Jaka karma?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Daniel
Kontakt:

17 lutego 2006, 18:45

Witam wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem.

Mam 11 miesiecznego bullteriera masci bialej. Niestety ma problemy skorne - najpawdopodobniej alergia. Przyjmuje encorton. mimo to zawsze cos sie na tej skorze pojawia. glownie male czerwone plamki, kore po niemalze cale znikaja po kapieli w szamponie dla alergikow (vetriderm sensivet)

nie w tym jenak rzecz. Piues jest karmiony sucha karma. pierwszy miesiac tylko od przyjscia do domu byl na domowym jedzeniu. szybko przeszedl na

-eukanube junior large breed.(3-4 worki) kolejny etap to pojawienie sie alergii i zmiana karmy na
-royal osteo & digest junior (3 worki) i kolejna zmiana na royal dla owczarka niemieckiego ( za rada lekarza oczywiscie,ze zwgledu na jakies tam dodatki) mialem wybor jeszcze eukanube rich in lamb& rice ale ze wzgledu na brak tam chondroityny i przymus dokupienia jej oddzielnie wybralem wariant dla owczarka. niewatpliwie
stan siersci i skory sie poprawila ale co jakis czas cos wychodzi

i w zwiazku z tym moj pytanie. czy moglby Pan polecic/wskazac zmiane karmy?

-wymieniona eukanube rich in lamb& rice

czy po moich poszukiwaniach np:
-EUKANUBA Dermatosis FP Response?

z gory dziekuje za odp
-
psinka

18 lutego 2006, 13:45

Nie chce siac reklamy,ale mojemu alergicznemu owczarkowi pomogla karma Proformance.Zamawiam karme dla szczeniaka z jagniecina i ryzem.Pies ma teraz 9 mies.Poczatkowo dawalam tylko karme sucha ,a teraz CZASEM osmielam sie dac nawet troche jajka.
Te karme mi polecono i sobie ja chwale,nie zamierzam narazie jej zmieniac.
Pastylka
Kontakt:

19 lutego 2006, 00:18

Slyszalam od kilku osob ze dieta BARF jest dobra.Mowisz ze psiak ma najprawdopodobniej alergie w takim wypadku dobrze by bylo ustalic co jest alergenem i poprostu starac sie unikac tego co uczula.
Daniel
Kontakt:

19 lutego 2006, 14:50

Pastylka - tu jest problem. Erwin jest ciagle na lekach przeciwalergicznych i zeby zrobic mu test trzeba (wg. opinni lekarza) odstawic je na minimum 2 tyg a wtedy pies bedzie caly w czerwone plamy :?

kupie karme dermatosis (eukanuba). Moze bedzie lepiej, bo w diecie nie mam za bardzo co usuwac gdyz nie dostaje nic poza karma - zadnych ciastek, smakolykow

milego dnia wam zycze. u mnie jest cieplutko :wink:
Gość

20 lutego 2006, 11:59

Danielu,poczytaj wczesniejsze posty o alergiach.Duzo z nich sie dowiesz.
Mam rowniez alergika i tez musialam sie niezle nameczyc aby dobrac karme.
Lekow nie odstawiaj.Trzymaj psa tylko na karmie,nic poza tym nie dawaj do jedzenia.Oprocz wody.Zadnych ciasteczek i tp
Musisz zwracac uwage czy psa bardziej sypie,czy nie.
Moj pies mial alergie skorna ,polaczona z zakazeniem skory.Nalykal sie mase tabletek,teraz jest w miare fajnie.Ale karma tez nie watpliwie pomogla.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 lutego 2006, 22:15

karm takich jest kilka , ale podejrzewam, że nie w tym tkwi problem. Musisz z lekarzem się wziąć za tą alergie ze wszystkich możliwych stron, ne tylko dietetycznie. Ale poczytaj starsze wątki o alergii. Z leczniczych przeciwalergicznych diet eliminacyjnych polecam: hills d/d, z/d, royal hypoalergenic, eucanuba dermatosis.
Pastylka
Kontakt:

24 lutego 2006, 16:56

Napewno duzo na temat karm dla bullich alergikow znajdziesz na bullowych forach tam napewno bedziesz mogl powymieniac doswiadczenia :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje