują się nawet do 5 :D Ale warto przetrzymać... pozniej problemów się uniknie :) Mój kot jak czegoś nie chce jesc to jeszcze się "foszy" :)
ATA

25 stycznia 2008, 14:23

goskaa pisze:Mój kot jak czegoś nie chce jesc to jeszcze się "foszy" :)
:lol: :lol: :lol: Fajne określenie! No i jeszcze głodującym kotom grozi to nieszczęsne stłuszczenie wątroby - psy chyba dłużej mogą "bezkarnie" prowadzić strajk głodowy :roll:
gagula

25 stycznia 2008, 15:08

MAMAMIKIWIKI pisze:Nie zdażaja się psy ktore nie jedza suchej .
Każdy pies zje suchą jeśli właściciel go przetrzyma .

Basia
Zdarzają :-) Oczywiście jak się psa przetrzyma to pewnie i słone śledzie by zjadł z głodu tylko jeśli psu rzeczywiście karma nie wchodzi to może lepiej rozważyć gotowane żarcie?
Poza tym psa mozna przetrzymać 3 -5 dni, a jeśli nie bedzie jadł 8 to dalej będziecie go głodzić?
Wilczyński Jan

25 stycznia 2008, 17:42

Mój pies ogulnie jest łakomczuchem ale nie na psie jedzenie. Wcześniej karmiłam go suchą karmą purina junior i mokrą jakąś ze supermarketu..... taką najdroższą z najtańszych. Karmiłam ją też karmą w kiełbasie i tak robie do dzisiaj ale nie wiem czy to jest pełnowartościowe. kupiłam ostatnio eukanuba adult i to aż 15 kg i chyba sie zmarnują... Ale nie miał po żadnych karmach rewolucji żołądkowych. Mój pies to amstaf ma prawie 12 miesięcy
goskaaa

25 stycznia 2008, 18:19

No więc jeżeli masz asta 12 miesięcznego, a zakładam że coś z nim robisz- dużo ruchu itd... to może dodawaj trochę mięsa do karmy??
Ja np zredukowałam karmę do 70 gram rano, i 70 wieczorem ale do tego dodaje 200 gram mięsa, marchewka, czy jakieś warzywko. Czasami ryż- ale wtedy karmy nie daję. Jeżeli chcesz zostać przy suchym to mięska dawaj minimum- 50-100 gram. Ja kupuję kg mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego takiego na gulasz ok 8 zł za kg, miele to sama, rodzielam na 5 porcji, mrożę w woreczkach. Raz w tygodniu rybka, i raz podroby :) I jest super! CO tym sposobem osiągam, piękną umięśnioną ale szczupłą sylwetkę, mnóstwo energi, piękną sierść no i zadowoloną mordę psa po każdym posiłku!
Aha, ja mam pitbulkę !
Wilczyński Jan

25 stycznia 2008, 19:27

dzięki za odpowiedzi a mam jeszcze jedno pytanie czasami bym chciała upychcić mojemu pieskowi coś sam ale nie wiem jak czy wy macie jakieś pomysły a może znacie jakąś stronę. Proszę o poradę
goskaaa

25 stycznia 2008, 19:37

ja np daję taki mix czasami
- 3 łyżki ryżu
- 300 gram mięsa ( sama mielę albo kroję w kawałeczki)
- pół marchewki, odrobinka selerka, 1/4 startego buraczka małego, 1/4 jabłka
- podlewam oliwą, dodaje preparat na sierść ciutke witamin i gotowe. Smacznego :)
gagula

28 stycznia 2008, 08:28

Z dosmaczania suchej karmy: można też spróbować wymieszać karmę z jogurtem naturalnym lub 1/2 kostki chudego twarogu. Ja też mam psa niejadka i raz na kilka posiłków dostaje coś takiego. Zauważyłam, że mu smakuje :-)
No i to o czym już gdzieś było wspomniane (chyba przez goskaaa) - niekiedy dana karma psu nie smakuje, a inna bardzo. Ja już testuję trzecią i... jest coraz lepiej. Powodzenia!
Vectra

29 stycznia 2008, 13:12

Jeśli Twój pies nie chce jeść samego suchego , dosmaczaj mu czymś co lubi , wystarczy odrobina - tuńczyka , śmietanki , jakiegoś sosiku - tak łyżka od zupy zupełnie wystarczy , aby wymieszać w tym "kulki" - nie zaszkodzi ..
Mam trzy TTB które są mega wybredne i karma bez wkładki może stać i miesiąć ... prędzej z głodu padną niż zjedzą coś czego nie lubią :D Więc doskonale Cię rozumiem ... oczywiście dania nasze jadły by non stop .. wtedy nie są wybredne , co do suchego niestety jest problem ... ale sobie radzimy ..
Najprościej to po prostu zostawiam małą porcje naszego ludzkiego obiadu i dokładam do misek .... psy zazwyczaj dostają zaraz po nas swoją porcje więc są dodatkowo szczęśliwe że dostały coś ze stołu ..
Tylko moje psy nie mają żadnych problemów z układem pokarmowym ani alergii , nigdy biegunek dlatego mogę sobie pozwolić na tą rozpuste ...

Ja jak gotowałam , teraz mi się nie chce , dla pieciu psów nie mam zdrowia gotować kotłów ;)
Więc tak do garnka mięsko plus jakaś marchew .. gotowało się by było miękkie ... wyjmowałam mięsko ,a w pozostałym wywarze gotowałam ryż , jak ryż był miękki , wyłączałam ogień nakrywałam pokrywką i czekałam aż ryż wciągnie płyn ... potem wszystko razem mieszałam .... jak już żarełko było w miskach dodawałam witaminki ....

a co do kota .. hmmmm ... mojemu kiciusiowi jak zmieniałam karmę wg mnie na lepszą .. nie chciał jeść i do tego tak mnie pogryzł i podrapał , że więcej nie mam zamiaru sie z nim kłócić ... mój kot jest fanem psiej karmy , kociej do pyska nie weźmie ... z tym że on sobie sam poluje również jest okazem zdrowia :D Teraz jeszcze wyszkolił sąsiadów i tez muszą go karmić.Tak więc rano śniadanie u sąsiadów , potem wpada do domu ... na obiad idzie do własnej knajpy na coś żywego , podwieczorek u sąsiadów i kolacja u mnie ....
ODPOWIEDZ
  • Informacje